= Mobb Deep Live @ Gagarin, Αθήνα, 27-6-2014
Συναυλίες

loogoo

Mobb Deep Live @ Gagarin, Αθήνα, 27-6-2014

mobb
 
   Όλοι οι φανατικοί οπαδοί του Hip-Hop των 90s έχουν τις αδυναμίες τους σε συγκεκριμένα σχήματα εκείνης της εποχής. Μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες μου είναι οι Mobb Deep και έχοντας "προσπαθήσει" άλλες 2 φορές να τους δω ζωντανά ανεπιτυχώς, την μια λόγω της απουσίας του Prodigy το 2006, και την άλλη λόγω της ακύρωσης της περιοδείας τους πέρσι, ήρθε επιτέλους η ώρα και με αντάμειψε με το παραπάνω.
 
   Το live ξεκίνησε με επιλογές του DJ Stigma, που δυστυχώς δεν ακουγόντουσαν σχεδόν καθόλου και γι' αυτό ο περισσότερος κόσμος αδιαφορούσε. Στην συνέχεια ανέβηκε στην σκηνή ο Snak the Ripper με τον Merkules και την Jaclyn Gee, και πραγματοποιήσανε ένα πραγματικά ωραίο opening act μεταδίδοντας την ενέργεια τους στο κοινό. Ο κόσμος ξεκίνησε να κουνιέται με τους ήχους των Καναδών καθώς έδιναν τον καλύτερο τους εαυτό. Ο Snak the Ripper εντυπωσίασε με την σκηνική του παρουσία, και ο Merkules προκάλεσε χαμόγελα και ανέβασε την διάθεση με την κωμική και ταλαίπωρη μορφή του (έχει μετατρέψει κάτι που κάποιοι θα το θεωρούσαν μειονέκτημα σε προσόν πάνω στην σκηνή), και αποθεώθηκαν από τον κόσμο. Μετά από ένα πραγματικά άξιο opening ο κόσμος σάστισε κάπως καθώς ανέβηκε στην σκηνή ο DJ On Point με έναν "MC" (δεν συγκράτησα το όνομα του, και αμφιβάλω αν το θυμάται κανείς άλλος), ο οποίος έπαιξε περίπου 10 λεπτά σε ύφος καγκουροσουαγκίλας, και αναγνωρίζοντας και ο ίδιος ότι δεν μπορεί να κερδίσει το χειροκρότημα του κόσμου φώναζε "Mobb Deep" ανάμεσα από τα κομμάτια του για να δεχτεί κάποια ανταπόκριση. Αν και δεν είμαι ακροατής του συγκεκριμένου ρεύματος μπορώ να καταλάβω πως "δεν το είχε", αλλά ευτυχώς δεν πρόλαβε να κουράσει. Η ώρα που περίμεναν όλοι επιτέλους ήρθε.
 
mobb3   Μετά από μια μικρή εισαγωγή του DJ On Point, οι Mobb Deep κάνουν την είσοδο τους με το "Survival of the Fittest" και με τον κόσμο να εξαγριώνεται, και να συμπληρώνει τον Prodigy και τον Havoc στο ρεφρέν του κομματιού. Ακολούθησε περίπου μια ώρα και ένα τέταρτο με υλικό από την εποχή του Infamous, μέχρι και τον ομώνυμο αξιοπρεπή δίσκο που κυκλοφόρησαν πριν λίγους μήνες. Το tracklist πιστεύω ικανοποίησε το ετερόκλητο κοινό, σε σχέση με την διάρκεια της εμφάνισης του σχήματος φυσικά, που δυστυχώς πλέον είναι και η αναμενόμενη για τα περισσότερα κλασικά Hip-Hop συγκροτήματα που έρχονται στην Ελλάδα. Χωρίς να πέσουν στην παγίδα να επικεντρωθούν στην παρουσίαση του καινούργιου τους δίσκου, έπαιξαν τα κομμάτια που ήθελε να ακούσει ο κόσμος και που τους έχουν κάνει διαχρονικούς. Από τους ήχους του 95-96, που αναβλύζουν την βρώμα του υπονόμου του Queensbridge, μέχρι και τις επιτυχίες από την μεταγενέστερη στροφή τους σε, ας πούμε, πιο εμπορικά μονοπάτια. Λίγο πριν κλείσει η συναυλία ανοίξανε μια σαμπάνια στην σκηνή για να γιορτάσουν το τέλος της περιοδείας τους, μιας και η Αθήνα ήταν ο τελευταίος προορισμός τους, και την μοιράστηκαν με αυτούς που ήταν στο κάγκελο λίγο πριν ξεκινήσει το τελευταίο τους κομμάτι που φυσικά ήταν το Shook Ones Pt. II. Το πιο γνωστό τους κομμάτι, και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα του Hip-Hop των 90s γενικότερα, που όπως ήταν αναμενόμενο ήταν το καλύτερο κλείσιμο για την συναυλία με τον κόσμο να χτυπιέται φωνάζοντας τους στίχους του κομματιού που έγραψαν οι τότε 19χρονοι Mobb Deep. Εν τέλει είπαν ακόμα ένα κομμάτι από τον τελευταίο τους δίσκο, το "Murdera", και μας χαιρέτησαν αφήνοντας ένα ικανοποιημένο κοινό πίσω τους.
 
mobb2   Αν και θα μπορούσε να διακρίνει κάποιος μια δυσκολία στην ερμηνεία του Prodigy, το σετ ήταν επαγγελματικά δουλεμένο και είχε μια ροή που δεν σε άφηνε να χαλαρώσεις, ενώ ο κόσμος τραγουδούσε τα κομμάτια μαζί με το group και ανταποκρινόταν με πώρωση σε κάθε τους κάλεσμα. Το Gagarin ήταν γεμάτο σε βαθμό που μπορούσες να απολαύσεις την συναυλία χωρίς να ασφυκτιείς, και γενικά δεν υπήρξαν άσκοπες αναμονές που συνήθως καταλήγουν στον εκνευρισμό και στην κούραση των παρευρισκομένων. Ο ήχος θα μπορούσε να είναι κάπως καλύτερος, αλλά κατά τα άλλα το live ήταν πολύ σωστό από θέμα διοργάνωσης, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει οι συγκεκριμένοι διοργανωτές όλα αυτά τα χρόνια. Το να ξεχωρίσεις κάποια σημεία δεν είναι εύκολο μιας και το πρόγραμμα ήταν συμπαγές και αποτελούταν μόνο από κομματάρες, αλλά στο Quiet Storm, και φυσικά στο Shook Ones, ο κόσμος ανταποκρίθηκε με όλη του την δύναμη.
 
   Οι Mobb Deep με τον τελευταίο τους δίσκο, αλλά και με τον πολύ καλύτερο collaboration δίσκο του Prodigy με τον Alchemist (Albert Einstein), απέδειξαν ότι έχουν λόγο να υπάρχουν δισκογραφικά εν έτη 2014, και μετά από αυτό το live ότι έχουν λόγο να βρίσκονται ακόμα στην σκηνή.
 
   Μερικά από τα κομμάτια που ακούστηκαν είναι: "Survival of the Fittest", "It's Mine", "Get Away", "Shook Ones Pt. II", "Right Back at You", "Eye for an Eye", "Murdera", Thug Muzik", "Say Something", "Taking You Off Here", "Keep It Thoro", "Quiet Storm", "Hell On Earth", "IMDKV", "Give up the Goods", "Temperature's Rising", "Got It Twisted", "The Learning (Burn)", "G.O.D. Pt.3", "Allustrious"
 
Επιλεγμένη δισκογραφία:
Mobb Deep - The Infamous (1995)
Mobb Deep - Hell On Earth (1996)
Mobb Deep - Murda Muzik (1999)
Prodigy - H.N.I.C. (2000)
Prodigy & Alchemist - Albert Einstein (2013)
Νέος δίσκος:
Mobb Deep - The Infamous Mobb Deep (2014)
 
Βαβαλίδης Γιώργος
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες