Συναυλίες

FM, Lace 'N' Leather LiVe @ The Crow Club

 
   Η ανακοίνωση του Sold Out για την συναυλία των FM μάλλον έμοιαζε ως φυσική απόρροια των όσων σημαίνουν οι ίδιοι για την AOR σκηνή, που μετρά ένα περιορισμένο αλλά πολύ φανατικό κοινό στην Αθήνα. Όταν μάλιστα δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα ο ενθουσιασμός από την εκπληκτική εμφάνιση των ομοϊδεατών Dare, στον ίδιο χώρο λίγο καιρό πριν, το momentum ήταν ιδανικό.
 
fmlive01
 
   Η βραδιά ξεκίνησε με μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα της sleaze και aor σκηνής να γεμίζουν τις οθόνες του Crow, μέσα από το εναρκτήριο video των Lace 'N' Leather, που έσπευσε να μας υπενθυμίσει τις επιρροές και το ύφος της μπάντας. Η παρελθοντική της παρουσία σε αντίστοιχες συναυλιακές βραδιές όπως ήταν κι αυτή στο ακουστικό Live του Joe Lynn Turner, τους είχε κατατάξει στο μυαλό μου στην κατηγορία των συγκροτημάτων που διψάνε για απόδοση τιμής στα μουσικά τους είδωλα, ακόμα κι αν δεν είναι έτοιμα να την εκφράσουν στο έπακρο.
 
   Μετά από ένα χρόνο ακριβώς οι Lace 'N' Leather μοιάζουν να έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου σε βασικούς τομείς, όπως είναι το δέσιμο των μελών επί σκηνής, αλλά και στις κιθαριστικές προσεγγίσεις μερικών από τα πιο γνωστά κομμάτια της AOR σκηνής, που το αντίστοιχο κοινό, που βρέθηκε άλλωστε στο The Crow, επιθυμεί να ακούσει δίχως ίχνος αλλοίωσης. Οι Lace 'N' Leather δεν είχαν στις τάξεις τους τη βασική τους φωνή Κωνσταντίνα Σάννη. Η παρουσία του Γιάννη Καλύβα όμως, αποτέλεσε μια εξαιρετική, ως επί το πλείστον, επιλογή αντικατάστασης, δεδομένων των αναγκών για ιδιαίτερα “ψηλές” φωνητικές δυνατότητες, που χρειάζονται για την απόδοση τραγουδιών, που έχουν στιγματίσει τραγουδιστές όπως οι Steve Perry, Joey Tempest και Sammy Hagar. Η υπερενθουσιώδης βέβαια παρουσία του ίσως και να απέσπασε την συγκέντρωσή μας από την ουσία των διασκευών, αλλά δικαιολογείται και συγχωρείται απόλυτα ως στοιχείο προσπάθειας ένταξης στο ήδη δεμένο σύνολο των βασικών μελών. Oι Lace 'N' Leather έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου, που ελπίζουμε να αντικατοπτριστούν και στις προσωπικές τους συνθέσεις, ώστε να μας χαρίσουν ένα ολοκληρωμένο album, που θα τους ορίσει πλέον και ουσιαστικά ως αυτόφωτη ύπαρξη.
 
fmlive04
 
Setlist
Love Injection
More Than Meets The Eye (Europe)
Lady Red Light (Great White)
Oscar Goes To You (Gotthard)
Who's Crying Now (Journey)
My Everything
Burning Heart (Survivor)
Can't Stop Loving You (Van Halen)
Carrie (Europe, Acapella)
Highway To Home
Urgent (Foreigner)

   Oι FM ανήκουν σε μια γενιά βρετανών μουσικών, που έμειναν πιστοί στο είδος που τους ανέδειξε ακόμα και σε εποχές που αυτό έμοιαζε αυτοκτονικό. Άλλωστε η live παρουσία τους αποδεικνύει ότι αυτό δεν ήταν μια επιλογή συνεπαγωγική αλλά μια αυτονόητη συνέπεια. Ο Steve Overland αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικότερες φωνές της εν λόγω σκηνής. Οι FM έχουν γράψει μερικά από τα σπουδαιότερα τραγούδια της χρυσής melodic rock εποχής και το όνομά τους έχει χρησιμοποιηθεί από άπειρους μεταγενέστερους μουσικούς ως σημείο αναφοράς.
 
fmlive02
 
   Όλα αυτά θα ήταν απλά μια κονσερβοποιημένη εισαγωγή ενός review του νέου τους album ή μιας στείρας συναυλιακής κριτικής, που θα έσπευδε να τονίσει τα αυτονόητα, αποφεύγοντας την κατάκριση για την ανούσια αναπαραγωγή μιας γερασμένης αισθητικής. Η αλήθεια όμως έρχεται να λυτρώσει τον υπογράφοντα από το άγχος της απομυθοποίησης. Οι FM από το πρώτο κιόλας τραγούδι, "Digging Up The Dirt”, έκαναν εμφανείς τις προθέσεις τους. Αυτές κάποιων ανθρώπων που σέβονται στο έπακρο τον εαυτό τους και κατ' επέκταση το κοινό τους. Μπορεί οι FM να μην έγιναν ποτέ διάσημοι σαν τους Def Leppard και τους Whitesnake, μπορεί να μην γέμισαν στάδια όπως οι Αμερικάνοι Arena Rockers, αλλά οι άσπρες τρίχες στα μαλλιά του Steve Overland και η Ελισαβετιανή κόμμωση του Merv Goldsworthy στο μπάσο μαρτυρούν την επί τριακονταετία αφοσίωσή τους στο έργο που επιτελούν.
 
   Το κοινό του The Crow αγκάλιασε τους FM άμεσα αναγνωρίζοντας όχι μόνο την ειλικρίνεια και την αμεσότητά τους, αλλά και τη μεγάλη εκτελεστική δεινότητά τους σε όλους τους τομείς. Ύμνοι του παρελθόντος αποδόθηκαν τόσο πιστά και δομημένα σα να μιλάμε για μια περιοδεία της μπάντας μετά τις πρώτες μεγάλες τους επιτυχίες με τα Indiscreet και Tough It Out. Η φωνή του Steve Overland, η οποία δεν ήταν ποτέ αναγνωρίσημη για το εύρος της αλλά για την χροιά της και το χειρισμό της, αποτέλεσε το κέντρο των όσων επιτελέστηκαν. Η απογυμνωμένη μάλιστα εκδοχή της στο “Story Of My Life” αποδεικνύει ότι το γήρας δεν είναι απαραίτητα εχθρός για έναν τραγουδιστή που ζει και αναπνέει για την τέχνη του.
 
   Ο επαγγελματισμός αυτής της ομάδας ανθρώπων που χαρακτήρισαν τη βρετανική σκηνή του μελωδικού rock, αναπτύχθηκε μπροστά στο ελληνικό κοινό μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από δύο μπάντες όπως είναι οι Dare και οι FΜ, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που τον απαρτίζουν. Το συνδυασμό μιας ουσιαστικότατης μουσικής προσέγγισης του setlist με μια σκηνική παρουσία που ακτινοβολεί ταυτόχρονα εμπειρία και εφηβικό ενθουσιασμό. Τα δεύτερα φωνητικά που συνόδευαν τα refrain των τραγουδιών, μαζί με τα πλήκτρα του Jem Davis ήταν μια χρονοκάψουλα, που μας ταξίδεψε αρκετές δεκαετίες πίσω και νομίζω ότι ήταν και τα βασικά στοιχεία που θα μας αφήσουν για πολύ καιρό αυτό το Live χαραγμένο στη μνήμη μας.
 
fmlive03
   Το ελληνικό κοινό είχε την τύχη να δει από κοντά δύο ονόματα που μάλλον είχε αποδεχτεί ότι δεν θα έβλεπε ποτέ. Οι Dare πρώτα και οι FM λίγο αργότερα απέδειξαν ότι αυτές οι συναυλίες, που αφορούν σε ένα δυστυχώς πολύ περιορισμένο κοινό στην χώρα μας, έχουν ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Το The Crow μας έχει χαρίσει δυο απίστευτες βραδιές αναπόλησης, Τώρα η όρεξη του ελληνικού κοινού άνοιξε και η λίστα των διακαών μελωδικών πόθων είναι πολύ μεγάλη...
 
Δημήτρης Μπάρμπας

Setlist
Digging Up the Dirt
I Belong to the Night
Life Is a Highway
Let Love Be the Leader
Someday (You'll Come Running)
Frozen Heart
All Or Nothing
American Girls
Love Lies Dying
Wildside
Bad Luck
Tough It Out
That Girl
Burning My Heart Down
Encore
Story Of My Life
Other Side Of Midnight
I Heard It Through The Grapevine (Marvin Gaye)
 
Joomla Social by OrdaSoft!