Συναυλίες

Luke Appleton, Sirius LiVE @ Tithora

 
   Τα ακουστικά LiVE έχουν πάντα κάτι το ιδιαίτερο. Θα μου πεις… Κάθε συναυλία δεν είναι ιδιαίτερη; Είναι η θνησιγένειά της που μαγεύει. Κάτι σαν θεατρική παράσταση. Το setlist μπορεί να είναι το ίδιο κάθε βράδυ, η απόδοση μπορεί να είναι το ίδιο εκπληκτική κάθε βράδυ. Κανένα τραγούδι όμως δεν είναι ίδιο με το «ομογάλακτο» της προηγούμενης βραδιάς. Κανένα! Στο ακουστικό πάλι, υπάρχει και ο παράγοντας «γύμνια». Εκεί που είσαι απέναντι στο κοινό με την κιθάρα σου και τη φωνή σου. Ο βασιλιάς είναι γυμνός! Το αν θα ανταποκριθεί σαν βασιλιάς είναι εντελώς δικό του θέμα…
 
lukel1942
Ο Luke Appleton είναι ένας ευλογημένος μουσικός. Δεν είναι μόνο το τάλαντό του, δεν είναι μόνο η ευχέρειά του να παίζει, να γράφει και να τραγουδά. Μελετά συνέχεια, τολμάει και πειραματίζεται με νέα πράγματα. Το πρόσφατο ακουστικό άλμπουμ του “Snake Eyes” σηματοδοτεί την επιστροφή του σε φόρμες που απέχουν πολύ από τον ηλεκτρικό καταιγισμό που χαρακτηρίζει τις μπάντες στις οποίες είναι μέλος. Iced Earth, Absolva, FuryUK… Το ακουστικό όμως δεν παύει να είναι Μέταλ και αυτό είναι κάτι που υποστήριξε και τόνισε καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας του.
 
lukel1943

Πριν από το Luke όμως… οι δικοί μας Sirius. Οι ευγενείς και ΜΕΤΑΛ νεανίες, οι οποίοι έχουν κυκλοφορήσει ένα ΕΡ, το “Wings Of Fire” και οι οποίοι πολύ πρόσφατα διασκεύασαν ακουστικά ένα από τα τραγούδια του, το “The Last Angel”. Ξεκίνησαν πρώτοι, μέσα σε ένα γεμάτο και πολύ ζεστό Τιθώρα, με τον κόσμο να μη φείδεται χειροκροτημάτων, επιφωνημάτων και σχολίων. Ναι, η μπάντα παρότρυνε με το δικό της τρόπο, αλλά το έργο της δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Προβαρισμένο το σχήμα, κουμπωμένο άψογα στο μοτίβο του, με πολύ ζωντάνια και κέφι, έπαιξε ένα σετ από δικά του κομμάτια και επιλεγμένες διασκευές. Όταν η φωνή ξεκίνησε να λέει “Love is a razor”, σε ένα ανάλαφρο – είναι η αλήθεια – ιντερμέδιο μεταξύ λοιπής μουσικής και φωνητικών, κάπου εκεί λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. “The Evil That Men Do”; Ο εγκέφαλος τέθηκε σε εγρήγορση και μετά την «πρώτη παράγραφο» έπεσε το ηχητικό σήμα του “Fade To Black”… Το κοινό χειροκρότησε και ξανά-χειροκρότησε και η μπάντα ευχαρίστησε. Όσον αφορά τις διασκευές, είχε ήδη προηγηθεί το “Black Night”, πολύ ευχάριστη έκπληξη και άπειρα αγαπημένο κομμάτι. Οι Sirius έπαιξαν θαυμάσια εκείνο το βράδυ και νομίζω πως δεν το έχουν να παίζουν κάτω από θαυμάσια έτσι κι αλλιώς. Τους αξίζουν πολλά μπράβο και εννοείται πως περιμένουμε εναγωνίως το δεύτερο άλμπουμ τους.
 
lukel1944
Wings Of Fire, Shadow In My Heart, Black Night, The Last Angel, Medley: The Evil That Men Do/Fade to Black/A Question Of Heaven, Fury Within
 
lukel1945
Ο Luke Appleton δεν ήλθε μόνος του στην Ελλάδα. Το συνοδεύει μία όμορφη μελαχρινή Αγγλίδα, η οποία «τυγχάνει» να είναι μία από τις πλέον ανερχόμενες παίκτριες/δασκάλες μπάσου στο μεγάλο νησί και ίσως ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες μπασίστες στην Ευρώπη τώρα. Η Becky Baldwin έφερε μαζί της το μπάσο της, τη φωνή της και το μενταλιτέ μίας μουσικού που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μία βιρτουόζο. Έπαιξε τις γραμμές των κομματιών με άνεση, ήταν τίμια και πειστική σε ό,τι μας έδωσε από σκηνής και τραγούδησε δεύτερες φωνές με μπρίο και τρόπο που ενθουσίασε.
 
lukel1946
 
lukel1948
 
   Ο Luke ήταν ο δικός μας άνθρωπος εκείνο το βράδυ. Ξεκίνησε συστήνοντας τον εαυτό και θυμίζοντας τις μπάντες στις οποίες παίζει. Ζήτησε ουκ ολίγες φορές να φωνάξουμε, ευχαρίστησε ακόμα περισσότερες και τραγούδησε με πολύ πάθος. Πολύ όμως! Ήταν πραγματικά ένα σεμινάριο ακουστικού ΜΕΤΑΛ, με έμφαση στην πώρωση και την ευαισθησία της ψυχής. Τους δύο πόλους που ενώνουν, τις δύο άκρες του μίτου. Οι δυο τους μάλιστα ανέβασαν και τον τραγουδιστή/κιθαρίστα των Sirius Δημήτρη Νάππα στη σκηνή και το αντάμωμά τους συνοδεύτηκε από διαρκή χειροκροτήματα. Από κει και πέρα έγινε κανονικός χαμούλης στις διασκευές Άις Ντερθ (νομίζω ότι μια ψυχή εκεί έξω ετοιμάζει εξώδικο) και η υπόσχεση να ξανάλθει σύντομα δεν φαντάζει και τόσο υπόσχεση πια. Ο Luke θα επιστρέψει, είτε με το ένα σχήμα είτε με το άλλο είτε μόνος του.
 
lukel1949
 
lukel1950
 
   Ο κόσμος το καταφχαριστήθηκε και όταν πλέον το τελευταίο ευχαριστώ εκτοξεύθηκε από σκηνής και ο Άγγλος μουσικός πήγε μια βόλτα από το stand του merch, πολλά παιδιά ήλθαν να του μιλήσουν, να του δώσουν πράγματα να υπογράψει, να φωτογραφηθούν μαζί του. Τον επισκέφτηκα και εγώ και του πήγα την κουβέντα κατευθείαν στους FuryUK. Είναι μεγάλος νταλκάς μου και το ξέρω ότι το ξέρει. Μάλλον θα έχουμε ευχάριστα νέα σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως αρκετά παιδιά πήγαν και στους Sirius για αυτόγραφο και αυτό δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει με ενθουσιασμό για το μέλλον του ακροατή της ελληνικής Σκηνής. Πολλά μπράβο σε όλους όσους βοήθησαν στο να πάει τόσο τέλεια η διοργάνωση και πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά του Τιθώρα, που κυριολεκτικά μάτωσαν για να βγει όλο αυτό έτσι όπως βγήκε. Στα επόμενα, κύριοι!

Κώστας Κούλης
Φωτογραφίες: Χριστίνα Μάτσια
 
lukesetlist
 
lukel1951
 
Joomla Social by OrdaSoft!