= Μανώλης Μητσιάς - Πενήντα χρόνια χρυσάφι
Συναυλίες

loogoo

Μανώλης Μητσιάς - Πενήντα χρόνια χρυσάφι

 
   Παρασκευή βραδάκι στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη”, για να απολαύσουμε τον Μανώλη Μητσιά σε μια εξ αναβολής από τον Αύγουστο συναυλία, της οποίας ο τίτλος υπόσχεται πολλά. "50 χρόνια χρυσάφι". Μια Παρασκευή που τα είχε όλα. Νέα μέτρα για την Αττική, τα οποία περιλάμβαναν και την αναστολή όλων των συναυλιών τρεις μέρες μετά, ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός και ψίθυροι για καινούργιο lock down. Έχοντας ζήσει ανεπανάληπτες στιγμές σε πολλές συναυλίες τα τελευταία είκοσι χρόνια στο θέατρο αυτό, μπήκα στο χώρο ψάχνοντας να βρω γνώριμα “σημάδια”. Το πέρασμα του χρόνου δεν με έχει αφήσει ανεπηρέαστη, αλλά και οι καινούργιες συνθήκες στις πολιτιστικές εκδηλώσεις μοιραία έχουν επιφέρει πολλές αλλαγές. Κορδέλες οριοθετούν το χώρο, το κυλικείο σερβίρει αυστηρά και μόνο στα τραπεζάκια του και όλοι μας, φορώντας τις μάσκες μας συνεχώς, προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στην καινούργια συναυλιακή πραγματικότητα. Οι υπάλληλοι του θεάτρου ευγενικοί αλλά και αυστηροί στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας, μας οδηγούν στις θέσεις μας, κρατώντας πάντα τις απαραίτητες αποστάσεις, συστήνοντάς μας να κάνουμε το ίδιο καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας.
 
mitsias2044
   Η συναυλία ξεκινά και ο Μανώλης Μητσιάς με ύφος σεμνό ευχαριστεί το κοινό που έδωσε το γενναίο παρόν για να τον απολαύσει, αψηφώντας όλες τις προαναφερθείσες έκτακτες δυσκολίες. Αρκετά λιγότεροι από όσους θα περίμενε να συναντήσει κανείς σε μία τέτοια συναυλία, αλλά αρκούντως πολλοί για να δημιουργηθεί ένα όμορφο κλίμα, ζεστό και οικογενειακό, χωρίς τυπικότητες. Η εξέδρα λιτή, στημένη πιο κοντά στις κερκίδες. Άνθρωποι μεγάλου ηλικιακού φάσματος, γονείς με τα μικρά παιδιά τους, ηλικιωμένοι, εικοσάρηδες, όλοι εκεί για να σιγοτραγουδήσουμε τραγούδια πέντε δεκαετιών. Από τα «50 χρόνια χρυσάφι» του Μητσιά, δεν λείπει πραγματικά κανείς. Ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Κηλαηδόνης, ο Μούτσης, ο Σπανός, ο Χατζηνάσιος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Κραουνάκης, έχοντας μελοποιήσει στίχους κορυφαίων ποιητών και στιχουργών προίκισαν το Μανώλη Μητσιά με μια πλούσια κληρονομιά, που επάξια τιμά όλα αυτά τα χρόνια ο σπουδαίος ερμηνευτής.

   "Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς", “Πες μου μια λέξη", "Όσο αγαπιόμαστε τα δυο", "Αγάπη που ΄γινες δίκοπο μαχαίρι", “Κεμάλ" και άλλα πολλά και αγαπημένα ζεσταίνουν τις καρδιές μας. Τραγουδάμε όλοι μαζί, πιο δυνατά ίσως από άλλες φορές λόγω της χρήσης μάσκας, ενώνουμε τις φωνές μας για να νιώσουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον παρά τις επιβεβλημένες αποστάσεις!

   Η ώρα κοντεύει δώδεκα και τα χρονικά πλαίσια στενεύουν. Η συναυλία πρέπει να τελειώσει. Τα καιρικά προγνωστικά έλεγαν ότι ο Ιανός μάς πλησιάζει. Ο Μητσιάς και οι μουσικοί του φεύγουν από τη σκηνή. Ο κόσμος όμως εκεί, ζητά ένα τελευταίο τραγούδι για ένα ωραίο κλείσιμο της μουσικής βραδιάς που ίσως να είναι και η τελευταία για κάμποσο καιρό...

Ποτέ τόσες νύχτες για σένα
Ποτέ τόσο εσύ πουθενά
Κι εκεί που σε παίρνω για ψέμα
Στο αίμα μου μπαίνεις ξανά
Κι εγώ που χρόνια ζω για σένα…

   Ο Μανώλης Μητσιάς πλαισιώθηκε επάξια από τους εξαιρετικούς μουσικούς Αχιλλέα Γουάστωρ στο πιάνο, Ηρακλή Ζάκκα στο μπουζούκι, Γιώργο Τσιατσούλη στο ακορντεόν και Σταύρο Καβαλιεράτο στο μπάσο. Η Χριστιάνα Γαλιάτσου εξαιρετική, ερμήνευσε με ιδιαίτερο τρόπο τραγούδια-θρύλους του ελληνικού πενταγράμμου.

Ελένη Εμμανουήλ
 
Joomla Social by OrdaSoft!