= O.Children, Jane Doe, Fuzzy Nerds 11-11-2012 Live @ Gaia Multi Culti Spot, Θεσσαλονίκη
Συναυλίες

loogoo

O.Children, Jane Doe, Fuzzy Nerds 11-11-2012 Live @ Gaia Multi Culti Spot, Θεσσαλονίκη

DSC 1600

   DSC 1710Την Κυριακή το βράδυ, με τον καιρό σταθερά κρύο, αλλά χωρίς βροχή εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο ανανεωμένο Γαία θα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα ανερχόμενο συγκρότημα απ’ την Αγγλία, τους O. Children. Είχε πέσει στα αυτιά μου ο καινούριος τους δίσκος, άκουσα και τον πρώτο που είχε κυκλοφορήσει δυο-τρία χρόνια πριν και σκεφτόμουν πως θα άξιζε η βραδιά. Λίγο αργότερα κάναμε μία συνέντευξη με την ομάδα του Noizy, οπότε το ενδιαφέρον μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Βέβαια υπήρχαν και τα ελληνικά συγκροτήματα που θα ξεκινούσαν από νωρίτερα, οι Jane Doe με τους οποίους έχουμε ασχοληθεί εκτεταμένα τις τελευταίες εβδομάδες και οι The Fuzzy Nerds για τους οποίους μόνο καλά λόγια είχα ακούσει και ποτέ δεν τους είχα πετύχει σε ζωντανή εμφάνιση.
 
   Αυτή τη φορά δεν υπήρχε ξεκάθαρη ανακοίνωση για το τι ώρα θα εμφανιζόταν κάθε συγκρότημα και το γενικό 21:00-01:00 που πήρε το μάτι μου σε κάποια αφίσα, καλύτερα να μην υπήρχε καν. Για ακόμη μία φορά νίκησε το «χαλαρά» και οι Fuzzy Nerds ανέβηκαν στη σκηνή λίγο πριν τις 22:30. Αρκετά δυναμικοί και κεφάτοι, παρά το ταξίδι απ’ τα Γιάννενα, μας έπαιξαν τραγούδια από σχεδόν όλες τις μέχρι τώρα δουλειές τους (6:45 AM, Plastic και άλλα), αλλά και από μια καινούρια δουλειά που ετοιμάζουν για την οποία θα μάθουμε περισσότερα στο μέλλον. Μπορεί η μουσική τους να μην ενθουσίασε όλο το κοινό (περίπου πενήντα άτομα εκείνη την ώρα), όπως κατάλαβα από γειτονικές συζητήσεις, αλλά αυτό που είχαν να κάνουν, το πέτυχαν. Φαίνονται και είναι έμπειροι πάνω στη σκηνή (πώς να μην είναι με παρουσία στο χώρο που ξεπερνάει τα δέκα χρόνια) και είχαν άμεση αλληλεπίδραση με τον αρκετά ζεστό κόσμο που επιβράβευε με το χειροκρότημά του κάθε τους τραγούδι, άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο.
 
   DSC 1488Περίπου ένα τέταρτο αφού κατέβηκαν απ’ τη σκηνή οι Fuzzy Nerds και λίγο πριν τα ρολόγια μας δείξουν 23:30 ανέβηκε στη σκηνή μόνο ο drummer των Jane Doe και ξεκίνησε να παίζει η ομιλία που ανοίγει τις συναυλίες τους. Πρόκειται για την ομιλία του Charlie Chaplin απ’ την ταινία του ‘Ο Δικτάτορας’ και είναι μία απ’ τις λεπτομέρειες που δημιουργούν το κάτι παραπάνω που θα ήθελε κάποιος από έναν καλλιτέχνη. Ξεκίνησαν με το ‘All The Poets Are Dead’ απ’ τον επερχόμενο δίσκο τους απ’ τον οποίο ερμήνευσαν αρκετά ακόμα τραγούδια όπως το ‘A Small Talk With The Devil’ στο οποίο το δοξάρι πάνω στην ηλεκτρική κιθάρα σε συνδυασμό με τους στίχους και την ερμηνεία του Moss Doe δημιουργούν μια όμορφη ατμόσφαιρα. Μας άφησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και έμειναν ανάμεσά μας για να παρακολουθήσουν τους O. Children που εμφανίστηκαν μερικά λεπτά αργότερα.
 
   Τέσσερα άτομα επί σκηνής, τα κλασικά μπάσο, drums και δύο κιθάρες, με το Νιγηριανής καταγωγής Tobi να αναλαμβάνει και το τραγούδι. Πρόκειται για μια πολύ χαρακτηριστική μορφή, λίγο ψηλότερος από δύο μέτρα απ’ ότι τον έκοψα, παίζει ηλεκτρική κιθάρα με τα δάχτυλα και είναι τόσο εκφραστικός που κάθε φράση που τραγουδάει συνοδεύεται κι απ’ τις κατάλληλες χειρονομίες. Κέρδισε τον κόσμο, που είχε ήδη πλησιάσει αρκετά το μπροστινό μέρος, με μία όχι τόσο αποτυχημένη προσπάθεια να πει «ευχαριστώ» στη γλώσσα μας. Δεν έλειψε κανένα απ’ τα γνωστά τους τραγούδια και δε νομίζω κάποιος να έμεινε παραπονεμένος. Λίγο μετά τις 1:30 θα έκλειναν με το πολύ καλό ‘Ruins’ για να επιστρέψουν στο κοινό που τους ζητούσε επίμονα για να ερμηνεύσουν το ‘Radiowaves’. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη λίστα με όσα παίξανε στο τέλος του κειμένου.
 
   Ήταν μια όμορφη βραδιά, με αρκετά «οικογενειακό» κλίμα, όπως συνήθως γίνεται σε συναυλίες των εξήντα-εβδομήντα ατόμων. Μακάρι να έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε στο μεγάλο χωριό μας τέτοια συγκροτήματα πιο συχνά. Οι προσπάθειες των ανθρώπων που στήνουν όλες αυτές τις συναυλίες, χρειάζονται στήριξη απ’ όλους (και λίγη περισσότερη σκέψη και συναίσθηση από ορισμένους απ’ αυτούς τους ανθρώπους). Ακόμα περισσότερη στήριξη χρειάζονται τα συγκροτήματα που ξεπηδάνε από κάθε γωνιά στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, επειδή όταν η οικονομία τρώει μια κουταλιά σκατά, ο πολιτισμός – σε όλες τους τις εκφάνσεις - τρώει δέκα. Και εις άλλα λοιπόν !
 
Δημήτρης Όρλης
Φωτογραφίες : Στεφανία Διακάκη
 
 
DSC 1729
Το setlist των O.Children
childrenDSC 1664
O frontman των Βρετανών O.Children με τον συντάκτη του Noizy, Δημήτρη Όρλη
childrenDSC 1731
Joomla Social by OrdaSoft!