= Locomondo & Kitoslav, 5 Απριλίου @ Cabaret Sauvage, Παρίσι
Συναυλίες

loogoo

Locomondo & Kitoslav, 5 Απριλίου @ Cabaret Sauvage, Παρίσι

 
   Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα οι εμφανίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι και όταν τέτοια γεγονότα ανακοινώνονται μόνο θετική έκπληξη προκαλούν. Βέβαια, ο ερχομός των Locomondo προκάλεσε επιπλέον έκπληξη, λόγω του παράδοξου γεγονότος ότι ένα συγκρότημα, που φέρνει στο μυαλό εικόνες από καλοκαίρι, θάλασσα και υπαίθριες εμφανίσεις, έρχεται σε μια πόλη στην οποία αρχές Απριλίου ο υδράργυρος αγγίζει μονοψήφια νούμερα. Οι Locomondo βέβαια μάλλον έχουν συνηθίσει από τέτοιες καταστάσεις, άλλωστε τι πιο "παράδοξο" από μια μπάντα που παίζει ελληνόφωνη ρέγγε!
 
locomondo04
   Το πρώτο μέρος της συναυλίας άνηκε στο Γάλλο τροβαδούρο με το προσωνύμιο Kitoslav, ο οποίος, όπως φάνηκε, ήταν σχετικά άγνωστος ακόμα και μεταξύ των Γάλλων θεατών. Για περίπου 40 λεπτά απέδωσε τη δικιά του εκδοχή για το "chanson francaise" η αλλιώς γαλλικά τραγούδια που χαρακτηρίζονται από έντονη στιχουργική πλοκή και στηρίζονται σε ακουστικές ενορχηστρώσεις. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του καλλιτέχνη και της μπάντας του, η επιλογή του σαν support μάλλον ατυχής μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι ανάλαφρες ενορχηστρώσεις δεν προσφέρονταν για να καλλιεργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα πριν το ελληνικό γκρουπ. Από την άλλη πλευρά βέβαια ένα τέτοιο support  ενέτεινε, άθελά του, το κλίμα ανυπομονησίας για τους Έλληνες headliners.
 
locomondo   Η υποδοχή της οποίας έτυχαν οι Locomondo από ένα κοινό το οποίο αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες ήταν, το λιγότερο, ενθουσιώδης . Το εξαμελές συγκρότημα έκανε την είσοδό του με το "Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα" και δεν χρειάστηκε πολύ ώστε να ξεσηκώσει όλο το κοινό με την διασκεδαστική μουσική του. Η ροή της συναυλίας στηρίχθηκε σε μια σειρά από κλασσικά Locomondo τραγούδια (Μαγικό Χαλί, Goal, Φραγκοσυριανή κ.α.) και βέβαια αποκορύφωμα υπήρξε ο politically incorrect ύμνος "Πίνω μπάφους και παίζω Pro", του οποίου η ομώνυμη στροφή δόνησε την ατμόσφαιρα μια και τραγουδήθηκε σχεδόν από όλους. Στην ροή της συναυλίας μας παρουσιάστηκαν και δύο ολοκαίνουρια τραγούδια, στα γνωστά standard του συγκροτήματος.  

   Η συναυλία επιβεβαίωσε το γεγονός ότι, πέρα από τα καθαρόαιμα ρέγγε τραγούδια, οι Locomondo είναι μοναδικοί στον τρόπο που παίρνουν πράγματα από την ελληνική μουσική παράδοση και τα δένουν με ρυθμούς της Τζαμάικα. Η εικόνα για παράδειγμα του ηγέτη της μπάντας Mάρκου Κούμαρη να παίζει μπαγλαμαδάκι, ενώ η υπόλοιπη μπάντα επιδίδεται σ’ ένα ρυθμικό ρέγγε όργιο, είναι χαρακτηριστική της ικανότητας της μπάντας στο να αναμιγνύει ετερόκλητα πράγματα πάντα με μια εξυψωτική διάθεση. Με τη σκηνική τους παρουσία οι  Locomondo απέδειξαν ότι έχουν αέρα συγκροτήματος που έχει πολλάκις παίξει στο εξωτερικό και αισθάνεται άνετα σε οποιαδήποτε σκηνή ανά τον κόσμο. Τα τραγούδια προλογίζονταν τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά, υποδηλώνοντας επαγγελματισμό και δείχνοντας το σεβασμό του συγκροτήματος προς στους θεατές κάθε εθνικότητας. Επίσης το συγκρότημα μετέδιδε μοναδικά το επί σκηνής κέφι με τα παιχνίδια μεταξύ μουσικών και θεατών να δίνουν και να παίρνουν.
 
locomondo03
   Η συναυλία κράτησε δύο ώρες και έκλεισε με ένα encore που αποτελούνταν από ένα ποτ-πουρί των πιο γνωστών τους ρεφραίν. Στα θετικά της συναυλίας είναι ότι όσοι από τους Γάλλους θεατές τόλμησαν να δοκιμάσουν την εμπειρία μιας ελληνόφωνης ρέγγε μπάντας έδειχναν να μην το έχουν μετανιώσει. Συνολικά η συναυλία αποζημίωσε τους 300 περίπου παρευρισκόμενους και οι Locomondo μας μετέφεραν νοητά σε πιο ζεστά κλίματα, έστω για λίγο, μια και ο κρύος αέρας που μας υποδέχθηκε κατά την έξοδο από το συναυλιακό χώρο μας προσγείωσε και πάλι στην πραγματικότητα.
 
Ανίκητος Γαροφαλάκης
 
locomondo01
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες