= Leonard Cohen @ Foro Italico, Ρώμη, 7-7-2013
Συναυλίες

loogoo

Leonard Cohen @ Foro Italico, Ρώμη, 7-7-2013

 
   Κυριακή νωρίς το βράδυ στη Ρώμη και η (αρχική) έξοδος για πολλούς ήταν η συναυλία του Leonard Cohen στο Foro Italico, ένα ανοιχτό κολυμβητήριο, αν κατάλαβα καλά, δίπλα στο Stadio Olimpico. Πέρα απ’ τους Ιταλούς, που είναι παραδοσιακά μεγάλοι θαυμαστές του Cohen, πολλοί είχαν ταξιδέψει από διάφορες άλλες χώρες μόνο γι’ αυτή τη συναυλία.
Cohen @ Foro Italico
   Πήγα από νωρίς για να πιάσω μια καλή θέση, επειδή το πάνω διάζωμα στο οποίο είχα εισιτήριο θα μπορούσε να είναι πολύ μακρινό και δεν είχα κάτι σε κυάλια μαζί μου. Αργότερα πρόσεξα πως οι θέσεις ήταν αριθμημένες και πως στάθηκα τυχερός καθώς είχα μια ιδανική, ενώ άλλοι με το ίδιο εισιτήριο βρέθηκαν αρκετά μέτρα παραπάνω. Μικρή σημασία έχουν αυτά όμως, ο Καναδός τραγουδοποιός μας αντάμειψε όλους με τις περίπου δυόμιση ώρες μουσικής του.
 
   Βγήκε με χαλαρό τρέξιμο μερικά λεπτά πριν τις 21:30, όπως είχε ανακοινωθεί λίγο νωρίτερα, καταχειροκροτούμενος και ποιος καλύτερος τρόπος να μας βάλει στο κλίμα απ’ το ‘Dance Me To The End Of Love’; Εκπληκτικός, λίγο πριν τα ογδόντα του με ακμαιότατη, ζεστή φωνή και διάθεση πάνω στη σκηνή που γινόταν εύκολα αντιληπτή. “Δεν ξέρω πότε θα ξαναβρεθούμε, αλλά σήμερα θα σας δώσουμε όλα όσα έχουμε”, μας είπε και συνέχισε να ερμηνεύει φορώντας το σκούρο γκρι κοστούμι και το χαρακτηριστικό καπέλο του.
Cohen Full Band
 
   Η βραδιά χωρίστηκε σε δύο μέρη, μ’ ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα μετά την πρώτη ώρα ερμηνείας. Περίπου στις 22:30 που επανήλθε ακούσαμε περισσότερα απ’ τα γνωστά τραγούδια του, όχι πως τέτοια έλειπαν απ’ το πρώτο μέρος, στο οποίο έπαιξε, μεταξύ άλλων, και το ‘Suzanne’. Άξια αναφοράς είναι και όλα τα μέλη του συγκροτήματος που τον στηρίζουν, τα οποία πολλάκις μας παρουσίασε και τους έβγαζε το καπέλο σχεδόν σε κάθε ευκαιρία που είχε. Ιδιαίτερη σημαντικές είναι οι τρεις γυναίκες στα φωνητικά, οι ψιλές φωνές των οποίων πλαισίωναν εξαιρετικά το βαθιά φωνή του Cohen. Μία απ’ αυτές, η Sally Robertson αν άκουσα καλά το όνομά της, ερμήνευσε το ‘Alexandra Leaving’, χωρίς να υπάρξει κάποια αναφορά στον Καβάφη, σε ποίημα του οποίου είναι βασισμένο (ουσιαστικά μεταφρασμένο) το τραγούδι αυτό.
Cohen
 
   Όμορφη βραδιά κι ωραία ατμόσφαιρα. Το κοινό συμμετείχε αρκετά, ιδιαίτερα στα πιο γνωστά τραγούδια όπως το ‘I’m Your Man’ ή το ‘Hallelujah’, που ακούστηκαν στη σειρά. Λίγο μετά τις 23:30 ο Leonard Cohen έφυγε, επιστρέφοντας λίγο αργότερα για το πρώτο encore. Θα ακολουθούσε και ένα ακόμα μερικά λεπτά αργότερα, ικανοποιώντας κάθε προσδοκία και κάθε επιθυμία για τραγούδια που μέχρι τότε δεν είχαμε ακούσει, όπως το ‘Famous Blue Raincoat’. Μας καληνύχτισε με μια ευχή που σε ελεύθερη μετάφραση θα ήταν κάπως έτσι: «Είθε να είστε περιτριγυρισμένοι από οικογένεια και φίλους, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε οι καλύτερες ευχές μου, ας σας βρουν στη μοναξιά σας.»
cohen full band res
 
   Μια απ’ εκείνες τις διαφορετικές συναυλίες, που έχει καρέκλες στην αρένα και στα τελευταία λεπτά όλοι σηκώνονται όρθιοι και τραγουδάνε, χειροκροτάνε και χορεύουν. Αν σας αρέσουν τα τραγούδια/ποιήματά του, τότε θα περάσετε περίπου τρεις εξαιρετικές ώρες. Μην τον χάσετε, ποιος ξέρει για πόσο καιρό ακόμα θα μπορεί να μας τις χαρίζει…
 
Δημήτρης Όρλης
Joomla Social by OrdaSoft!