= LiVE! Dark Tranquillity, Ensiferum, Pyogenesis, Gwendydd @ Fuzz
Συναυλίες

loogoo

LiVE! Dark Tranquillity, Ensiferum, Pyogenesis, Gwendydd @ Fuzz

 
   12 Μαϊου 2022. Ημέρα συναυλίας στο Fuzz. Δύσκολη εβδομάδα με εννιάωρα στη δουλειά κι αλλαγή βάρδιας από βράδυ σε πρωί, για να μπορέσω να πάω στη συναυλία. Κινούμενα κομμάτια, αλλά είπα «Δεν βαριέσαι»! Παίζουν οι DT! [σημείωση εργοδοσίας: αν νομίζετε ότι με κάτι τέτοιους προλόγους θα κερδίσετε αύξηση ή ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας… μισό να γελάσω δυνατά και μέσα στα μούτρα σας]

   Αρχικά, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές. Ξεκίνησαν όλα στην ώρα τους, με αποτέλεσμα αυτή η λίγο παραπάνω καθυστέρηση - τρία τέταρτα - που μου προέκυψε, να με κάνει να χάσω τελείως το πρώτο συγκρότημα. Ζητώ γονυπετής συγγνώμη - ας με σηκώσει κάποιος γιατί είμαι και γριά γυναίκα - από τις "κόρες" των Gwendydd. Δεν θα ήθελα να πω ψέματα για το πώς ήταν η εμφάνισή τους, από τη στιγμή που δεν κατάφερα να δω το συγκρότημα στη σκηνή. Επιφυλάσσομαι όμως κι εύχομαι κάποια στιγμή στο μέλλον να το ξαναπετύχω.
 
pyog2218

   Δεύτεροι στη σειρά [που κι αυτούς από τη μέση και μετά τους είδα] οι Γερμανοί Pyogenesis. Συγκρότημα του οποίου η ιστορία ξεκινά στις αρχές των 90's στη Στουτγκάρδη. Η μουσική τους αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε death metal, alternative metal, punk rock. Γενικά η μπάντα αυτή σε διασκεδάζει. Με όλες τις έννοιες της λέξης. Σε κάνει να χτυπιέσαι, σε κάνει να χορεύεις, σε κάνει απλώς να τους ακούς. Σε πολλά σημεία είναι ένα "τσίρκο", με την καλή την έννοια, που δεν σε αφήνει να βαρεθείς.

   Περνάει η ώρα αρχίζει η κούραση να με καταβάλλει. Αλλά όοοοχιιιι! Στη σκηνή παίρνουν τη θέση τους οι Φιλανδοί Ensiferum. Έλα, παιδιά, τι να λέμε τώρα! Όπως και οι DT, ψηλοί, ξανθοί (οι περισσότεροι) και πάνω από όλα Σκανδιναβοί. Ναι, ναι, ναι! Πάντα θα το λέω, εγώ με τη Σκανδιναβία έχω τρέλα. Έχω μείνει κάποια χρόνια Σουηδία. Είναι σα δεύτερο σπίτι μου. Τέλος! [σ.υ.υ.: κλάπα-κλάπα. Στα σουηδικά] Και σκατά να ακούω από αυτά τα συγκροτήματα, πάλι γλυκιές μελωδίες θα λέω ότι είναι!
 
ensif2218

   Απίστευτη ενέργεια με το καλησπέρα σας. Ο φολκλορμελωδικοπαουερΒίκινγκ ήχος τους κατέκλυσε την αίθουσα. Με τραγούδια τους, όπως τα “Rum, Women, Victory”, “Into Battle”, “Run From The Crushing Tide”, έκαναν το κοινό να αρχίσει τα mosh pit! Εκεί πας όσο πιο άκρη γίνεται, αποφεύγεις αγκωνιές και κυρίως μασχάλες. Όοοχχχιιι, αγάπες μου! Δεν θα λιποθυμήσω εγώ από την "αντρίλα" σας. Κατ' εμέ η πιο ωραία στιγμή ήταν όταν ο γλυκούλης Markus Toivonen τραγούδησε το “Lai Lai Hei”. Το τραγούδι αυτό είναι και στα φιλανδικά και στα αγγλικά και αναφέρεται, όπως σχεδόν όλα τα τέτοιου είδους φολκλορικά, σε όμορφες ιστορίες του Βορρά.

   Αλλλλλλλάααααααα! Όλα μα όλα τα λεφτά σε αυτό το συγκρότημα για μένα, αλλά νομίζω και για τον περισσότερο γυναικείου πληθυσμό, είναι ο Sami Hinkka. Βέβαια, εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι ο δικός μας Σάκηηηηηςςςς (βλ. Ρουβάς), ήταν ο πρωτοπόρος στην Ευρώπη που λανσάρισε τη μακριά μαύρη φούστα. Όχι, να τα λέμε κι αυτά. Και επανέρχομαι στον φίλτατο μακρυμάλλη μπασίστα. Ντάξει, ο άνθρωπος είναι show από μόνος του. Πιστεύω ότι όλη η ενέργεια πηγάζει από αυτόν. Δίνει ρέστα στη σκηνή και στο παίξιμο. Αλλά ποια είμαι εγώ, που θα είμαι αντικειμενική με αυτό το παλικάρι;
 
ensif2217

   Λίγο μετά τις δέκα και μισή, τα ηνία τα παίρνουν ο Mikael Stanne και η παρέα του. Εδώ να σημειώσω ότι το 2018 που είχαν ξανάρθει, η συνέντευξη που μου είχε δώσει έμεινε για πάντα στη μνήμη μου. Όχι τόσο για το μουσικό κομμάτι, αλλά για το ανθρώπινο. Ευγενέστατος, με μπόλικο χιούμορ, ακομπλεξάριστος και πάνω από όλα προσγειωμένος.

   Η συγκίνηση μεγάλη και από τους μεν και από τους δε. Καθώς αναφέρθηκε στο θέμα των συναυλιών γενικά και με το όλο θέμα της πανδημίας, είχε αναρωτηθεί πολλές φορές για το αν θα πραγματοποιηθεί αυτή η συναυλία. Ευτυχώς για όλους μας έγινε!

   Το να αναφερθώ σε κομμάτια όπως “Forward Momentum”, “The Dark Unbroken”, “Atoma”, “ThereIn”, “Lost To Apathy”, “Misery's Crown”, είναι περιττό, γιατί όσοι ήμαστε εκεί ξέραμε τι θα ακούσουμε, ξέραμε ότι θα χτυπιόμασταν, ξέραμε ότι θα περνάγαμε καλά. Παρόλο που οι κιθάρες στην αρχή ήταν χαμηλά, μετά ανέβηκαν και μαζί με αυτές κι εμείς. Βέβαια σε κάποια σημεία, η φωνή του αγαπημένου Mikael δεν ήταν στο 100% της απόδοσής του. Αυτό το δικαιολογώ λόγω της περιοδείας τους και των τόσων συναυλιών. Δεν χρειάζεται να μας αποδείξει τη φωνάρα του. Και όπως είπε και εκείνος, δεν ήταν και τόσο καλός κιθαρίστας στο συγκρότημα, οπότε έγινε τραγουδιστής. Και τον ευχαριστούμε για αυτό! Τελείως προσωπική μου γνώμη, θα έλεγα μάλιστα ότι αυτή η συναυλία ήταν λίιιγο καλύτερη απο αυτή του '18. Ελπίζω να τους ξαναδούμε λίαν συντόμως γιατί δεν χορταίνονται.
 
dark2215

   Και τι άρθρο θα ήταν αυτό από μένα αν δεν υπάρχουν και οι σχετικές γκρίνιες. Καταρχάς… Ζέστη, παιδιά! Λίγος παραπάνω κλιματισμός δεν βλάπτει. Έχω που έχω κάψες, δεν θα πέσω και κάτω κιόλας. Ευτυχώς που βρήκα σημείο προς τα πίσω, ανάμεσα στo merch, που "χτύπαγε" ο κλιματισμός και καθόμουν εκεί. Δεύτερον. Προς όλους τους αγαπητούς κυρίους κυρίους συναδέλφους φωτογράφους. Όταν όλοι εμείς είμαστε μπροστά σε αυτό τον μικρό χώρο που υπάρχει και προσπαθούμε να βγάλουμε φωτογραφίες, καλό θα είναι να σεβόμαστε και τους γύρω μας. Δεν είναι απαραίτητο να πατάς τον άλλον ή να του δίνεις αγκωνιά. Όλοι το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε. Καλή καλή, αλλά ειλικρινά την επόμενη φορά θα φύγει μπουκέτο και θα πω συγγνώμη καταλάθος και θα χαμογελάω! Και επίσης… Το φλας σε αυτό τον χώρο και μέσα στα μάτια του ανθρώπου του εκάστοτε συγκροτήματος, είναι απαγορευτικό. Δεν σας το έχει πει κανείς αυτό; Ναι, είμαι ξινή μεσήλικας, αλλά αυτή είμαι, παίδες.
 
dark2214

   Anyway. Ήταν μια υπέροχη βραδιά! Με πολλή μουσική, πολλούς φίλους και γνωστούς, που είχα πολύ καιρό να δω. Περάσαμε υπέροχα.

Until next time,
See ya round, mates!
Ρεντ (a.k.a. Εβελίνα Γερακίτη), Αθανασία Καρβουτζή
 
dark2216
 
Joomla Social by OrdaSoft!