= Ο Γκάτσος που αγάπησα @ Ηρώδειο
Συναυλίες

loogoo

Ο Γκάτσος που αγάπησα @ Ηρώδειο


   Και να λοιπόν που την Παρασκευη 6 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο έγινε για άλλη μια φορά το αδιαχώρητο, με τη μουσική παράσταση-αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο. Για άλλη μια φορά ο κόσμος άκουσε το κάλεσμα καρδιάς και μια sold out παράσταση έδωσε ρέστα! Όλοι με μια φωνή τραγουδήσαμε αγαπημένες μελωδίες, παρέα με τον αξιόλογο Μανώλη Μητσιά και την συνερμηνεύτριά του, Καριοφυλιά Καραμπέτη, σε στίχους του αγαπημένου Νίκου Γκάτσου. “Ο Γκάτσος που αγάπησα” το όνομα αυτής και άδικο δεν έχει. Ποιος Έλληνας δεν ξέρει στίχους του, δεν έχει κλάψει, πονέσει, σκεφτεί μαζί τους. Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 33 αγαπημένα τραγούδια ακούστηκαν γραμμένα υπό των μελωδιών επίσης αγαπημένων μουσικών συνθετών. Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, είναι κάποια από τα ονόματα συνθετών που έγραψαν μουσικές με στίχους του Γκάτσου και που έχουν μείνει βαθιά μέσα στην ψυχή μας. "Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα", "Τ' Αστέρι του Βοριά", "Αύριο πάλι", "Αθανασία", "Ο Γιάννης ο Φονιάς", "Ραλλού", ήταν κάποια από τα τραγούδια που ακούστηκαν και ξέρω... κάποιοι από εσάς ήδη έχετε ξεχωρίσει ένα και το σιγοτραγουδάτε αυτή τη στιγμή!
 
gatsos01
   Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας, από τους αγρότες Γεώργιο Γκάτσο και Βασιλική Βασιλοπούλου. Σε ηλικία πέντε ετών έμεινε ορφανός από πατέρα, ο οποίος, από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική, πέθανε στο πλοίο και τον πέταξαν στον Ατλαντικό. Στο γυμνάσιο γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία, τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έτσι, όταν το 1930 μετέβη στην Αθήνα για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (διέκοψε μετά το δεύτερο έτος), ήξερε αρκετά καλά αγγλικά και γαλλικά, είχε μελετήσει τον Παλαμά, το Σολωμό και το δημοτικό τραγούδι και παρακολουθούσε τις νεωτεριστικές τάσεις στην ποίηση της Ευρώπης. Πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του, μικρά σε έκταση και με κλασικό ύφος, στα περιοδικά «Νέα Εστία» (1931-32) και "Ρυθμός" (1933). Την ίδια περίοδο δημοσίευσε κριτικά σημειώματα στα περιοδικά "Μακεδονικές Ημέρες", "Ρυθμός" και "Τα Νέα Γράμματα" (για τον Κωστή Μπαστιά, τη Μυρτιώτισσα και το Θράσο Καστανάκη αντίστοιχα), ενώ αργότερα συνεργάστηκε με τα "Καλλιτεχνικά Νέα" και τα "Φιλολογικά Χρονικά". Καθοριστική υπήρξε η γνωριμία του με τον Οδυσσέα Ελύτη το 1936. Συνδέθηκε με το ρεύμα του ελληνικού υπερρεαλισμού. Το μοναδικό βιβλίο που εξέδωσε όσο ζούσε είναι η ποιητική σύνθεση "Αμοργός" (Αετός, 1943), η οποία θεωρείται κορυφαία δημιουργία του ελληνικού υπερρεαλισμού. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μετάφραση θεατρικών έργων, κυρίως για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης και του Λαϊκού Θεάτρου. Η μεγάλη συνεισφορά του Γκάτσου, ωστόσο, είναι στο τραγούδι ως στιχουργού. Έφερε την ποίηση στο στίχο και κατάφερε να δώσει, κυρίως μέσω της συνεργασίας του με το Μάνο Χατζιδάκι, τον κανόνα του ποιητικού τραγουδιού. Ποιήματα και στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, δανέζικα, ισπανικά, ιταλικά, καταλανικά, κορεατικά, σουηδικά, τουρκικά, φινλανδικά!
 
gatsos02
   Ο Μανώλης Μητσιάς είναι εκείνος που ερμήνευσε πρώτος τα περισσότερα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου και με την αφορμή των 25 χρόνων από το θάνατό του, θέλησε να κάνει αυτό το αφιέρωμα, που τόσο ευχαριστούμε για τη δημιουργία του. Για να μαθαίνουν οι νέοι, να θυμηθούν οι παλιοί και μαζί να προσπαθήσουμε για ό,τι καλύτερο όλων... των κοινών!

   Συντελεστές της ονειρικής παράστασης ήταν και οι υπέροχοι μουσικοί Αχιλλέας Wastor (πιάνο), Ηρακλής Ζάκκας (μαντολίνο-μπουζούκι) και Σταύρος Καβαλιεράτος (μπάσο).

   Ένα ΜΠΡΑΒΟ σε όλους για τη μαγευτική βραδιά που μας χάρισαν!
 
Λένα Βασιλείου
 
gatsos03
Joomla Social by OrdaSoft!