= Nightstalker, Ape Machine Live @ Glazart, Παρίσι, 4-6-2013
Συναυλίες

loogoo

Nightstalker, Ape Machine Live @ Glazart, Παρίσι, 4-6-2013

 
apemachine01   Κάλιο αργά παρά ποτέ! Μια φράση που μπορεί κάλλιστα να ειπωθεί για την πρώτη Ευρωπαϊκή περιοδεία των Nightstalker. Οι Έλληνες stoners, οι οποίοι στα 25 χρόνια της ύπαρξής τους πολλές φορές είδαν να απειλείται ακόμα και η ίδια επιβίωση του γκρουπ, με πείσμα και επιμονή πάντα συνέχιζαν και επιτέλους τώρα απολαμβάνουν τους καρπούς της προσπάθειάς τους. Και μια που στην Ελλάδα οι ασχολούμενοι με το σκληρό ήχο τους γνωρίζουν όλοι λίγο-πολύ, καιρός ήταν να τους μάθει και το εξωτερικό. Τέταρτη στάση της Ευρωπαϊκής περιοδείας τους ήταν το Παρισινό Glazart, καλεσμένοι από τη διοργανώτρια εταιρία Stoned Gatherings, η οποία πιστοποίησε για άλλη μια φορά τη φήμη της στο να φέρνει ό,τι καλύτερο συμβαίνει στο stoner/heavy χώρο παγκοσμίως.
 
   Τη συναυλία άνοιξαν οι Ape Machine, μπροστά σε μόλις 50 άτομα (!), ένας αριθμός που δεν αυξήθηκε δραστικά ούτε προς το τέλος της βραδιάς. Χωρίς να πτοούνται στο ελάχιστο έπαιξαν ένα στυλ που πλησιάζει περισσότερο στο καθαρόαιμο hard rock και για το γράφοντα αποτέλεσαν μεγάλη αποκάλυψη. Σαν μια χρονομηχανή το κουαρτέτο, μας ταξίδεψε στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 για να μας δείξει πώς ήταν η εποχή που χτιζόταν ο μύθος του hard rock. Με άλλα λόγια οι Ape Machine έκαναν αίσθηση με το συμπαγή κιθαριστικό ήχο, το σφιχτοδεμένο όσο δεν πάει παίξιμο και ένα φοβερό λαρύγγι που θύμιζε μια μίξη των Paul Rodgers και David Coverdale εποχής 70’s. Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν κανένα νόημα αν η μουσική τους δεν στηριζόταν σε  πιασάρικες συνθέσεις. Στηριζόμενοι στο έξοχο τελευταίο τους πόνημα “Mangled By The Machine”, έπαιξαν για 50 περίπου λεπτά και εντυπωσίασαν με τον επαγγελματισμό τους σε ήχο και απόδοση. Επίσης, πιστοί στο πνεύμα της μουσικής κατεύθυνσης που ακολουθούν μας επιφύλαξαν και μια πειστική διασκευή του “Black Night” των Deep Purple. Οι Ape Machine έδειξαν να διαθέτουν πολύ ταλέντο και αν δουλέψουν περισσότερο στη διαμόρφωση ενός προσωπικού ύφους θα είναι έτοιμοι για ευρύτερη αναγνώριση.
 
nightstalker01
   Σειρά είχαν οι Έλληνες headliners, που εμφανίστηκαν στη σκηνή στις εννιάμισι και για 70 λεπτά ταρακούνησαν τον χώρο με το groove-άτο stoner τους.  Για το πόσο δεμένη είναι αυτή η μπάντα δεν τίθεται κανένα θέμα. Η τριβή τους από τις διαρκείς συναυλίες στην Ελλάδα έχει σαν αποτέλεσμα η σκηνή να μοιάζει σαν δεύτερο σπίτι τους.  Στην εμφάνισή τους ακούστηκαν κυρίως τραγούδια από τις τρεις πρόσφατες κυκλοφορίες τους, ενώ το παλιό τους υλικό εκπροσωπήθηκε με τρεις συνθέσεις από το θρυλικό “Use” . Στις επιμέρους μονάδες τώρα, για τον τραγουδιστή/frontman Argy τι μπορεί να πει κανείς;  Μια πραγματικά cult περσόνα, ένας guru του stoner που βιώνει τη μουσική μ' ένα μοναδικό προσωπικό τρόπο. Μπορεί η φωνή του να μην ήτανε σε κάποια ιδιαίτερη φόρμα το δεδομένο βράδυ, αλλά διαθέτει μια μοναδική χροιά που ξεχωρίζει με το γρέτζο και την αλητεία της. Μνεία πρέπει να γίνει στον κιθαρίστα Τολη Μότσιο, μια παλιά καραβάνα του ελληνικού σκληρού ήχου, ο οποίος έδωσε ρέστα με το αλάνθαστο παίξιμο στα riffs, ενώ στα σόλο ήταν μετρημένος και ουσιαστικός. Τέλος, ο πολύπειρος Αντρέας Λάγιος στο μπάσο με το Ντίνο Ρούλο στα τύμπανα δημιούργησαν ένα βαρύ αλλά συνάμα γκρουβάτο rhythm section. Στη σκηνή οι ύμνοι διαδέχονταν ο ένας τον άλλο, αλλά δυστυχώς το γαλλικό κοινό δεν φημίζεται για την εκδηλωτικότητά του και σε συνδυασμό με τους λίγους θεατές είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια αναντιστοιχία ανάμεσα σε αυτό που συνέβαινε πάνω και κάτω από τη σκηνή. Έστω και έτσι όμως, αυτό δεν εμπόδισε να λάμψει το μεγαλείο των Nightstalker, που αποδεικνύουν ότι μπορούν ν' αντέξουν τη σύγκριση απέναντι στο οποιοδήποτε μεγάλο stoner γκρουπ.
 
nightstalker02
 
   Συνολικά η βραδιά μας άφησε ικανοποιημένους από την εμφάνιση δυο τόσο ποιοτικών γκρουπ. Μπορεί πριν από κάποια χρόνια να ακουγόταν σαν αστείο ότι ένα αμερικάνικο γκρουπ θα άνοιγε για ένα ελληνικό και μάλιστα στο Παρίσι, αλλά είναι τέτοια η ποιότητα της μουσικής των Nightstalker, που αυτό φαντάζει απόλυτα φυσιολογικό. Μπάντα με μεγάλη στόφα, τίποτα άλλο.

Playlist Nightstalker:
Go get some, Dead rock commandos, One million broken promises, Voodoo u do, Iron, Just a burn, Line, Superfreak, Enough is not enough, Soma, Brainmaker, Freakland, The Underdog, Baby, God is dead, Trigger Happy
 
Ανίκητος Γαροφαλάκης
 
apemachine02
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες