Συναυλίες

Γεωργία Βεληβασάκη Live @ Ζωντανή Μαύρη Τρύπα, Θεσσαλονίκη, 16-1-2013

   Βράδυ Τετάρτης και βρέθηκα στη «Ζωντανή Μαύρη Τρύπα» για να ανακαλύψω παρέα με τη Γεωργία Βεληβασάκη «τα κρυμμένα χαμόγελα στα τραγούδια», όπως μας παρότρυνε και η ίδια στο καλωσόρισμα της. Φωνή ζεστή, οικεία, με έναν ερωτισμό και πηγαίο συναίσθημα σε κάθε της νότα, σε κάθε της στίχο. Ό,τι τραγουδούσε, το ζούσε.  Έπλαθε κάθε λέξη σε εικόνα.
 
velhvasaki1Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι ήτανε οι δύο μουσικοί που είχε συντροφιά της, ο Ανδρέας Ζιάκας στην κιθάρα και τη φωνή και ο Λευτέρης Ανδριώτης στην κρητική λύρα. Μας απέδειξαν πως το λιτό δεν είναι πάντα και φτωχό. Αντιθέτως, σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό. Πώς δένει άραγε ο ήχος της λύρας με τα πορτογαλικά fado; Πώς ακούγεται ένα τραγούδι του Παπαϊωάννου με δύο μόνο όργανα; Χωράει μέσα σε μία βραδιά ο Χατζιδάκις, η Yasmin Levy, ο Τσιτσάνης και η Λένα Πλάτωνος; Η Γεωργία Βεληβασάκη με την παρέα της κατάφερε να μας αποδείξει πως η κρητική λύρα βαδίζει ταιριαστά και αρμονικά στα πορτογαλικά fado. Πως ο Παπαϊωάννου και ο Τσιτσάνης στέκονται χωρίς να φαίνονται παράταιροι διπλά στον Αττίκ, στα κρητικά ριζίτικα και στον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

   Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν και κομμάτια από την προσωπική της δισκογραφία. Ξεχώρισα το “ Δίψα της ψυχής” που το ρεφρέν ακόμα ψιθυρίζω… «Γύρνα και κοίτα χαμηλά στα χαμολούλουδα του κόσμου, εδώ ο πόνος μου μιλά και σ’ έκρυψε εντός μου…»
 
velhvasaki2   Στις εκπλήξεις της βραδιάς η παρουσία του συνθέτη Γιώργου Καζαντζή που έδωσε αφορμή στην ερμηνεύτρια να μας χαρίσει τις “Μέλισσες” αλλά και η εμφάνιση ενός νέου, πρωτοεμφανιζόμενου τραγουδοποιού που ακούει στο όνομα Αριστοτέλης, ο οποίος με την προτροπή της Βεληβασάκη μας φανέρωσε δύο από τα τραγούδια του.

   Σίγουρα, σας συστήνω ανεπιφύλακτα να βρεθείτε σε μία εμφάνισή της για να ταξιδέψετε με τη μαγική φωνή της και να αποχωρήσετε με ψυχή γεμάτη και χαμόγελο στα χείλη. Τουλάχιστον εγώ, μετά από σχεδόν δυόμιση ώρες, ένιωσα χορτασμένη μα συνάμα ανυπόμονη για την επόμενη φορά.  

Γεωργία Σάλιαρη
Joomla Social by OrdaSoft!