Συναυλίες

Γιώργος Οικονόμου 10-12-2012 live@ Μαύρη Τρύπα, Θεσσαλονίκη

 
   Δέκα Δεκεμβρίου, βράδυ στη Θεσσαλονίκη, κατηφορίζουμε αγκαζέ και παγωμένες με την φωτογράφο του περιοδικού Στεφανία Διακάκη προς τα Λαδάδικα για την εμφάνιση του Γιώργου Οικονόμου στη "Μαύρη Τρύπα". Κατά πάσα πιθανότητα, θα γνωρίζετε τουλάχιστον από δύο - τρεις Γιώργους Οικονόμου, και θα έχετε ακούσει μόνο για τις μαύρες τρύπες που υπάρχουν στο σύμπαν. Στην θεωρία επιστημονικής φαντασίας ( και λέω φαντασίας για να μη χρειαστεί να βάλω βιβλιογραφία στο τέλος της ανταπόκρισης), οι μαύρες τρύπες είναι οι πύλες εισόδου σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν, εναλλακτικό, που ο χώρος και ο χρόνος μεταβάλλεται. Περίεργο, αλλά κάπως έτσι υπερασπίστηκε το όνομά του το, άγνωστο σε εμένα προσωπικά, μαγαζί τη βραδιά αυτή. Από τη στιγμή που μπήκαμε, μπήκαμε σε ένα παράλληλο σύμπαν. Νιώσαμε ζεστασιά και δεν εννοώ μόνο την αυτονόητη ζέστη λόγω διαφοράς θερμοκρασίας από την Αλάσκα έξω, αλλά μάλλον το «ζεστό» εκείνο συναίσθημα που σου δημιουργείται όταν πηγαίνεις σε ένα φιλικό σπίτι.
 
Oikonomou01

 Oikonomou03  Οικοδεσπότης ήταν ο Γιώργος Οικονόμου, ένας νεαρός μουσικός από τη Θεσσαλονίκη, με καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα που διευρύνονται και πέρα από τα μουσική, όπως είχα ήδη ανακαλύψει μελετώντας διάφορες πληροφορίες γι' αυτόν. Μαζί του στη σκηνή, άλλοι τέσσερις μουσικοί: οι Αντρέας Καπετανάκης (ακουστικό μπάσο), Άκης Κουνέλλης (ηλεκτρική κιθάρα), Κωνσταντίνος Γκιβίσης (πλήκτρα) και Θοδωρής Παπαδημητρίου (τσέλο). Ο ίδιος βάζει τη φωνή, πλήκτρα και κιθάρα. Όπως έμαθα, το συγκεκριμένο live έφερε το τίτλο "Εxperimental Project" και είχε πιο ακουστικό χαρακτήρα, σε σχέση με τις προηγούμενες εμφανίσεις, στις οποίες αναλάμβανε ένα μουσικό σύνολο που συμπεριλάμβανε τύμπανα και πιο ηλεκτρικούς ήχους. Τα αποτελέσματα του τελευταίου μπορούμε να τα ακούσουμε μέσω διαδικτύου στα ίδια τα κομμάτια του Γιώργου, όπου στη συγκεκριμένη βραδιά ήταν πολύ πιο ταιριαστό το φιλικό και νωχελικό κλίμα που δημιουργεί η ακουστική εκδοχή της μουσικής τους.
 
    Η playlist περιλάμβανε κυρίως προσωπικές συνθέσεις, που κινούνται στο ύφος της ροκ μπαλάντας, ήρεμη και μελαγχολική μέχρι κι όσο ενεργητική χρειάζεται, ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού ζωντανό. Το πρόγραμμα συμπλήρωναν διασκευές γνωστών και αγαπημένων κομματιών του είδους, ελληνικού αλλά και ξένου ρεπερτορίου, μια επιλογή που ενώ για άλλους είναι τετριμμένη και χιλιοπαιγμένη (αν και προσωπικά πιστεύω ότι καμιά διασκευή δεν είναι ποτέ ίδια), ωστόσο η νοσταλγία που φέρουν αυτά τα κομμάτια, τόσο το καθένα ξεχωριστά όσο και όλα μαζί δεμένα σαν σύνολο, ήταν ό, τι ακριβώς ζητούσα από ένα χαλαρό βράδυ Δευτέρας, δηλαδή "να περάσουν από μπροστά μου όλα τα φοιτητικά μου χρόνια, για να πάρω δυνάμεις για το χειμώνα που μόλις μπήκε". 
 
    Oikonomou04Αυτή την αίσθηση, μιας αυθόρμητης παρεϊστικης συναυλίας, σαν να βρίσκεσαι σε παραλία, το καλοκαίρι, γύρω από τη φωτιά, και ενώ έξω από τους τοίχους το καταχείμωνο ερήμωνε την καρδιά της παγωμένης Θεσσαλονίκης, την έκανε πιο έντονη και ο ίδιος ο χώρος. Στη "Μαύρη Τρύπα", για κάποιο λόγο, η διαρρύθμιση είναι τέτοια που δίνει την αίσθηση ότι, παρόλο που έχει μεγάλη χωρητικότητα, ακόμα και με μικρό σε αριθμό κοινό, δεν μοιάζει αποξενωτικά άδεια, αλλά αποπνέει κάτι το «ζεστό» και άνετο. Ο φωτισμός επίσης πολύ καλός, ατμοσφαιρικός, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες της Στεφανίας. Ακόμα και μερικά μικρά λάθη στον ήχο φάνηκαν να εντείνουν την αίσθηση του «μεταξύ μας», του χαλαρού. Τελικά, σε ένα άγνωστο μέρος, με άγνωστο καλλιτέχνη στη σκηνή, με τις γνώριμες μελωδίες των διασκευών, και την οικειότητα μεταξύ κοινού, σκηνής και των ανθρώπων του μαγαζιού, ένιωσα σαν το σπίτι μου. Μου έφτιαξε αναπάντεχα τη διάθεση, αυτό το παράλληλο σύμπαν, καταφύγιο μέσα στο κρύο.

  Ο Γιώργος Οικονόμου αναμένεται να «ανοίξει» την συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη στον ίδιο χώρο, στις 20 Δεκεμβρίου, μαζί με τον Κωνσταντίνο Γκιβίση στο πιάνο. Τέλος, μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον η αναφορά του στη μουσική που γράφει για μια θεατρική παράσταση το ερχόμενο έτος. Θέατρο και μουσική; Από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς…
 
Άννα Καραταγλίδου
 
Φωτό: Στεφανία Διακάκη
 Oikonomou05
 
Joomla Social by OrdaSoft!