Συναυλίες

Χ. Μαστέλος, Ι. Ιωάννου, Τ. Χαλκιάς και Δ. Σφίγγος @ Πριγκηπέσσα, 20-9-2013

 
prigk   Οι Χρήστος Μαστέλος, Ιφιγένεια Ιωάννου, Τριαντάφυλλος (Λάκης) Χαλκιάς και Δημήτρης Σφίγγος έκαναν πρεμιέρα στην Πριγκηπέσσα και οι φίλοι του μαγαζιού έσπευσαν να τους καλωσορίσουν για την νέα σεζόν. Δεν άλλαξε τίποτα στο μαγαζί, με την καλη έννοια, το τονίζω αυτό. Τα τραπέζια είναι στην ίδια θέση, οι τοίχοι βαφτήκαν, τα χαλιά αλλάξανε, ο Θέμης και ο Κώστας συνεχίζουν να προσφέρουν με χαμόγελο και κέφι τις υπηρεσίες τους στους φίλους τους. Και ο αγώνας για την επιβιώση καλά κρατεί. Άλλωστε αυτό ξέρουν καλύτερα να κάνουν οι άνθρωποι. Να βρίσκονται να τραγουδάνε παρέα να εξομολογούνται τις σκέψεις τους και να βγάζουν τα μεράκια τους με τον χορό.
 
   Ειλικρινά στην Θεσσαλονίκη αυστηρά ρεμπέτικο, το απολαμβάνεις και το ακούς μόνο στην Πριγκηπέσσα. Και όποιος έχει κάτι διαφορετικό κατα νου, παρακαλείται να το γράψει από κάτω στα σχόλια. Ζω πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη και όπου και αν έχω γυρίσει, ταβερνεία, μουσικές σκηνές, καφενέδες, δεν έχω αντικρύσει κάτι πιο αυθεντικό και ατόφιο.
 
prigk4   Ο κόσμος πολύς, όλων των ηλικιών, και αυτό είναι πραγματικά πολύ όμορφο. Οι νέοι δύσκολα πάνε σε τέτοια μέρη, πλέον έχει αλλάξει η ρότα τους. Έτσι τουλάχιστον δείχνει ο καιρός, με κατεύθυνση προς το ρεμπέτικο, προς τις ρίζες τους, καλύτερη μου λέξη. Φυσικά οι πιο παλιοί, λόγω των βιωμάτων τους, απολαμβάνουν από διαφορετική σκοπιά το πρόγραμμα. Τους είναι πιο κοντινά αυτού του είδους τα ακούσματα λόγω των γονιών τους και των παππούδων τους.
 
prigk2   Το δέσιμο των τεσσάρων επί σκηνής είναι εμφανές. Οι αντιδράσεις του κόσμου ηχηρές. Ειδικά όταν τραγουδά ο Χρήστος Μαστέλος. Είναι ο κύριος, που θα τον φανταστείς μέσα στο μυαλό σου σαν έναν θείο που παίζετε κάθε μέρα πρέφα στο καφενείο και κερδίζει το στοίχημα της σοκολάτας που βάλατε. Σπουδαία φωνή και χαρακτηριστική χροιά. Ο Δημήτρης Σφίγγος από την άλλη, μέσα στην πολύ σκοτούρα της βραδιάς και έτσι όπως μόνο αυτός ξέρει να συγκεντρώνεται όταν είναι πάνω στο πάλκο και τραγουδάει, είναι μια ιδιαίτερη ύπαρξη καλλιτέχνη. Δεν παίζει πάντοτε παραγγελιές, τις περισσότερες φορές ναι το κάνει, αλλά όχι πάντα. Με την κιθάρα του και την ερμηνεία του σε αφυπνίζει και σε βάζει σε μια σωρεία από σκέψεις. Ο Λάκης Χαλκιάς με το μπουζούκι του, με μια ψυχραιμία και με ένα χαμόγελο σε φέρνει στο κέφι και να μην θες που λέει ο λόγος. Η Ιφιγένεια Ιωάννου, η νεότερη στο σχήμα, είναι μια φώνη με πολλές δυνατότητες, ειδικά στο ρεμπέτικο τραγούδι. Άρεσε στον κοσμό, οι επεφυμίες καθόλη την διάρκεια της νύχτας μαρτυρούσαν πως άρεσε αληθινά.
 
prigk3   Οι πενιές του Χαλκιά χαιδεύουν τα αυτιά μας και το πρόγραμμα ξεκινά. Τα ταξίμια του Σφίγγου με την κιθάρα του δυνατά και σκληρά. Το πάλκο ξεχειλίζει από συναίσθημα και τα στόματα ολονών από κάτω κουρδίζονται στο ρυθμό των τραγουδιών. Το κανονάκι της Ιφιγένειας σου ξυπνά θύμισες από άλλη εποχή φερμένες. Οι αμανέδες του Μαστέλου σε καθηλώνουν. Πραγματικά τους βλέπεις και αναρωτιέσαι "τι αποθέματα ψυχικά πρέπει να έχεις για να είσαι εκεί πάνω; Πόσο δύσκολο ή πολύπλοκο είναι να εκφράσεις τα συναισθήματα σου μέσω της μουσικής;" Δεν υπάρχει λογική. Άκρατος και ατέρμονος συναισθηματισμός που σε παρασύρει σε εσωτερική ψυχοθεραπεία. Ναι, τέτοια σχήματα πολλοί θα τα δουν, λίγοι θα τα αφουγκραστούν. Σημασία έχει να υπάρχουν φυσικά, και να κρατηθούν στον χρόνο. Το σίγουρο είναι ότι πέρα από το ψυχαγωγικό κομμάτι που προσφέρουν, έχει και χαρακτήρα εκπαιδευτικό, μιας και κατα την διάρκεια, αν παρακολουθήσεις στίχους και τραγούδια που λέγονται, μαθαίνεις.
 
   Το κρασί έρρεε, οι μεζέδες πάντα εκλεκτοί πηγαινοερχόντουσαν, και οι μουσικοί του μαγαζιού μας υποδέχτηκαν κεφάτοι και έτοιμοι με νέο πρόγραμμα. Ανάμεσα στους παλιούς Λάκη Χαλκιά, Χρήστο Μαστέλο, και Δημήτρη Σφίγγο, προστέθηκε μια νέα παρουσία στο σχήμα η Ιφιγένεια Ιωάννου, που ομολογουμένως έδεσε άψογα, όπως προανέφερα. Μια γυναικεία παρουσία άλλωστε πάντοτε φέρνει φρεσκάδα και γλυκύτητα σε ένα σχήμα. Με ένα τέτοιο καλό σχήμα, σίγουρα θα γεμίσετε τα βράδια σας αλλά και τα κυριακάτικα μεσημέρια σας συντροφιά με εκλεκτή παρέα και νόστιμους μεζέδες συνοδευμένους με πρώτης ποιότητας τσίπουρο και όχι μόνο. Ωστόσο κάθε μέρα η Πριγκήπεσσα είναι εκεί με τραπεζάκια έξω και σας περιμένει να σας προσφέρει μερακλήδικους καφέδες με θέα τον Λευκό Πύργο.
 
Δέσποινα Τσορμπατζίδου
Joomla Social by OrdaSoft!