Συναυλίες

Firewind, Rage, Mystic Prophecy, Nightrage LiVE @ Gagarin 205


   Η ολοκλήρωση του πρώτου line up που είχε φτάσει στα αυτιά μας, που αφορούσε στους Rage και τους Firewind, έμελλε να φέρει το όνομα δύο ιδιαίτερα σεβαστών συγκροτημάτων στα μάτια του ελληνικού κοινού, όπως οι Mystic Prophecy και οι Nightrage, που κατέχουν ελληνικά «στοιχεία» στις τάξεις τους.
 
fire560
   Οι Nightrage είναι πλέον μια μπάντα 17 χρονών και έχει βρεθεί επί σκηνής αμέτρητες φορές εντός και εκτός συνόρων. Αυτή η εμφάνιση του Σαββάτου αναγνωρίστηκε από πιστούς οπαδούς της σαν μία εκ των ενεργητικότερων και πλέον άρτιων εξ αυτών και όσοι είχαν την τύχη να τους δουν για πρώτη φορά ζωντανά ήρθαν, έστω και καθυστερημένα, σε επαφή με αυτό το υπέροχο Melodic Death δημιούργημα του Μάριου Ηλιόπουλου (κιθάρα), που είδε το περιορισμένο εκείνη την ώρα κοινό να προσαρμόζεται απόλυτα στα ρυθμικά του σχήματα και την απίστευτη ενέργεια του Ronnie Nyman (φωνή).
 
fire559
Nightrage Setlist
Being Nothing
In Abhorrence
Scathing
The Venomous
Stare Into Infinity
Affliction
Spiral

   Σειρά πήραν οι Mystic Prophecy του R.D. Liapakis (φωνή) και με το “Kill The Beast” από το Killhammer έδωσαν το έναυσμα για τα πρώτα sing along. Μια ενέργεια που έγινε συνήθεια μέχρι το τέλος της βραδιάς, που σε συνδυασμό με τη θετικότατη, επικοινωνιακή διάθεση του Liapakis και τις πολύ προσεγμένες κιθαριστικές γραμμές του Markus Pohl και του δικού μας, ξενιτεμένου στη Γερμανία, Evan K., λειτούργησαν ενισχυτικά ως προς το, έτσι κι αλλιώς προσεγμένο και καλοκουρδισμένο setlist των Mystic Prophecy, που έκλεισε μια διασκευή στο ‘Paranoid’ των Black Sabbath.
 
fire558
Mystic Prophecy Setlist
Kill The Beast
Savage Souls
Killhammer
Burning Out
The Crucifix
We Kill! You Die!
Metal Brigade
War Panzer
Ravenlord
Paranoid (Black Sabbath Cover)
 
   Με τη συνταρακτική συνειδητοποίηση ότι οι Rage μετρούν 33 χρόνια παρουσίας στο Ευρωπαϊκό Power και με αναλλοίωτες τις μνήμες της μέσης των 90's, όπου οι τωρινοί ‘almost 40’ άκουγαν τα τραγούδια του ‘End Of All Days’ σε επανάληψη στον Atlantis FΜ, ήρθαμε αντιμέτωποι με τη γερασμένη φιγούρα του Peter “Peavy” Wagner και των δύο εξαιρετικών μουσικών που τον πλαισιώνουν. Η εικόνα του ιδιαιτέρως βραχύσωμου Marcos Rodriguez (κιθάρες) δίπλα στο γιγαντόσωμο Peavy αποτέλεσε το Comic Relief στοιχείο της βραδιάς, ενώ η απόλυτη επικοινωνία τους σε όλα τα επίπεδα αποτέλεσε μια ιδιαιτέρως ευχάριστη έκπληξη, καθώς οι ύμνοι του παρελθόντος “End Of All Days”, “Don't Fear The Winter” και “Higher Than The Sky” αποδόθηκαν πολύ παραπάνω από επαρκώς. O Rodriguez μας χάρισε μάλιστα μια άψογη μίμηση της φωνής και της σωματικής στάσης του Ronnie James Dio σε ένα εκτενές πέρασμα από το “Holy Diver”. Ναι, η φωνή του Peavy έχει τα χρονάκια της, αλλά η ακούραστη παρουσία του Βασίλη Μανιατόπουλου στα τύμπανα δίνει ένα ρυθμό που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Εξαιρετική ηχητικά απόδοση, αν αναλογιστείς μάλιστα ότι μιλάμε για ένα τρίο, με τον Peavy να μην στερείται εκτελεστικής δεινότητας ως μπασίστας και να μην κάνει καμία έκπτωση ταυτόχρονα στις φωνητικές απαιτήσεις του setlist.
 
fire557
 
Rage Setlist
Justify
The Crawling Chaos
From The Cradle To The Grave
Black In Mind
My Way
Season Of The Black
End Of All Days
Turn The Page
Sent By The Devil
Blackened Karma
Solitary Man
Don't Fear The Winter
Encore
Higher Than The Sky (Holy Diver)

   Και στο σημείο που σε άλλες περιπτώσεις θα υπήρχε ήδη κορεσμός από Metal Vibes με τρεις υπέροχες εμφανίσεις πολύ σπουδαίων σχημάτων, οι Firewind έσπευσαν να μας θυμίσουν ποιος ήταν ο βασικός λόγος της επίσκεψής μας στο Gagarin. Με το “Immortals” να μετρά κοντά ένα χρόνο από την κυκλοφορία του και τη μπάντα να σφύζει από ζωή και ενέργεια στην τρίτη περίοδο νιότης που περνά, το “Ode To Leonidas” ήταν η αιχμή του Λακε-δαιμονιακού δόρατος, που αποτύπωσε όλη αυτή την ενεργητικότητα του σχήματος και τη δίψα που έκρυβε για μια ακόμα υποδοχή σε Αθηναϊκό έδαφος. Πέντε χρόνια από εκείνες τις αξιομνημόνευτες βραδιές στο Κύτταρο και οι Firewind, με μια σημαντική αλλαγή στη σύνθεσή τους, με το Henning Basse πίσω από το μικρόφωνο πλέον και μια εμφάνιση που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε ως support στους Scorpions το καλοκαίρι του 2016, επανέφεραν το όνομά τους στη λίστα των σπουδαιότερων ελληνικών σχημάτων στην ιστορία του ελληνικού Metal.
 
fire556
   Ο Gus G. έχει πάψει πλέον να αποτελεί απλά ένα μουσειακό έκθεμα για τους κιθαρίστες που τον παρακολουθούν, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν ούτε να διανοηθούν το γνωστό ρηθέν “Το κάνω καλύτερα...”, γιατί εδώ και πολλά χρόνια, κανείς δεν το κάνει καλύτερα από τον Κώστα. Η λήξη της επαγγελματικής του σχέσης με τον Ozzy μπορεί να στενοχώρησε όσους έχουν ταυτιστεί με την κινηματογραφικής υφής καριέρα του Gus G., αλλά ταυτόχρονα μας έδωσε το δικαίωμα να το δούμε και πάλι να αναπτύσσεται ως solo καλλιτέχνης και ως κεντρική φυσιογνωμία των Firewind. Αυτοί οι Blackstar ενισχυτές που μοιάζουν πλέον μέρος του σώματός του, έχουν δημιουργήσει ένα χαρακτηριστικό ήχο στα solo και τα ρυθμικά του, που καταντά σχεδόν εθιστικός. Οι Bob Katsionis και Gus G. έσπευσαν να επενδύσουν στην εκτελεστική τους ευχέρεια και τα “χορευτικά” του “The Fire And The Fury” για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι οι αναφορές των Firewind στα 80's είναι όχι μόνο ενσυνείδητες αλλά και επιβεβλημένες.

   Ο Henning Basse γέμισε πλήρως τα παπούτσια του πολυαγαπημένου Apollo Papathanasio και η εμπειρία του στη διαχείριση της φωνής, στα απαιτητικά τραγούδια των Firewind είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του. Σχεδόν αλάνθαστος και με επίδειξη τεχνικής είναι ο frontman που μπορεί να σταθεί εντός του γενικότερου πλαισίου δίχως να υποβαθμιστεί από τις ισχυρότατες επί σκηνής προσωπικότητες των Gus G. και Bob Katsionis.
 
   Με το “Falling to Pieces” έκλεισε μια υπέροχη power metal βραδιά, με την ελληνική παρουσία να είναι διάχυτη σε όλο το line up και να αναζωπυρώνει τη σκέψη ότι αυτή η χώρα έχει γεννήσει παιδιά που την κάνουν περήφανη.
 
fire555
Firewind Setlist
Ode Τo Leonidas
We Defy
Head Up High
Few Against Many
Between Heaven Αnd Hell
Back Οn Τhe Throne
World Οn Fire
The Fire Αnd Τhe Fury
Hands Οf Time
Wars Οf Ages
Keyboard Solo
Lady Οf 1000 Sorrows
Mercenary Man
I Am Τhe Anger
Tyranny
Encore:
Live Αnd Die Βy Τhe Sword
Wall Οf Sound
Falling Τo Pieces
 
Δημήτρης Μπάρμπας
Φωτογραφίες: Γιώργος Ρήγος
 
Joomla Social by OrdaSoft!