Συναυλίες

LiVE! Αγγελική Τουμπανάκη @ Half Note

 
Αγγελική Τουμπανάκη 5tet
“FOR WOMEN”

Φέρτε μου να μεγαλώσω όλα τα μωρά της πλάσης…

   Αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά. Όχι ως προς τον τόπο «του εγκλήματος», γιατί βρεθήκαμε ξανά στο Half Note. Ούτε ως προς τον κόσμο, αφού γέμισε το venue για ακόμα μια φορά. Αυτή τη φορά η Αγγελική Τουμπανάκη ξεκίνησε με μία άτυπη παρουσίαση των συμπαιχτών της. Το εναρκτήριο τραγούδι ήταν ένα κονσέρτο για φωνή και τύμπανα. Και μετά, σε κάθε τραγούδι, διάλεγε πλάι της ένα από τα υπόλοιπα όργανα. Τα πλήκτρα… τη συνοδεία του μπάσου. Και μετά με την κιθάρα. Έχει εκπληκτικούς παίχτες η εξίσου εκπληκτική τραγουδίστρια. Τι πιο ωραίο που θέλησε να τους αναδείξει ακόμα περισσότερο, που θέλησε να τους παρουσιάσει στο κοινό έναν-έναν ξεχωριστά;
 
forwomen2214

   Τραγούδησε για όλες τις μάχιμες, ετοιμοπόλεμες, μπαρουτοκαπνισμένες, ηρωίδες γυναίκες του κόσμου. Τραγούδησε σε πάνω από τέσσερις γλώσσες. Ελληνικά, αγγλικά, πορτογαλικά, ακόμα και αρχαία διάλεκτο ιρλανδικών. Τα Γαελικά μου εξαντλούνται στο «Κίμρι χάσι – Γκλίβα», κατά συνέπεια, απόλαυσα, προσπαθώντας – αποτυχημένα φυσικά – να επαναλάβω αυτά που έλεγε η καλλιτέχνιδα. Ευτυχώς, ο κόσμος ανταποκρίθηκε με πολλή μεγαλύτερη επιτυχία. Και η Τουμπανάκη έδωσε το μικρόφωνο στο κοινό πολλές φορές. Και διάδρασε, γεμάτη χιούμορ και αέρα. Και μας έκανε παρέα, με την άνεσή της μάλιστα. Και ευχαρίστησε άπειρες φορές.

   Μαζί μας, στα τραπέζια κάτω από τη σκηνή, βρέθηκε και ο μεγάλος Κώστας Χατζής. Η Αγγελική εννοείται πως του έδωσε το spotlight και μάλιστα, με μεγάλο ενθουσιασμό, εξήρε τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό. «Η μητέρα μου ήταν ερωτευμένη μαζί σας» ακούστηκε από μικροφώνου και φαντάζομαι πως η μητέρα της, που βρισκόταν επίσης στο Half Note απόψε, θα πρέπει να γέλασε με την καρδιά της για το όλο ιντερμέδιο. Η Τουμπανάκη είναι αυθεντική. Και η φωνή της μπορεί να είναι ακόμα πιο αυθεντική. Τρελό βιμπράτο, για το οποίο έχω ξαναγράψει και δεν θα σταματήσω να γράφω. Απίστευτη αίσθηση του χώρου και της μουσικής, αφού μπορεί να μετρήσει ακόμα κι αν οι οργανοπαίχτες παίζουν σε δεκατρία εικοστά τέταρτα και μισό. Και τόση μα τόση δύναμη στη φωνή. Είναι Μέταλ τραγουδίστρια η κοπέλα!
 
forwomen2216

   Για την επόμενη φορά θα ζητήσω, με ουρλιαχτά, “Red Rain” από Peter Gabriel και “Heaven On Their Minds”. Πώς είπατε; Από πού είναι αυτό το τελευταίο; Να ψάξετε να το βρείτε, ορίστε μας! Η Τουμπανάκη έδειξε πως κατέχει τεχνικές και πάθος, έδειξε πως απλά είναι «τούμπανο» σε έκφραση και εκφραστικότητα. Και στο μοιρολόι… Εκεί μας ξετίναξε τα μυαλά. Εκεί πλέον ήταν εκείνη και εμείς.

   Η μπάντα της… Τι να πούμε γι’ αυτούς τους παιχτούρες… Γκρούβαραν υπέροχα, είναι δεμένοι σαν γροθιά και μπορούν να παίξουν τα πάντα, γιατί ακριβώς τούτη εδώ η δαιμονισμένη φωνάρα μπορεί να τραγουδήσει τα πάντα! Και χαίρομαι όταν βλέπω πως όλο αυτό το τάλαντο και όλη τούτη η προετοιμασία δεν μένουν χωρίς ανταπόκριση. Οι άνθρωποι που ήλθαν να τσεκάρουν την Αγγελική απόψε, πέρα από τους συνήθεις υπόπτους, είναι άνθρωποι της μουσικής, της τέχνης και του πολιτισμού.
 
   Μιλάμε για μία μοναδική ερμηνεύτρια, η οποία θα γίνει τόσο μεγάλη, που έχω την αίσθηση ότι είμαστε τυχεροί που τη βλέπουμε ζωντανά σε τόσο ζεστά μαγαζιά, πριν μας τη «βουτήξουν» οι αρένες. Την έβλεπα να παίζει με το κοινό, κάνοντας διάφορες ηχητικές/φωνητικές ακροβασίες. Ήξερε ακριβώς ποιες νότες τραγουδούσε, ήξερε ακριβώς που πήγαινε το λαρύγγι της, είμαι σίγουρος πως ξέρει ακριβώς τι νότα παράγουν τα ποτήρια όταν σκουντρίζουν. Ανυπομονούμε για το επόμενο LiVE. ΜΕ τις παραγγελιές μου, να ξηγιόμαστε.

Κώστας Κούλης
Οι φωτογραφίες είναι της κυρίας Ντίνας Ταραρά
 
forwomen2217

Αγγελική Τουμπανάκη 5tet – For Women:
Γρηγόρης Ντάνης | κιθάρα
Γιώργος Μακρής | γκάιντα, φλογέρες, καβάλ
Απόστολος Καλτσάς| μπάσο, loops
Ηλίας Δουμάνης | τύμπανα, pads, sound design
Αγγελική Τουμπανάκη | φωνή, loops, Fx
 
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ “FOR WOMEN”
Ημερομηνία και ώρα: Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 21:30
Τόπος: HALF NOTE JAZZ CLUB
Εισιτήρια: 15€ (τραπέζι) - 10 € (όρθιοι)
Δημιουργικό - Αφίσα : Γιάννης Sugahtank Ρουμπάνης
Φωτογραφίες: Γιώργος Βιτσαρόπουλος
Παραγωγή: Half Note Jazz Club & Toubanaki Music Projects
Επικοινωνία – Προβολή στα Media: Ειρήνη Μακρυωνίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!