Συναυλίες

Λουδοβίκος των Ανωγείων, 5-1-2013, Live @ ΦΙΞ in art, Θεσσαλονίκη

   
   Eκείνο το βράδυ Σαββάτου, το ρολόι έδειχνε 21.00 όταν έφτασα στο ΦΙΞ in art,στη Θεσσαλονίκη. Ένας χώρος μικρός, αλλά εναλλακτικός, όπου οι τέχνες βρίσκουν το καταφύγιό τους κάποιες ημέρες της εβδομάδας. Στο εναλλακτικό αυτό τεχνοποιείο, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε ζωντανά τον Λουδοβίκο Των Ανωγείων, σε ένα ταξίδι ελληνικής μουσικής, που υποδέχτηκε για να ταξιδέψουμε μαζί του. Ο ίδιος δήλωσε πως διόλου τυχαία επέλεξε να παραστεί σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο.
 
loudovikos3   Τι μας τραγούδησε; Παραμύθια για μεγάλους και μικρούς, μελωδίες και εικόνες που δύσκολα ξεχνάς αν τις ακούσεις από τον ίδιο ζωντανά. Ιστορίες από  την παιδική του ηλικία, από το χωριό του, από τους αγαπημένους του ανθρώπους και από άλλους πολλούς που τον συνεπήραν. Αλήθειες, αναζητήσεις και εσωτερικές σκέψεις. Όλα αυτά, οι αποσκευές του για ένα μαγικό ταξίδι που ξεκινάει και τελειώνει σε μια πλούσια μουσική παράσταση.
 
   Η αυλαία, λοιπόν, πέφτει και ο κατά κόσμον Γιώργης Τραμουντάνης μας καλοσωρίζει με το δικό του τρόπο θέτοντάς μας ένα ερώτημα που μας προβληματίζει όλους: «Τα 80 χρόνια είναι 720.000 ώρες μαζί με τον ύπνο. Προλαβαίνετε να γεράσετε; Εγώ πάντως όχι και δεν θέλω κιόλας». Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων παρέα με το μαντολίνο του και πλαισιωμένος από τέσσερις εξαίρετους μουσικούς: Γιώργης Κοντογιάννης - λύρα, κρουστά, Σοφία Μαυρογεννίδου - φλάουτο και φωνή, Αντώνης Μιτακίδης – κιθάρα μας τραγούδησε για την επιστροφή στο απαραίτητο. Ενώ με τα τραγούδια του μας προτρέπει να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας και να αναλογιστούμε, μήπως αρκετά ασχοληθήκαμε με το περιττό;
 
   Έχοντας ήδη ηχογραφήσει τα καινούργια του τραγούδια θέλησε να μοιραστεί τρία από αυτά μαζί μας. Το θέμα τους, γι’ ακόμη μια φορά, η αναζήτηση του εαυτού μας και η προσπάθεια να ξαναβρούμε αυτό που έχουμε χάσει τα προηγούμενα χρόνια. Ένα από αυτά τα τραγούδια είναι ο «Καθρέφτης» (στ. Ο νάρκισσος επήγε λάθος, αν είχε κάποιον να του πει, πως η ομορφιά δεν είσαι εσύ, ίσως μπορούσε να σωθεί), που σε παροτρύνει να δεις την πραγματική εικόνα σου, αυτή με τα μάτια της ψυχής και όχι το είδωλο που αντικατοπτρίζεται στον καθρέφτη.
 
loudovikos2   Πολλά τα όμορφα τραγούδια που μας είπε συνεχίζοντας το μουσικό πρόγραμμα, πολλά από αυτά από τις παλιότερες δισκογραφικές του δουλειές, όπως το αγαπημένο «Το χρώμα της αγάπης», το «Που η αγάπη κατοικεί». Οι στίχοι τους σε συνδυασμό με τη ζεστασιά της αισθαντικής φωνής του σε αφυπνίζουν, ξυπνούν συνειδήσεις, ανασκαλεύουν αναμνήσεις και φέρνουν στο μυαλό εικόνες που όλοι μας έχουμε ανάγκη να νιώσουμε. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων είναι αδιαμφισβήτητα ένας «παραμυθάς» για μεγάλους και μικρούς, ο οποίος σε βγάζει για λίγο από την πεζή πραγματικότητα και ρουτίνα και σε μεταφέρει στους δικούς του κόσμους, στις δικές του γειτονιές…
 
   Αφήνοντας πίσω αυτή την όμορφη βραδιά του Γενάρη, ανυπομονούμε για τα υπόλοιπα τραγούδια από το νέο του δίσκο, που ευχόμαστε να κυκλοφορήσει σύντομα. Ήταν μια ιδιαίτερη μουσικοποιητική παράσταση με έντονη εσωτερική αναζήτηση για όλες τις εκφάνσεις που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος στη ζωή του. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα αν σας δοθεί ευκαιρία να πάτε να τον απολαύσετε.

Δέσποινα Τσορμπατζίδου
Joomla Social by OrdaSoft!