= MONO, live 7-3-2013@ Eightball, Θεσσαλονίκη
Συναυλίες

loogoo

MONO, live 7-3-2013@ Eightball, Θεσσαλονίκη

 
mono8b   Καθώς όλοι ετοιμάζονται να βγούνε έξω ντυμένοι και βαμμένοι καρναβάλια για τη Tσικνοπέμπτη, εγώ ξεκινάω προς το Eightball μιας και πλησίαζε η ώρα που θα άνοιγαν οι πόρτες για το live της βραδιάς. Όχι, δεν ήμουν ντυμένος καρναβάλι, ούτε πήγαινα να ξεσαλώσω. Πήγαινα σε ένα τόπο λατρείας -για μένα- αυτή τη βραδιά, μιας και θα παρακολουθούσα επιτέλους από κοντά τη μπάντα που για πολλούς έχει εδραιώσει το είδος της post-rock στη παγκόσμια μουσική σκηνή. Μιλάω φυσικά για τους MΟΝΟ από την Ιαπωνία.
 
   Το εισιτήριο έγραφε 9:30 μ.μ. και εγώ σαν καλός-τρελός- fan του είδους ήμουν εκεί από νωρίς. Γύρω στους δρόμους, κόσμος ντυμένος καρναβάλια, μέχρι που βρέθηκα στο Εightball μαζί με περίπου πενήντα- εξήντα άτομα για να ακούσουμε τους MONO. Με δυσαρέστησε λίγο το γεγονός του ότι δεν είχε τόσο κόσμο, μιας και ήμουν σίγουρος πως η αιτία ήταν η βραδιά της Τσικνοπέμπτης. Κρίμα που το live συνέπεσε με μια τέτοια εορταστική ημέρα και δεν τους χάρηκε περισσότερος κόσμος. Είναι γεγονός ότι σε λιγότερο γνωστές post-rock μπάντες έχει τύχει να συναντήσω περισσότερο κοινό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν το αξίζουνε!
 
mono8b2   Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, πως δυστυχώς δεν υπήρξε support μπάντα για τους MONO. Δεν ξέρω αν αυτό είναι στα υπέρ ή τα κατά, αν και οι απόψεις διίστανται για αυτό το θέμα. Στην περιοδεία που ακολουθούν οι MONO σε διάφορες χώρες ειπώθηκε πως τα support acts δεν σχετίζονταν πολύ μουσικά μαζί τους ή δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικά όσον αφορά το ρόλο τους για “warming up” του κοινού.
 
   Περνάει η ώρα, λοιπόν, και κατά τις 9:50 ανεβαίνουν στη σκηνή οι MONO. Κλασικό ίδιο setup και στρώσιμο εξοπλισμού, όπως τα τελευταία δέκα χρόνια που είναι μαζί αυτοί οι τέσσερις μουσικοί, ανοίγουν την live εμφάνισή τους. Ξεκίνησαν όμορφα με το κομμάτι «Legend» από το νέο τους δίσκο και στη συνέχεια με το «Burial At Sea». Γενικά, συνέχισαν δυναμικά με μία setlist που περιείχε κομμάτια τόσο από παλιούς δίσκους τους, όσο και από τον καινούριο τους, "For My Parents". Ως fan μπορώ να πω πως έμεινα ικανοποιημένος από αυτές τις επιλογές.
 
mono8b4   Όσον αφορά τον ήχο τους, παρά το γεγονός ότι το Eightball το έχω χιλιομισήσει και ως μουσικός πάνω στη σκηνή και ως ακροατής κάτω από αυτήν, κυρίως για τον ήχο του, οι MONO κατάφεραν και το έκαναν να ακούγεται ως έναν τελείως διαφορετικό χώρο. Ένα τεράστιο μπράβο στην ικανότητα τους να «μεταφέρουν» τον ήχο τους, όπου και αν πηγαίνουν, χωρίς να χάνουν την ιδιαιτερότητα που τους χαρακτηρίζει. Αν και καθόμουν μπροστά στον Takaakira (ο lead guitarist και συνθέτης της μπάντας) και ο ήχος του βρισκόταν ένα επίπεδο πιο ψηλά από των υπόλοιπων μελών της μπάντας, εξακολουθούσα να το ευχαριστιέμαι το ίδιο, καθώς τα επίπεδα της έντασης ήταν “ανάλογα και αρμονικά” μεταξύ τους.
 
   Ήταν μία μαγική βραδιά, την οποία φάνηκε να ευχαριστήθηκαν όσοι βρέθηκαν εκεί. Μας άφησαν με την υπόσχεση πως θα ξανάρθουν και μετά από ένα τέτοιο live όλοι λέγανε το πόσο θα ήθελαν να ζήσουν ξανά αυτή τη φανταστική ατμόσφαιρα. Το πιο συναρπαστικό, θα έλεγα, είναι πως από το πρώτο κιόλας κομμάτι ο κόσμος σε ένα κλίμα απόλυτης ησυχίας ανυπομονούσε για την εμφάνισή τους και την ερμηνεία τους στη σκηνή.
 
mono8b3   Το μόνο παράπονο της βραδιάς -θα έλεγα- είναι ότι η μπάντα δεν έπαιξε ένα- δυο κομμάτια encore, αφού κατέβηκε από τη σκηνή. Ο κόσμος φώναζε, χειροκροτούσε, αλλά οι MONO δεν ξανανέβηκαν στη σκηνή. Κατά την γνώμη μου, όμως, δεν φταίνε αυτοί. Αμέσως μετά στον χώρο -καλώς ή κακώς- θα ακολουθούσε καρναβαλίστικο πάρτι και ο κόσμος περίμενε έξω από το μαγαζί για να μπει μέσα, να αρχίσει να πίνει και να χορεύει. Αν και σέβομαι την επιλογή της διεύθυνσης του μαγαζιού να το κάνει αυτό, ένιωσα πως ήταν σαν να τους διώξανε. Μάλιστα, απ’ όσο έχω δει και διαβάσει στα περισσότερα live videos και live reports στο internet, οι MONO σε αυτή την περιοδεία παίξανε στα live τους από ένα έως και τρία ακόμα κομμάτια, όταν ξανανέβηκαν στη σκηνή σε άλλα venues.
 
   Εγώ πάντως το κατευχαριστήθηκα και πήρα μπλουζάκι και αυτόγραφο και βγήκα και φωτογραφίες μαζί τους διαπιστώνοντας πόσο ευγενικοί και προσιτοί είναι ως άνθρωποι. Ανυπομονώ για την επόμενη τους επίσκεψη στην Ελλάδα ελπίζοντας να εμφανιστούν σε έναν διαφορετικό χώρο για να τους απολαύσουμε καλύτερα.
 
   Γενικότερα, η μπάντα μας απέδειξε το ότι ακόμα και μετά από τόσα χρόνια στη post-rock σκηνή, εξακολουθούν να δίνουν μαγευτικά live και να συγκινούν τον κόσμο με τη μουσική τους, ενώ από τις συνεντεύξεις τους, φαίνεται πως το διασκεδάζουν στο tour και θεωρώντας το ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειά τους. Και… μάλλον θα τους ξαναδούμε στο κοντινό μέλλον!

SETLIST
Legend
Burial At Sea
Dream Odyssey
Pure As Snow
Follow The Map
Unseen Harbor
Ashes In The Snow
Halcyon
Everlasting Light
 
Κωνσταντίνος Kelfecil Χριστάκης
Φωτογραφίες : Τάσος Μαρτίδης
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες