Συναυλίες

Nick Cave and the Bad Seeds LiVE @ Tae Kwon Do

 
   Σε μια θρηνούσα και πλημμυρισμένη πόλη κατέφθασε μια θρηνούσα φιγούρα. Ο Nick Cave έχει αγαπηθεί από τους Έλληνες λόγω της αμεσότητας των ιστοριών του, του πολύπαθούς του βίου και της καταπληκτικής αισθητικής του που έχει γαλουχήσει δύο τουλάχιστον γενεές μουσικόφιλων και ερωτευμένων με τη στιχουργική πλευρά του μουσικού κόσμου. Η αναμενόμενη ανακοίνωση του sold out έφερε μια τέτοια κινητοποίηση που οδήγησε σε μια εκ νέου ανακοίνωση επιστροφής πριν ακόμα τον ερχομό. Σπανιότατο για τα ελληνικά συναυλιακά δεδομένα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να είναι βατό και προβλέψιμο γύρω από αυτό τον άνθρωπο έτσι κι αλλιώς.
 
nickcave02
   Η συνύπαρξη για μια ακόμα φορά με τους Bad Seeds έμελλε να φέρει ένα νέο δημιούργημα όπως είναι το "Skeleton Tree", που καθρεφτίζει όλη αυτή την περίοδο μάχης με την απώλεια. Μια ποιητική συλλογή που τραγουδιέται μας έφερε ο Nick Cave μαζί του. Το Setlist αυτής της περιοδείας έχει ασφαλώς έντονο άρωμα από το τελευταίο album, με αρκετές δόσεις από την ιστορία του Cave με τους Bad Seeds. Η προσεκτική εφαρμογή των καινούργιων τραγουδιών στη ζωντανή διάσταση της μουσικής του Nick Cave αποδεικνύει άλλη μια φορά την απόλυτη επαγγελματικότητά του σε θέματα απόδοσης δικής του και επικοινωνίας με τον κόσμο. Μία επικοινωνία που κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του Encore με την επίσκεψη του Nick Cave στο κοινό, όσο τραγουδούσε το "The Weeping Song" και με την ανταπόδοση αυτής της φιλοξενίας με την άνοδο εκατό περίπου ανθρώπων πάνω στη σκηνή κατά την εξοργισμένη εκτέλεση του "Stagger Lee".
 
   Εκφραστικότατος και θεατρικός, ο Nick Cave δένει απόλυτα τις κινήσεις του με τις αλλόκοτες μελωδικές γραμμές που τον περιβάλλουν, δημιουργώντας μια ομοιογένεια σε εικόνα και ήχο, που έρχεται το χειροκρότημα του κόσμου να επιβραβεύσει με κάθε ευκαιρία. Ένας χώρος που σέβεται την ανάγκη του κοινού για το μέγιστο ηχητικό αποτέλεσμα είναι η μόνη επιλογή που θα μπορούσε να συνδυαστεί με την ογκώδη φωνή του σύγχρονου αυτού παραμυθά. 10.000 περίπου άνθρωποι βίωσαν τις ιστορίες του μέσα από τις δονήσεις του μπάσου της φωνής του αλλά και τις καταπληκτικές "παύσεις" τονισμού που αρέσκεται να χρησιμοποιεί. Μία ατέρμονη απαγγελία ποικίλης θεματολογίας, που ενώνει το μίσος με την αγάπη, την απώλεια με τη συμβίωση και το δαιμονικό με το αγγελικό. Μια απαγγελία που δεν στερείται μελωδικότητος και αφορά στους μυημένους και σε όσους πρόκειται να μυηθούν σε αυτό το μυσταγωγικό περιβάλλον του Nick Cave, ο οποίος υπνωτίζει τις πρώτες σειρές με τη ρυθμική κίνηση των χεριών του κι ένα ολόκληρο στάδιο ακολουθεί, βιώνοντας μια καλλιτεχνική μέθεξη στην οποία δεν θα μπορούσα να γυρίσω την πλάτη ακόμα κι όντας ορκισμένος κι οργισμένος εχθρός της υπέρμετρης λογοτεχνοποίησης της μουσικής.
 
nickcave03
 
   Η σκηνή μετατρέπεται σε ένα μακρύ και κουραστικό συναισθηματικά οδοιπορικό, με τον Cave να κοιτάζει στα μάτια τον κάθε συνοδοιπόρο σα να κοιτά στον καθρέφτη. Δεν σου επιτρέπει απλά να ταυτιστείς , στο επιβάλλει με κάθε του νότα, με κάθε του κίνηση, με κάθε του λυγμό.
 
   Όσον αφορά την απόδοση των Bad Seeds γύρω από το Storyteller, όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην παράλληλη διήγησή τους μέσω της μουσικής. Σα να παρακολουθείς την ίδια ιστορία από δύο πλευρές και όλα κρίνονται στην τομή των δύο που φέρνει έκρηξη. Μία έκρηξη που στο "From Her to Eternity" πήρε τις διαστάσεις αρχαιοελληνικής τραγωδίας με το Warren Ellis (piano / guitar / violin / vocals) να διαλύει τα πάντα επί σκηνής, μετέχοντας στην εξέλιξη της περσόνας του Nick Cave.

   Τέλεια φωνητικά, εξαιρετικές ενορχηστρώσεις με καμία υπερβολή και διάθεση εντυπωσιασμού, στα πρότυπα των βάρδων του μεσαίωνα που έψαχναν μια στέγη μέχρι το επόμενο ταξίδι των ιστοριών τους.
 
nickcave04
 
   Αυτό που ζήσαμε μπροστά από το Nick Cave και τους Bad Seeds δεν μπορεί να μετρηθεί με αριθμούς, δεν μπορεί να μετρηθεί με εντάσεις, δεν μπορεί να μεταφερθεί στην οθόνη σας. Το παρόν κείμενο είναι επικίνδυνο γιατί αναφέρεται σε γεγονότα που δεν μπορούν να αναφερθούν. Δυόμισι περίπου ώρες μαριονέτες στα χέρια ενός αλλόκοσμου σαμάνου. Τούτη η σκέψη κλείνει αυτή την εμπειρία.
 
Δημήτρης Μπάρμπας
 
Anthrocene
Jesus Alone
Magneto
Higgs Boson Blues
From Her to Eternity
Tupelo
Jubilee Street
The Ship Song
Into My Arms
Girl in Amber
I Need You
Red Right Hand
The Mercy Seat
Distant Sky
Skeleton Tree
 
Encore
The Weeping Song
Stagger Lee
Push the Sky Away
 
Joomla Social by OrdaSoft!