= Grand Milonga
Συναυλίες

loogoo

Grand Milonga

grandmilongatop

Grand Milonga
Βραδιά τάνγκο στο Club του Μύλου με τους
“Locos de atar”

   Μία grand milonga στήθηκε στο Club του Μύλου, στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 7 Απριλίου. Μία ξεχωριστή βραδιά με πολύ χορό και μουσική, ένα τάνγκο πάρτυ με τη συμμετοχή της σχολής χορού τάνγκο, “Tango room” της Θεσσαλονίκης. Ένα Club του Μύλου που μετατράπηκε σε μία μεγάλη πίστα, στην οποία πολλά ζευγάρια ξετύλιξαν το χορευτικό τους ταλέντο στο τάνγκο.

   Με τον όρο “Milonga” περιγράφεται, συνήθως, ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για τάνγκο χορό αλλά και μία εκδήλωση αφιερωμένη στη μουσική τάνγκο και στον χορό. Μία τέτοια εκδήλωση έλαβε χώρα στο Club του Μύλου. Η σκηνή αφιερώθηκε στη ζωντανή ορχήστρα και ο χώρος κάτω από αυτήν απαλλάχθηκε από τα τραπέζια. Μετατράπηκε, λοιπόν, σε έναν milonga χώρο με μεγάλη πίστα, ώστε να φιλοξενήσει τη milonga που παρακολουθήσαμε.
grandmilongamiddlegrandmilonga1   Η αρχή έγινε στις 21:30, με επιλεγμένες μουσικές τάνγκο από την Δέσποινα Ποτούρη. Γρήγορα η πίστα γέμισε και τα ζευγάρια χόρευαν ασταμάτητα με κλασικό, nuevo και electro τάνγκο. Έτσι συνεχίστηκε, με συνεχής εναλλαγές των ζευγαριών και πολύ χορό, μέχρι που στη σκηνή ανέβηκαν ο Γρηγόρης Σημαδόπουλος και η Σωτηρία Ρουβολή.

   Με τον Γρηγόρη Σημαδόπουλο στο πιάνο και την Σωτηρία Ρουβολή στο μικρόφωνο, ακούσαμε μερικά ελληνικά κομμάτια, από διάφορους καλλιτέχνες, αντιπροσωπευτικά του είδους. Παλιά, αγαπημένα κομμάτια, ως επί το πλείστον. Τραγούδια όπως το “Τρίτο στεφάνι” του Σταμάτη Κραουνάκη, “Για ένα ταγκό” της Χάρις Αλεξίου, “Τί είναι αυτό που το λένε αγάπη” σε στίχους Γιάννη Φερμάνογλου και μουσική Τάκη Μωράκη, “Ας ερχόσουν για λίγο” σε στίχους Μίμη Τραϊφόρου και μουσική Μιχάλη Σουγιούλ και “Μαύρη Φορντ” του Μάνου Χατζιδάκι. Η πίστα καθόλη τη διάρκεια των παραπάνω, δεν άδειασε στιγμή. Οι μη κατέχοντες τα μυστικά του τάνγκο, λοιπόν, απλά απολαμβάναμε τη μουσική και ζηλεύαμε τα ζευγάρια που χόρευαν.

   Η συνέχεια ανήκε στο συγκρότημα “Locos de atar”, ένα σχήμα τάνγκο από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο από το 2006 εμφανίζεται σε συναυλίες, milongas, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις σχετικά με το είδος αυτό, σε όλη την Ελλάδα. Ένα quintet οργάνων, που αποτελείται από την Μαρία Ζαχαριάδου στο βιολί, τη Νατάσα Ρουβολή στο ακορντεόν, τον Στέργιο Μοσχογιάννη στο κλαρινέτο, τον Μιχάλη Σαπουντζή στο κοντραμπάσο και τον Αλέκο Παπαδόπουλο στα τύμπανα. Μαζί με το προηγούμενο ντουέτο συνέχισαν τα τάνγκο κομμάτια, δίνοντας ρυθμό στον κόσμο που χόρευε ασταμάτητα.
grandmilongamiddle2grandmilonga2   Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση είχε καλεστεί ένα ζευγάρι επαγγελματιών χορευτών, για να δώσουν μία μικρή παράσταση. Το ζευγάρι αυτό ήταν ο Λουκάς Μπαλόκας και η Γεωργία Προίσκου. Η πίστα αφέθηκε στην διάθεση τους λοιπόν. Με τα τα τραγούδια “Loca” του Juan D' Arienzo και το “Recuerdo” του Osvaldo Pugliese που επιλέχθηκαν από την Δέσποινα Ποτούρη και το “Milonga morena” που ερμήνευσαν οι “Locos de atar”, μας έκαναν επίδειξη υψηλής τεχνικής τάνγκο χορού, με δύσκολες και επιτηδευμένες φιγούρες. Το θέαμα καταπληκτικό και η κίνηση και οι χορευτικές τους ικανότητες προκάλεσαν δέος και θαυμασμό στο κοινό που τους αντάμειψε με το πολύ θερμό του χειροκρότημα.

   Η έκπληξη της βραδιάς ήταν ένας χορός belly dancing, ή αλλιώς, χορός της κοιλιάς, από την Γιώτα Μακρίδου. Υπό τους ήχους μόνο από το τουμπελέκι που έπαιζε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, η καλλιτέχνης έκανε επίδειξη των ικανοτήτων της, με τον κόσμο, με απόλυτη σιγή, να παρακολουθεί τις κινήσεις της. Φορώντας τα απολύτως απαραίτητα, ώστε να έχει ελευθερία κινήσεων, την οποία αξιοποίησε στο έπακρο, δίνοντας μία πολύ εντυπωσιακή και ρυθμική παράσταση, αξίωσε και κέρδισε την αμέριστη προσοχή και το θαυμασμό του κοινού, κάτι που φάνηκε από την πολύ θερμή αποδοχή του στο τέλος του χορού.
grandmilongamiddle3grandmilonga3   Η πίστα ξαναγέμισε, όταν το τάνγκο πάρτυ συνεχίστηκε με μουσικές επιλογές της Δέσποινας Ποτούρη. Οι “Locos de atar” παρέμειναν στο χώρο συμμετέχοντας εκτός πίστας στην εκδήλωση μέχρι τις 01:30, ενώ ο χορός συνεχίστηκε μέχρι τις 02:00 περίπου, όπου και τελείωσε η εκδήλωση. Μέχρι και το τέλος, ο χορός δεν σταμάτησε και η πίστα συνέχισε να έχει ζευγάρια που χόρευαν στους τάνγκο ρυθμούς.

   Μία ιδανική βραδιά για τους λάτρεις του τάνγκο και τους μυημένους στο συγκεκριμένο χορό. Για τους υπόλοιπους από εμάς, ήταν μία πολύ ωραία εκδήλωση, με εντυπωσιακές επιδείξεις τάνγκο και belly dancing. Ένας λόγος για να μάθει κάποιος να τα χορεύει, ώστε να συμμετέχει σε παρόμοιες εκδηλώσεις ενεργά, και όχι σαν απλός θεατής.

Δημήτρης Σταυρόπουλος
Φωτογραφίες: Χριστίνα Κεχαγιά


Συντελεστές της εκδήλωσης:
“Locos de atar”
Μαρία Ζαχαριάδου: βιολί
Νατάσα Ρουβολή: ακορντεόν
Στέργιος Μοσχογιάννης: κλαρινέτο
Μιχάλης Σαπουντζής: κοντραμπάσο
Αλέκος Παπαδόπουλος: τύμπανα
Επαγγελματίες χορευτές:
Λουκάς Μπαλόκας και Γεωργία Προίσκου
Belly dancing:
Γιώτα Μακρίδου
Μουσικές επιλογές:
Δέσποινα Ποτούρη
Συμμετοχή:
Σχολή χορού τάνγκο, “Tango room”
grandmilongabottom
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες