Συναυλίες

LiVE! Αγγελική Τουμπανάκη @ Half Note - For Women

 
   Απόψε τιμούμε τη γυναίκα. Το πλάσμα που λατρεύουμε να αγαπάμε. Το δημιούργημα που είναι τόσο τέλειο αισθητικά. Τον άνθρωπο που θέλει να ονειρευτεί ένα μέλλον καταδικό του. Παράλληλα, απόψε τιμούμε και τον άνδρα που στέκεται υπερήφανα πλάι στη γυναίκα. Που τη στηρίζει, τη θαυμάζει, της δίνει ένα κομμάτι της καρδιάς και της ψυχής του. Που την κάνει να φαίνεται πελώρια…

   Γεμάτο το Half Note. Εντύπωση δεν μου κάνει. Όσοι έχουν δει το show της Αγγελικής Τουμπανάκη, ξέρουν. Οι μη μυημένοι πάλι… είναι σίγουρα υποψιασμένοι. Αυτή η κυρία που τραγουδάει με έναν τρόπο που τον υπογράφει, που αποτελεί πατέντα της και χαρακτηριστικό γνώρισμά της, εμφανίζεται στη σκηνή, έχοντας μαζί της μερικούς άψογους παίχτες και πραγματικούς μουσικούς συνοδοιπόρους. Και λέει τραγούδια για γυναίκες.
 
toumpanaki2260

   Από την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, στη Φάτα Μοργκάνα, σε μια Ιρλανδή πειρατίνα – τρόμο των θαλασσών, από τη σύζυγο του Μίκη, του Μάνου, του Παύλου… μέχρι το άπειρο. Οι γυναίκες όλων των χωροχρονικών κουτιών γιορτάζουν. Εμείς πάλι… εμείς γιορτάζουμε μαζί τους. Οι επιλογές των τραγουδιών συγκεκριμένες και πολυποίκιλες. Οι διασκευές απίστευτα ψαγμένες και εντελώς διαφορετικές. Χάθηκε πολλές φορές η μπάλα, με τα πνευστά, τα κρουστά, το πεντάχορδο και το τετράχορδο μπάσο, την ηλεκτρική που μπλέχτηκε με γκάζια και καθαρά. Και μερικά όργανα ακόμα. Όπως ένα ακορντεόν, που μας κοψοχόλιασε στην αρχή, μια και ακούσαμε έναν θόρυβο πρόσκρουσης. Όταν πατήθηκαν τα κομβία όμως, όλοι ήταν εκεί, να θαυμάζουν τον ήχο.

   Η Τουμπανάκη πρέπει να ακούει τη μελωδία που βγάζει το πέταγμα της μύγας! Το αυτί της είναι απίστευτα εναρμονισμένο με νότες και αξίες. Κάπου συνέβη κάτι, «ενός ημιτονίου» ιστορία. Ξανάπαιξε το θέμα από την αρχή. Το διασκέδασε. Έβαλε και εμάς στο κόλπο. Σε σχέση με την προηγούμενη φορά που την είχα δει, ήταν πολύ πιο διαδραστική. Τραγουδήσαμε παρέα, μας έκανε πάσα το μικρόφωνο… Περίμενα να ακούσω, κλασσικά, τη φωνή θαμώνα, ο οποίος θα σκότωνε εύκολα το τραγούδι. Αντ’ αυτού… Τι υπέροχη φωνούλα ήταν αυτή; Φωνάρα, όχι φωνούλα! Η Λία Βίσση κάθεται κάπου εκεί μπροστά και όταν η Λία τραγουδά, οι υπόλοιποι αυτοχαστουκιζόμαστε, για το αν όντως ανθρώπινο ον μπορεί να βγάλει νότες με αυτό τον τρόπο.
Οι μουσικοί της είναι για πολλά σεμινάρια. Φοβεροί και τρομεροί παίχτες, με θαυμάσια τεχνική, με κέφι, με τον πειραματισμό στο μπροστινό μέρος του μυαλού. Έδωσαν ο καθένας το δικό στου στίγμα και έκαναν το κοινό να ανοίξει και να ξανανοίξει το στόμα του διάπλατα, πριν προβεί σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Όσο για την τραγουδίστρια… Το βιμπράτο της αποτελεί θέμα για συζήτηση πολλών ωρών. Μάλλον και η αναπνοή της έχει βιμπράτο. Όλη η ερμηνεία της όμως είναι κάτι που θα μπορούσε άνετα να υφίσταται σαν γνωστική ύλη αμφιθεάτρου. Η κίνηση, το ξέσπασμα, η επικοινωνία, η επαφή…
 
toumpanaki2258

   Το δεύτερο μέρος άνοιξε με την ανάγνωση ενός παραμυθιού. Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, ήταν μία κόρη που αγαπούσε πολύ τη μαμά της. Η ανηφοριά της εξιστόρησης οδηγεί στην προτίμηση ενός εναλλακτικού κόσμου. Εκεί που το παραμύθι θα ξεκινούσε ως «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία μαμά που αγαπούσε πολύ την κόρη της». Και κάπως έτσι θα γιατρευτεί η πληγή. Η Αγγελική Τουμπανάκη πλάθει ένα σύμπαν μελωδιών, καλλιτεχνίας, αλληλεπίδρασης και ουσίας. Η Αγγελική Τουμπανάκη μάλλον λειτουργεί σαν πρεσβευτής του Eru, ευχαριστώντας τον «Πατέρα των πάντων» με μουσικές, που στην ουσία χαράζουν κόσμους και σύμπαντα. Ανυπομονούμε για την επόμενη μέθεξη!

Κώστας Κούλης
Φωτό: Ira Drakou
 
toumpanaki2259

Αγγελική Τουμπανάκη 5tet – For Women:
Γρηγόρης Ντάνης | κιθάρα
Γιώργος Μακρής | γκάιντα, φλογέρες, καβάλ
Απόστολος Καλτσάς| μπάσο, loops
Ηλίας Δουμάνης | τύμπανα, pads, sound design
Αγγελική Τουμπανάκη | φωνή, loops, Fx

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗ “FOR WOMEN”
Ημερομηνία και ώρα: Τρίτη 12 Απριλίου 21:30
Τόπος: HALF NOTE JAZZ CLUB
Εισιτήρια: 15€ (τραπέζι) - 10 € (όρθιοι)

Παραγωγή: Half Note Jazz Club & Toubanaki Music Projects
Επικοινωνία – Προβολή στα Media: Ειρήνη Μακρυωνίτη
 
toumpanaki2261
 
Joomla Social by OrdaSoft!