= Leprous, Agent Fresco, 22 LiVE @ Fuzz Club
Συναυλίες

loogoo

Leprous, Agent Fresco, 22 LiVE @ Fuzz Club

 
Leprous, Agent Fresco, 22 LiVe @ Fuzz Club 8-9-2018
   Μέσα σε μια σκηνή που ανθίζει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, γεννήθηκαν μπάντες που γυρίζουν τον κόσμο μεγαλώνοντας το στίγμα που πρόκειται να αφήσουν στη μουσική ιστορία. Η σύγχρονη Prog σκηνή αναπτύσσεται ταυτόχρονα σε Αμερική και Ευρώπη με χαρακτηριστικά που μεταναστεύουν από τη μία στην άλλη ήπειρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η Βόρεια Ευρώπη έχει ασφαλώς δημιουργήσει ένα σπουδαίο κέντρο για το Prog Rock/Prog Metal/Alternative/Djent ή όπως αλλιώς αρέσκεται ο καθένας να ονομάσει αυτό το κύμα καταπληκτικών μουσικών, άξιων συνεχιστών των καλλιτεχνικών τους παππούδων από τη χρυσή εποχή του Prog (δεκαετία ’70). Οι Νορβηγοί Leprous παίρνουν από το χεράκι τους συμπατριώτες τους 22 και τους ολόφρεσκους Agent Fresco από το Ρέικιαβικ και δημιουργούν μια τριάδα που γεμίζει αυτό τον καιρό με ένα Prog αέρα όλη την Ευρώπη.
 
leprous1804
 
   Οι 22 είχαν την ατυχία να βρεθούν μπροστά σε έναν παγωμένο, λόγω της μικρής προσέλευσης του κόσμου εκείνη την ώρα, Fuzz. Η βασική τους ουσία δημιουργίας έχει πολλά στοιχεία από τις δύο μπάντες που επρόκειτο να ακολουθήσουν και τα Social Media έχουν προδώσει μια σχέση φιλίας με τους Headliners, έτερους Νορβηγούς Leprous. Σε ένα σκοτεινό περιβάλλον οι 22 προσπάθησαν πολύ να κάνουν τη δήλωσή τους. Με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά και με προβληματικό ήχο, οι 22 άφησαν μια αόριστη αίσθηση δίχως να συγκινήσουν κανέναν ιδιαίτερα.
 
   Η συνήθειά μου να κάνω μια σχετική έρευνα για τις support μπάντες σε Live που πρόκειται να βρεθώ, με έχει οδηγήσει σε σπουδαίες ανακαλύψεις. Μια από τις σπουδαιότερες είναι κι αυτή η ανακάλυψη των Agent Fresco, που έστω και μετά από δύο (κι ένα EP, “Lightbulb Universe», 2010) επίσημες κυκλοφορίες τους έφτασαν στα αυτιά μου. Τo “Destrier” του 2015 είναι ένα υπέροχο album που ασφαλώς δίνει χώρο ανάπτυξης για την επόμενή τους δουλειά, που σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2018. Με μια πληθωρική φιγούρα όπως αυτή του Arnór Dan Arnarson, ο οποίος εμφανέστατα έχει δανειστεί πάρα πολλά στοιχεία από την θεατρικότητα αλλά και τους χρωματισμούς της Bjork, οι Agent Fresco στάθηκαν αξιότατα ως πρόλογος των εξωπραγματικών Leprous. Τα πολύ αγαπημένα τραγούδια τους “Destrier” αλλά και αυτά του “A Long Time Listening” αποδόθηκαν εξαιρετικά μέσω της εκπληκτικής φωνής του Arnor και κέρδισαν σίγουρα καινούργιους οπαδούς για τους Agent Fresco. Αυτή η περιοδεία άλλωστε με τους Leprous, μια περιοδεία υψηλού ρίσκου, όταν έρχεται η στιγμή της σύγκρισης, είμαι σίγουρος ότι θα φέρει τους Agent Fresco ένα βήμα πιο κοντά στην μεγάλη κατηγορία της Prog σκηνής. Η σκηνική τους παρουσία, οι συνθέσεις αλλά και οι επαγγελματικές εκτελέσεις τραγουδιών, όπως το “Autumn Red” και το “Howls”, με κάνουν να ελπίζω ότι ανακάλυψα “νωρίς” μια μεγάλη μπάντα.
 
leprous1805     leprous1806     leprous1807
   Από την πρώτη κιόλας ακρόαση του εκπληκτικού “Malina” συνειδητοποίησα ότι οι Leprous δουλεύουν εδώ και δεκαεφτά χρόνια για να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Το “Congregation” είχε ρίξει την προειδοποιητική βολή και οι πανέμπειροι πλέον Leprous δεν ξεγελούν κανέναν με το baby face τους. Οι Einar Solberg (Vocals, Keys) και Tor Oddmund Suhrke (guitars) βρίσκονται για τα καλά στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους και σίγουρα στο peak της δημιουργικής τους υπόστασης.
 
   Τα πάντα ξεκίνησαν με έναν μυσταγωγικό τρόπο, αντάξιο της συνέχειας. Ο Raphael Weinroth-Browne (cello, keys), συνοδοιπόρος στην περιοδεία των Leprous, “άπλωσε” το Intro για το “Bonneville” που έδωσε εκκίνηση σε μια από τις σπουδαιότερες συναυλιακές εμπειρίες που έχω βιώσει ποτέ.
 
leprous1808     leprous1811     leprous1813
 
   Ένα απόλυτα συνειδητοποιημένο και διαβασμένο κοινό γέμισε το Fuzz λίγο πριν την είσοδο των Leprous και έγινε αυτήκοος μάρτυρας ενός γεγονότος που δεν θα ξεχαστεί από κανέναν που βρέθηκε εκεί. Μια τελειότητα που δεν έχει κανένα στοιχείο αποστειρωμένο. Μια προοδευτική διάσταση που δεν έχει καμία ανάπαυση. Ένα ταξίδι που φτάνει μακριά δίχως την κούραση της απόστασης. Η φωνή του Solberg είναι δομημένη με έναν τόσο ιδιαίτερο τρόπο που καταντά εθιστική. Αυτή η δύναμη στη falsetto τεχνική του μετατρέπει την “μίμηση μιας γυναικείας φωνής”, από καλλωπιστικό στοιχείο σε πρωταγωνιστή και δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει όταν δένει τόσο αρμονικά με τις ευφυέστατες εναλλαγές ακόρντων και την ουσιαστικότατη ενορχήστρωση που παρατηρείται, ιδιαίτερα ασφαλώς στα τραγούδια των δύο τελευταίων album.
 
   Ό ήχος βασισμένος σε μια μεταμοντέρνα αισθητική γεμάτη συνδυασμούς αληθινών οργάνων με Midi (ας πούμε “ψεύτικα όργανα”) αλλά και ένα rack με Kemper ( ας πούμε ψηφιακοί ενισχυτές), δίνει ένα χρώμα φουτουριστικό που αδελφοποιείται με την σκηνοθεσία του φωτός.
 
leprous1809
 
   Το Setlist είχε ένα βάρος τελευταίων ετών κι αυτό δεν μας προβλημάτισε καθόλου. Το “Golden Prayers” άλλωστε, που είναι το πιο πρόσφατο single που κυκλοφόρησε η μπάντα μετά κι από το “Malina”, γνωρίζει κι αυτό μια εκπληκτική ζωντάνια επί σκηνής που δεν μπορείς να διανοηθείς ότι υπάρχει μέσα του. Δε νομίζω ότι μπορεί να σβηστεί από τη μνήμη μου εκείνο το απόλυτα ρυθμικό headbanging του Fuzz σε κάθε δεμένο ρυθμικό κάλεσμα των Leprous. Αυτή η μηχανή που οδηγεί την μπάντα με τέτοια σταθερά αναπτυσσόμενη ταχύτητα ακούει στο όνομα του Baard Kolstad . Στα 26 του χρόνια ο ντραμερ των Leprous είναι μια από τις σπουδαιότερες “ρυθμικές” εμπειρίες που μπορεί να βιώσεις εν έτει 2018 στον ευρύτερο rock χώρο.
 
   Αυτή η δοτικότητα που έχουν οι Leprous από σκηνής δεν θα μπορούσε παρά να ανταμειφθεί με την επιμονή του κόσμου για επιστροφή μετά το προκαθορισμένο encore. Οι Leprous έχουν στο οπλοστάσιό τους περίπου μια εικοσάδα τραγουδιών και πραγματοποιούν αλλαγές σχεδόν κάθε βράδυ στο setlist τους. Σε μια από τις μορφές τους setlist, αυτή που μας χάρισαν, το Encore κλείνει με το “The Price” που ίσως ήταν το πρώτο τόσο μεγάλο hit της μπάντας και το “Mirage” από το “Malina” . Το Cello έκανε και πάλι την εισαγωγή του για αυτό το τελευταίο part, δημιουργώντας μια αίσθηση ενός συνόλου συναισθημάτων που δεν αποζητά την κορύφωση αλλά έχει μια αέναη διάσταση . Μετά από 13 τραγούδια υψηλότατων απαιτήσεων οι Leprous απέδειξαν ότι πραγματικά σέβονται τους ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά τους και πάνω απ’ όλα αγαπούν την θέση τους πάνω στην σκηνή, όταν επέστρεψαν σε αυτή με το “Slave” ως δώρο ανέλπιστο που μας έδωσε κάτι ακόμα να θυμόμαστε.
 
   Η ζωντανή απόδοση των συνθέσεων από τα “Congregation” και “Malina” είναι πραγματικά ανώτερη των στουντιακών εκτελέσεων. Μπορεί η πιστότητα να είναι σχεδόν απόλυτη αλλά αυτή η αίσθηση που δίνει η εκτελεστική δεινότητα, η εκφραστικότητα, και η καλλιτεχνική αύρα των Leprous σου δίνει τα κλειδιά για να ανακαλύψεις υπέροχους θησαυρούς πίσω από τραγούδια σαν το “Illuminate”.
 
leprous1812
 
   Ένα βράδυ προοδευτικής μουσικής που οριστικοποίησε στην συνείδησή μας τους Leprous ως έναν εκ των, αν όχι το σπουδαιότερο, εκπρόσωπο μιας “δυσκολης” για πολλούς μουσικής, που όμως στα χέρια κάποιων αποκτά μια αμεσότητα και ειλικρίνεια που συγκινεί.
 
    Ένα προσωπικό πείραμα περί της αμεσότητας που μπορεί να έχει μια μπάντα σαν τους Leprous οδήγησε σε απόδειξη όλων των παραπάνω. Είχα μαζί μου έναν άνθρωπο που δεν είχε καμία σχέση με την prog και μερική σχέση με την ροκ σκηνή και του ζήτησα να μου δανείσει μια όσο απλούστερη σκέψη γίνεται για τα όσα είδε και άκουσε.
 
   “Είδαμε πέντε τύπους με τρομερή διάθεση που μας άφησαν όλους εκστασιασμένους ακόμα και εμάς που δεν ακούμε αυτό το είδος μουσικής… Άλλη μια φορά μπράβο για αυτό που έβγαλαν στην σκηνή και για την τύχη που είχαμε όλοι εμείς να τους δούμε από κοντά”! (Γ. Τάτσης, βοηθός επιτυχημένου prog πειράματος)
 
Δημήτρης Μπάρμπας
Φωτογραφίες: Εβελίνα Γερακίτη
 
leprous1814
Leprous Setlist
Bonneville
Third Law
Illuminate
The Flood
From The Flame
Red
MB Indifferentia
Golder prayers
Stuck
Echo
Angel (διασκευή Massive Attack)
Encore:
The Price
Mirage
Encore 2:
Slave
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες