Συναυλίες

LiVE! Need, Calyces @ Gagarin 205

 
   Γιατί οι ελληνικές μπάντες οδηγούν το Ροκ στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί οι ελληνικές μπάντες στο Progressive είναι μάστορες εδώ και πολύ καιρό. Γιατί τα ελληνικά συγκροτήματα αποτελούνται από εκπληκτικούς μουσικούς και δεν σταματούν να το αποδεικνύουν. Και γιατί εμείς οι θεατές/οπαδοί αρεσκόμαστε να ευλογούμε τα γένια μας και να θεωρούμε τα σχήματα που ακούμε κορυφαία. Οι Need επιστρέφουν στη σκηνή μετά την πανδημία και είναι ευκαιρία να ακούσουμε και να χαρούμε το “Norchestrion: A Song For The End”, την πλέον πρόσφατη στούντιο δουλειά τους.
 
calyces2214
 
   Παρέα τους οι Calyces. Άλλο ένα power locomotive στον χώρο του Prog. Με βάρβαρα και αρχί-γρεζάτα φωνητικά και μουσικούς που παίζουν χωρίς να μασάνε πάνω σε μονούς χρόνους, σε άρσεις και παύσεις, σε μοτίβα που έχουμε μάθει να αγαπάμε εδώ και χρόνια. Οι Calyces κυκλοφόρησαν το παρθενικό τους άλμπουμ το 2020, με τίτλο “Impulse To Soar”, το οποίο μάλιστα είχαμε παρουσιάσει εδώ. Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο ήχος τους, είναι χαλύβδινη η περιβολή και η απόδοση, είναι ευγενέστατοι και ζεστοί με το κοινό και όταν ο μπασίστας ζώστηκε το τσέλο… Έφυγα τρέχοντας από εκεί που στεκόμουν, πήγα κατευθείαν μπροστά, εννοείται ότι παραπάτησα, αλλά κατάφερα και απαθανάτισα. Σπουδαίο συγκρότημα, που το μέλλον του ανήκει.
 
calyces2215
 
calyces2216
 
Those Flames Are Dancing Wild, Parasites, False Awakening, Wired Crown, Unfair Labor, Ego Dries Up The Ocean
 
   Γύρω στις δέκα παρά είκοσι βγήκαν στη σκηνή οι Need. Πρώτη εντύπωση και όχι απλά θετική, η ένταση του ήχου. Οι Need επιλέγουν να είναι χαμηλή. Έχω να το ζήσω αυτό από το LiVE των Therion το 2007, στο ίδιο ακριβώς venue. Και ομολογώ ότι περίμενα πώς και πώς να αρχίζει να εφαρμόζεται ξανά μία τέτοια οπτική. Μπορείς να απολαύσεις τη συναυλιάρα και να μιλήσεις στον διπλανό σου. Να του πεις «Τι παίζουν, ρε μάγκα μου» χωρίς να χρειαστεί να το επαναλάβεις εξήντα φορές. Και τι έπαιζαν, ρε μάγκα μου! Παπάδες μουσικά, πανδύσκολα που τα έκαναν και φάνηκαν πανεύκολα, εκρηκτικές ενορχηστρώσεις και μουσική συνοχή σε επίπεδο μεταδιδακτορικό. Είναι πολύ μεγάλη μπάντα, φίλοι και φίλες. Είναι πολύ μεγάλοι παίχτες. Και είναι ψυχάρες! Ευχαρίστησαν και εκείνοι άπειρες φορές και αγκάλιασαν όλο τον κόσμο που ήλθε να δει και να αγαπήσει ξανά.
 
need2214
 
   Όταν ήλθε η ώρα για τον επίλογο… Όταν οι κεραυνοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κατέλθουν και να καταλάβουν, εκεί νιώσαμε τη μέθεξη μέσω της ονειρικής φωνητικής εισαγωγής και του απίστευτου κινηματογραφικού χαλιού που την περιέλαβε. Ένα τραγούδι για τη λευτεριά λοιπόν. Ένας ύμνος για ό,τι θέλουμε να ζούμε, χωρίς να χρειάζεται να σκύβουμε το κεφάλι, χωρίς να απαιτείται να συμβιβαστούμε. Εκεί το κοινό συμμετείχε σαν έξτρα τραγουδιστής. Οι φωνές μας ενώθηκαν, τα χέρια μας σηκώθηκαν ψηλά. Και το κουιντέτο έδειχνε προς το μέρος της καρδιάς και επικροτούσε. Το επόμενο μετά το ένα μας βρήκε στο Gagarin γύρω στις δώδεκα και μισή, μετά τα μεσάνυχτα, με πολύ λαό να θυμάται ότι χρειάζεται να αρχίσει να εύχεται. Οι αποδέκτες θεωρούν ότι ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα για απόψε. Κάθομαι και χαζεύω τον κόσμο που αποχωρεί. Ευδαιμονία είναι η λέξη που ταιριάζει περισσότερο. Οι Need είναι ένας μοναδικός μουσικός πρεσβευτής και είμαι ευτυχής που έχουν κάνει τόσα πράγματα και εκτός Ελλάδας, ώστε να ξέρει και ο υπόλοιπος πλανήτης το εύρος της οξύνοιάς τους.
 
need2215
 
   Στην πρώτη συνέντευξη που είχα κάνει με τη μπάντα, με τον Γιάννη συγκεκριμένα, είχα καταλάβει ότι η μουσική τους ποτίζει, τους κατέχει, τους διαπερνά, τους χαρακτηρίζει. Είναι μαγεία που όλο αυτό κρατά τόσα χρόνια. Και είναι ακόμα περισσότερο μαγικό που έχει επηρεάσει τόσο θετικά και εμάς που ακούμε τη μουσική τους. Έχω την ανάγκη (ήτοι need) να εντρυφώ σε τέτοιο περιβάλλον.
 
Κώστας Κούλης
 
Intro: Loud Loud Loud (Aphrodite’s Child), Lifeknot, Alltribe, Circadian, Beckethead, Rememory, Bloodlux, Avia, Tilikum, Nemmortal, Mother Madness, Norchestrion, Kinwind, Hegaiamas
 
need2216
 
need2217
 
Joomla Social by OrdaSoft!