= Gogol bordello @ Principal Club Theater, 07-05-2014
Συναυλίες

loogoo

Gogol bordello @ Principal Club Theater, 07-05-2014

 
Φωνάξτε μαζί μου: Gooo...Goooo (l)......bordelloooooooo!
 
   Όλα τα τραγούδια των Gogol bordello έχουν μία τέτοια συνέπεια. Ξεκινάνε ρυθμικά, σχεδόν ήπια (σχεδόν είπα, δεν είπα μπαλάντες, αμάν) και μετά έρχεται ένα ξέσπασμα και γίνονται όλα bordello (εδώ η συντάκτρια χαίρεται για τη μοναδική ευκαιρία να γράψει μια politically incorrect λέξη χωρίς να παρεξηγηθεί).
 
gogol2   Μετά τη χθεσινή τους εμφάνιση επιβεβαίωσα αυτή την αυθαίρετή μου θεωρία σχετικά με το από που πήραν το όνομα τους οι οχτώ θεότρελοι μουσικοί που βρέθηκαν στη σκηνή του Principal μπροστά στο Θεσσαλονικιώτικο κοινό μετά από πέντε (συγχωρέστε με αν κάνω λάθος), περίπου, χρόνια. Τότε το Principal ήταν μεγαλύτερο αλλά εξίσου ασφυκτικά γεμάτο. Τώρα, με ένα εισιτήριο να αγγίζει τα τριάντα ευρώ, ένα ποσό που πλέον υπερβαίνει και το ένα ημερομίσθιο, μου έκανε εντύπωση αρχικά πόσο μεγάλη προσέλευση είχε η συναυλία, πόσο μάλιστα για ένα συγκρότημα που είναι μακριά από το να θεωρείται mainstream. Προς το παρόν…
 
   Δεν μου έκανε εντύπωση μετά από τις σχεδόν 2 ώρες που κράτησε η συναυλία. Για την ιστορία, χτυπιόμασταν όλοι επί μία ώρα και σαράντα λεπτά, μαζί με το encore. Και πίστεψέ με δεν μου φάνηκε καθόλου λίγο! Πόση αερόβια να κάνει κανείς δηλαδή; Η ενέργεια των Gogol bordello είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο που τους κάνει τόσο αγαπητούς και δημοφιλείς στις συναυλίες τους!
 
gogol4   Εδώ ταιριάζει το σχόλιο: "τι πίνουν και δεν μας δίνουν;"... Μόνο που δεν πίνουν, γιατί κατά τη διάρκεια του λάιβ ο Eugene Hütz παίζει να έχυσε ένα βαρέλι μαυροδάφνη χορεύοντας πάνω στη σκηνή, ποτίζοντας και τους θεατές, προς μεγάλη ευχαρίστηση των τελευταίων που είχαν αρχίσει να βγάζουν την μπέμπελη από τη ζέστη. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα.
 
   Έναρξη λοιπόν. Δεν θα γκρινιάξω καν για την καθυστέρηση, γιατί είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος, πρώτον, και δεύτερον, έχω συνηθίσει πλέον. Η αναμονή εξάλλου κορυφώνει σιγά σιγά την ένταση. Όπερ και εγένετο!
 
   Μπλε και κόκκινα φώτα σε μια μεγάλη έκρηξη ενέργειας με ένα από τα καινούρια τους τραγούδια, σε μια έναρξη που προκάλεσε την αρχή του Μεγάλου Χαμού όπως το ονομάσαμε στην παρέα. Και σαπουνόφουσκες. Σοβαρά τώρα, δεν ξέρω ποιος έφερε μέσα σαπούνι και νερό και άρχισε να κάνει σαπουνόφουσκες! Μέσα σε ένα λεπτό όλοι τους είχαν ανέβει στη σκηνή: Eugene, Sergei, Elizabeth, Pedro, Thomas, Pasha, Michael και Oliver ήδη στα drums. Άρχιζε ο πανικός! Με την καλή έννοια.
 
   Και να φανταστείς ότι μία ώρα πριν, περίμενα την φωτογράφο μας Στεφανία (μην χάσετε το φοβερό photo report της, παρεμπιπτόντως) στη στάση του λεωφορείου με καφέ στο χέρι και σελοτέιπ στα βλέφαρα για να μείνω ξύπνια. 21.15: είμαστε στην είσοδο, η Στεφανία με έσερνε από τα μαλλιά για να μπούμε στο χώρο, εγώ την παρακαλούσα να βρει άλλον να της κρατάει τα πράγματα, δηλώνοντας ότι την ανταπόκριση μπορεί να την γράψει και ένας καλά εκπαιδευμένος πίθηκος και άλλα τέτοια γεροντίστικα. Μια ώρα μετά, στις 22.15 χοροπηδούσα σαν το κρι κρι, εντελώς αυθόρμητα, και ζούσα μια από τις πιο δυναμικές συναυλίες της μέχρι τώρα ζωής μου! Δεν είναι λίγες, αλλά μετράει που πήρε κι αυτή μια θέση στη λίστα. Όχι, ο καφές ήταν σκέτος, κακοπροαίρετε αναγνώστη!
 
gogol3   Πέρα από αυτά, τι άλλο να χρειάζεται να μάθει κανείς από μια τέτοια ανταπόκριση; Η συναυλία gypsy punk των Gogol Bordello είναι κάτι που πρέπει να το ζήσει κανείς. Είναι ενέργεια, είναι ξέσπασμα και μελωδία. Ναι, μελωδία! Τόσες πολλές έθνικ μελωδίες συνδυασμένες αρμονικά, που δεν το πιστεύεις ότι είναι δυνατόν. Κρουστά πολλών ειδικών, ακορντεόν, κιθάρες, μπάσο και βιολί, που ενίοτε ακούγεται σαν... λύρα! Και φωνητικά που μοιάζουν με samples διαφορετικών μουσικών κόσμων, αλλά δεν είναι! Είναι όλοι οι κόσμοι σε έναν, και απλώνονται μπροστά σου! Εξαιρετικό μίγμα, εθιστικό και δυναμικό, με έμφαση στο δυναμικό. Πραγματικά ακούραστοι!
 
   Παίξανε αγαπημένα τραγούδια, κυρίως παλιά και γνωστά τους. Από αυτά ξεχώρισε η αγαπημένη του κοινού ελεγεία στο "Alcohol" σε μια χαμηλών τόνων unplugged εκτέλεση, εκεί προς το τέλος. Το χρωστούσαν εξάλλου από την προηγούμενη φορά. Όσο για τα καινούρια τους, πραγματικά μου κίνησαν το ενδιαφέρον να ακούσω τη νέα τους δουλειά «Pura Vida Conspiracy». Δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες.
 
gogol5   Τώρα, για τον ήχο, δεν θα σχολιάσω πολλά. Όταν περνάς καλά τείνεις να μην προσέχεις αστοχίες, παραφωνίες και το παραπάνω "γρέζι" στη φωνή. Εγώ τουλάχιστον δεν πρόσεξα κάτι λάθος, ας αφήσουμε τέτοιου είδους ανταποκρίσεις σε άλλους, που ίσως να πίστευαν ότι πάνε στη λυρική. Στο noizy.gr γράφουμε για να σας προτείνουμε που θα περάσετε καλά. Θα βαθμολογήσω, λοιπόν, τη συναυλία και θα συνοψίσω όλη την ανταπόκριση σε τέτοια μονάδα και βαθμό μέτρησης που δε θα χρειαστεί να διαβάσετε τίποτα άλλο για να καταλάβετε αν είναι ή δεν είναι για σας οι Gogol bordello. Με μονάδα μέτρησης τη ...μασχαλίλα λοιπόν... οι Gogol bordello παίρνουν για την εμφάνιση τους στη Θεσσαλονίκη στις 7 Μαίου 2014, βαθμό αυγουστιάτικου μεσημεριού σε γεμάτο λεωφορείο! Άριστα δηλαδή!
 
Κείμενο: Άννα Καραταγλίδου
Φωτογραφίες: Στεφανία Διακάκη
 
Joomla Social by OrdaSoft!