Συναυλίες

loogoo

Γιώργος Φακανάς, YFG, Bob Franceschini LiVE @ ΑΘΗΝΑ Live

 
   Ξέρετε τι… Χαίρομαι σαν παιδάκι όταν ανακαλύπτω κάτι καινούργιο στη μουσική. Όποτε το ανακαλύπτω. Δεν έχει να κάνει με το χρονικό περιθώριο ή το μέγεθος της ανακάλυψης. Έχει να κάνει μόνο με την ευχαρίστηση. Τίποτε άλλο. To Γιώργο Φακανά τον ξέρω εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε κάνει δυο συνεντεύξεις, έχω γράψει για το μεγαλείο του. Είναι ένας τεράστιος μουσικός και πραγματικά κοσμεί σαν πρεσβευτής μας τη χώρα μας στον πολιτισμό. Διαθέτει ένα πορτφόλιο συμμετοχών σε πάνω από εξακόσιους (!!!) δίσκους και ένα τεράστιο ωδείο, γεμάτο από εκπληκτικούς μουσικανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να μας διδάξουν να αγαπάμε ακόμα περισσότερο τη μουσική. Ένα μάτσο από αυτούς τους μέγιστους δασκάλους απαρτίζει το περίφημο YFG (Yiorgos Fakanas Group). Και παρέα τους εκείνο το βράδυ βρέθηκε ένας θρύλος του σαξοφώνου. Ο Bob Franceschini.
 
fakanas1988

   Ξεκίνησαν γύρω στις δέκα και κάτι. Η ομάδα παρατάχθηκε και άρχισε να παίζει κομμάτια από το άλμπουμ “Interspirit”, το οποίο μάλιστα έχει ηχογραφήσει ο θεόρατος μπασίστας μαζί με έναν ακόμα γίγαντα του οργάνου, τον πολύ Anthony Jackson. Από το πρώτο δευτερόλεπτο καθίσταται σαφές το εξής. Αυτή μπάντα ΔΕΝ παίζεται! Αυτοί οι μουσικοί δεν υπακούουν σε καμία μα καμία λογική. Δεν είναι μόνο το τάλαντο, δεν είναι μόνο η ατελείωτη μελέτη. Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες ώρες «πτήσης», προκειμένου να ακούγονται εξωγήινοι. Είναι καθαρά ευλογημένα άτομα και ευτυχώς σκέφτηκαν από νωρίς να εξαργυρώσουν αυτή την ευλογία με γνώση και χαμηλών τόνων θέση.
 
fakanas1989

   Πιάνο-πλήκτρα, μπάσο, τύμπανα και δύο σαξόφωνα. Δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο, πιστέψτε με. Ο Τάκης Πατερέλης στο έτερο σαξόφωνο έπαιξε καταπληκτικά και είπε και την ατάκα της βραδιάς. «Ο καλλιτέχνης δεν τρέφεται μόνο από το χειροκρότημα». Να τα λέμε αυτά, ναι; Να μην ξεχνάμε και τις υποχρεώσεις μας σαν γνήσιοι εραστές της μουσικής, όπως καμωνόμαστε και βαυκαλιζόμαστε. Ο Δημήτρης Σεβδαλής στο πιάνο έδωσε κι εκείνος ρεσιτάλ και τα μυαλά στο χέρι σε πολλούς συναδέλφους του φαντάζομαι… Ο Μένιος Πασιαλής… τι να πρωτοπώ γι’ αυτό το πλάσμα; Δεν νομίζω αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα να υπάρχει ντράμερ που να μπορεί να τον ακολουθήσει, έστω και από απόσταση! Απλά καταιγιστικός. Ό,τι tutti και να χρειαζόταν να παιχτεί, εκείνος το οδηγούσε με ασφάλεια. Ο Γιώργος πάλι… Ό,τι έκανε ήταν θεϊκό! Του βγήκαν απίστευτα πράγματα, το μπάσο του πρέπει να είναι στην εντατική τώρα και μάλλον δεν τη βγάζει… Ο Franceschini έδειξε χωρίς καμία δυσκολία πόσο τεράστιος μουσικός είναι. Τα θέματά του ήταν για χειροκρότημα και μόνο.
 
fakanas1990
   Πέρα από τις δικές του δουλειές, ο Γιώργος μας παρουσίασε μία διασκευή στο περίφημο “Footprints” του Wayne Shorter, η οποία μάλιστα έχει αναφερθεί από τον ίδιο δημιουργό σαν μία από τις καλύτερες που έχουν γίνει ποτέ και βάλτε με το νου σας τώρα ότι το συγκεκριμένο έχει διασκευαστεί χιλιάδες φορές. Γενικά… γενικά και ειδικά, θα πρέπει να πω ότι φύγαμε άρρωστοι από το ΑΘΗΝΑ Live. Είδα ένα κουιντέτο που όμοιό του δύσκολα συναντά κανείς. Μιλάμε συνήθως για σχήματα που αποτελούνται από υπέρ-μουσικούς… Rush, Dream Theater, Spock’s Beard, Toto… Σας το υπογράφω το παρακάτω. Αν όλοι αυτοί βρίσκονταν στα τραπέζια του χώρου και έβλεπαν αυτούς τους ανθρώπους να παίζουν, θα σκέφτονταν ότι πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση! Ναι, για τέτοια μουσική μεγαλοσύνη μιλάμε. Είναι καταπληκτικό να φεύγεις από ένα συναυλιακό χώρο και να σκέφτεσαι «Μεγάλε! Τι έγινε»; Και γι’ αυτό φταίνε τούτοι οι τυπάδες, που δεν γνωρίζουν από δύσκολα στη μουσική. Τα φτιάχνουν μόνοι τους άλλωστε. Θα τους ξαναδούμε συντομότατα. Και σας ετοιμάζουμε και συνέντευξη. Συντομότατα…

Κώστας Κούλης
 
fakanas1991
 

Συναυλίες

Facebook Comments