= Kreator, Morbid Angel, Nile, Fuelled by Fire 17-11-2012 Live @ Principal Club, Θεσσαλονίκη
Συναυλίες

loogoo

Kreator, Morbid Angel, Nile, Fuelled by Fire 17-11-2012 Live @ Principal Club, Θεσσαλονίκη

   george-kolliasΜια από τις πολυαναμενόμενες συναυλίες της χρονιάς για όλους τους thrashers και deathsters της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο ήταν αναμφισβήτητα αυτή του περασμένου Σαββάτου στο Principal. Μιλάμε για την ελίτ της thrash και death σκηνής που ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία πρακτική που φαίνεται να καθιερώνεται πλέον παγκοσμίως, ένεκα και της δεδομένης πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας. Η τεράστια διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη συναυλία που παρακλούθησα, αυτή των Exodus, Obituary και Heathen τον περασμένο Ιούνιο ήταν η προσέλευση του κόσμου. Παρά την αρκετά τσουχτερή, για τα δεδομένα της εποχής, τιμή του εισιτηρίου ο, εξαιρετικός για τέτοιου μεγέθους συναυλίες, χώρος του Principal ήταν σχεδόν κατάμεστος από ένα κοινό διψασμένο και έτοιμο για όλα. Δυστυχώς λόγω της πορείας της 17ης Νοεμβρίου που ήταν σε εξέλιξη και της ακατανόητης εμμονής της αστυνομίας να κλείνει τους δρόμους για ψύλλου πήδημα, δεν πρόλαβα να δω τους Fuelled by Fire και τους Nile που άνοιγαν το μίνι φεστιβάλ. Από ότι έμαθα για τους τελευταίους έπαιξαν περίπου 40 λεπτά και ήταν πολύ καλοί.

   Ήταν όμως εμφανές ότι η πλειοψηφία του κόσμου είχε έρθει για τους headliners Kreator και τους co-headliners Morbid Angel. Λίγο μετά τις 9.00, η θρυλική death metal μπάντα από τη Florida ξεκίνησε να παίζει και για τα επόμενα 70 λεπτά όργωσαν τη σκηνή. Έπαιξαν κυρίως τραγούδια από τις πιο κλασικές και αγαπημένες δουλειές τους, τα “Altars of Madness” και “Covenant”. Ο ήχος τους ήταν μεν καθαρός αλλά και αρκετά βιομηχανοποιημένος, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο, και ίσως δεν αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο την χαρακτηριστική «διαστροφή» της μουσικής τους. Ο Trey Azagthoth, το μυαλό πίσω από το group, ήταν πολύ καλός και συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα πάνω του με το χαρακτηριστικό κιθαριστικό του παίξιμο. Ο David Vincent έδειξε ότι είναι ένας πολύ δυνατός frontman, με τον όγκο του και την εν γένει παρουσία του, και απέδωσε πολύ καλά τα τραγούδια. Τα νεότερα μέλη της μπάντας ο Destructhor στην κιθάρα και Tim Yeung είχαν επίσης πολύ καλή παρουσία, αλλά φυσικά ο τελευταίος είχε τον άχαρο ρόλο να αντικαθιστά τον Pete Sandoval, τον κορυφαίο ντράμερ του είδους, ο οποίος σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις αναρρώνει από μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση στη μέση του, που πάντως έγινε πριν από τρία περίπου χρόνια!
   Επιγραμματικά ήταν μια μεστή εμφάνιση αλλά δεν προκάλεσε τον πανικό που θα αναμενόταν από ένα συγκρότημα του διαμετρήματός τους. Ίσως γιατί η πλειοψηφία του κόσμου είχε έρθει για τους Γερμανούς πρωτοπόρους τους thrash.

   Η ώρα είχε φτάσει λίγο πριν τις 11.00, ένα μεγάλο πανί είχε τοποθετηθεί μπροστά στη σκηνή καλύπτοντάς της εξ’ ολοκλήρου και άρχισε να ακούγεται από τα ηχεία η διασκευή του Personal Jesus από τον μεγάλο Johny Cash, την ίδια στιγμή που στο πανί προβαλλόταν στιγμιότυπα από παλιές εμφανίσεις και εξώφυλλα δίσκων των Kreator με το κοινό να έχει αρχίσει να φωνάζει το όνομά τους αδημονώντας. Ακολούθησε το εισαγωγικό “Mars Mantra”, στο πανί εμφανίζονται τίτλοι τραγουδιών και στίχοι από τον τελευταίο τους εκπληκτικό δίσκο, το “Phantom Antichrist” και μετά... ΜΠΟΥΜ. Τα πρώτα riff από το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, το πανί πέφτει και η... περιπέτεια αρχίζει.
   kreator-2012Είχα να δω τους Kreator ζωντανά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στον ιστορικό Ελλήσποντο, στο πλαίσιο της περιοδείας τους για το “Coma of Souls”. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι όταν επέστρεψα σπίτι, πέταξα στα σκουπίδια τα παπούτσια και το τζιν μου που είχαν διαλυθεί, ενώ είχα αρπάξει και ένα βαρβάτο κρύωμα φεύγοντας μούσκεμα στον ιδρώτα σε συνθήκες μεγάλου ψύχους (ήταν Φεβρουάριος αν θυμάμαι καλά). Ε λοιπόν, η εμφάνισή τους το βράδυ του Σαββάτου δεν διέφερε σε ένταση και πάθος από εκείνο το live. Οι Γερμανοί διέλυσαν τα τσιμέντα και έδωσαν (άλλη) μια συναυλία που θα θυμόμαστε για χρόνια. Η επιλογή του setlist έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό αφού δεν υπήρχε κανένα από τα τραγούδια των περισσότερο «πειραματικών» δίσκων τους. Μόνο γνήσιο ανόθευτο, κλασικό και αγαπημένο thrash (αν και προσωπικά θα ήθελα να ακούσω κάτι και από το “Renewal”). Στα 100 λεπτά της εμφάνισής τους χύθηκαν τόνοι ιδρώτα, έγιναν δεκάδες stagediving, το pit-mosh δεν σταμάτησε ούτε δευτερόλεπτο. Ο ηγέτης και ιστορική φυσιογνωμία της μουσικής σκηνής Mille Petrozza κάποια στιγμή είπε, ότι όταν έρχεται στην Ελλάδα αισθάνεται σαν στο σπίτι του και εκθείασε το ελληνικό κοινό. Πραγματικά η σχέση των Ελλήνων fan με τους Kreator είναι σχέση διαχρονική και φαίνεται ότι περνάει από γενιά σε γενιά. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξαν να γυρίσουν στην χώρα μας το video clip του πρώτου τραγουδιού που τους έκανε ευρύτερα γνωστούς, του “Betrayer”, πίσω στο 1989. Όταν μάλιστα ο Mille άρχισε να ανεμίζει την flag of hate σημαία των Kreator, πήρε και μία ελληνική σημαία από το κοινό και τις «άνοιξε» μαζί, λίγο πριν τραγουδήσει το ομότιτλο κομμάτι.

   Ο ήχος τους ήταν πιο «γήινος» σε σχέση με τους Morbid Angel, τα τύμπανα του Ventor είχαν τον χαρακτηριστικό ξερό ήχο, οι δύο κιθάρες και το μπάσο συνεργάζονταν σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή και ο μοναδικός Mille έμοιαζε σαν να μην πέρασε μια μέρα. Η χαρακτηριστική του φωνή ξεσήκωσε δύο γενιές thrashers που ενώθηκαν στο Principal και ο ίδιος έδειχνε να απολαμβάνει κάθε στιγμή. Είπαμε, αυτή είναι μια σχέση που έχει κρατήσει στον χρόνο. Ήταν μια εκπληκτική συναυλία που θα μείνει αξέχαστη σε όσους την είδαν.
 
Nίκος Κασκαράς
 
Morbid Angel Set List
Immortal Rites
Fall From Grace
Rapture
Pain Divine
Maze of Torment
Existo Vulgoré
Nevermore
Lord of All Fevers and Plague
Chapel of Ghouls
Dawn of the Angry
Where the Slime Live
Bil Ur-Sag
God of Emptiness
World of Shit (The Promised Land)

Kreator Set List
Personal Jesus
(Johnny Cash song)
Mars Mantra
Phantom Antichrist
From Flood Into Fire
Enemy of God
Phobia
Hordes of Chaos (A Necrologue for the Elite)
Civilization Collapse
Voices of the Dead
Extreme Aggression
People of the Lie
Death to the World
Coma of Souls / Endless Pain
Pleasure to Kill
The Patriarch
Violent Revolution
United in Hate
Betrayer
Flag of Hate
Tormentor
Joomla Social by OrdaSoft!