= Firewind, 20-12-2012 Live @ Κύταρρο Live
Συναυλίες

loogoo

Firewind, 20-12-2012 Live @ Κύταρρο Live

   Περί επετειακών κυκλοφοριών κι εμφανίσεων συνέχεια, με τον καλύτερο τρόπο. Δέκα χρόνια η “απόσταση” από την σύσταση των Firewind, δια “μαγικού” χειρός και δαχτύλων Gus G. Κι όμως δέκα χρόνια που μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν θέμα ερεύνης με τίτλο “Ανεβαίνω ένα-ένα τα σκαλιά”.
 
  Η επιλογή ενός χώρου σαν το Κύτταρο, ιδανική σε συνδυασμό με την επιλογή για διπλή συνεχόμενη εμφάνιση. Δεν είναι πολλές άλλωστε οι μπάντες που μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Οι Firewind επιστράτευσαν όλα τα όπλα τους όμως και μπήκαν στο παιχνίδι. Δύο ημέρες που μοιάζουν σαν αυτοτελείς ιστορίες. Ιστορίες συνύπαρξης των μελών της μπάντας και της σχέσης αυτής εκείνων με το ελληνικό κοινό, που τους έχει αγκαλιάσει όσο πολύ λίγους συμπατριώτες μας.
 
  Η προσέλευση του κόσμου την Πέμπτη ικανοποιητικότατη, αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του κοινού των Firewind το πρωί της Παρασκευής είχε Μαθηματικά την πρώτη ώρα, αλλά και το ότι μια χώρα που βρίσκεται σε υπολειτουργία επηρεάζει πρωτίστως την τέχνη, ειδικά όταν αυτή η υπολειτουργία μεταφράζεται σε συνεχόμενες απεργίες που απαγορεύουν οιαδήποτε μετακίνηση.
  Όταν όμως το ρολόι χτύπησε δέκα φορές, όσες ακριβώς μας είχαν υποσχεθεί οι Firewind, το διήμερο ξεκινά και η πρώτη μουσική ιστορία αρχίζει να προχωρά. Ένα setlist που μοιάζει κολάζ από τις σημαντικότερες στιγμές της μπάντας αυτά τα δέκα χρόνια. Μια σκέψη που οδηγεί στο άμεσο συμπέρασμα ότι όταν εντοπίζουμε τις καλύτερες στιγμές μιας μπάντας σε πάνω από 40 κομμάτια (διήμερο) από επτά δισκογραφικές δουλειές, τότε καταλαβαίνεις το επίπεδο των συνθέσεων και της αισθητικής που δεν μένει απλά αναλλοίωτο, αλλά έχει και μια βαθμιαία εξέλιξη μέσα στα χρόνια.
 
  Η μπάντα, πιο δεμένη από ποτέ, έχει μάθει να ξεσηκώνει ακόμα και τον πιο δύσπιστο θεατή, αν και κάθε της εμφάνιση ξεκινά με μια αίσθηση συντήρησης, ιδιαίτερα στον τομέα των φωνητικών. Ο αγαπητός Apollo διατηρεί πάντα μια “προσεχτική” προσέγγιση στα πρώτα τραγούδια ενός Live, παρουσιάζοντας μια τελείως διαφορετική εικόνα μετά τα μισά του setlist, μια επιλογή που μοιάζει απόλυτα λογική για έναν καθ' όλα έμπειρο πλέον frontman. Στο αντίθετο άκρο ασφαλώς, το ρυθμικό μέρος των Firewind, με τη νεότερη προσθήκη, που ακούει στο όνομα Johan Nunez, να μένει σταθερός, από το πρώτο δευτερόλεπτο του “Ark Of Lies” μέχρι και τον εξαιρετικό επίλογο του “Falling To Pieces”. Το δίδυμο των Gus G. και Bob Κατσιώνη λειτουργεί αρμονικά, με το Bob να δίνει τις σωστές μελωδικές βάσεις για τον φίλο του που άλλη μια φορά εντυπωσιάζει με την παρουσία του. Και πώς θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, όταν το solo του “The Fire And The Fury” ανταγωνίζεται ισάξια τα ρυθμικά των “Till The End Of Time” και του “Firewind Raging”. Τα όποια λάθη μπορεί να ακούστηκαν δεν είναι ούτε κατά διάνοια ικανά να αμαυρώσουν την εικόνα της μπάντας και την ροή του setlist. Απλά αποδεικνύουν, ότι ένα Live τέτοιου επιπέδου, με τόση ενεργητικότητα και καλή διάθεση, κρύβει και κάποιους κινδύνους χαλαρότητας που πρέπει να ξέρεις να τους χειριστείς, ώστε να δημιουργηθούν οι σωστές ισορροπίες ανάμεσα στο απόλυτα επαγγελματικό και στο άμεσα προσεγγίσιμο.
 
  Το μόνο που μας έλειψε από την πρώτη μέρα ήταν η διασκευή στο “Paranoid” (Black Sabbath), σε σχέση με το αντίστοιχο setlist στη συμπρωτεύουσα, αλλά το σύνολο του Encore με τα “Into The Fire”, “Breaking The Law” (Judas Priest Cover) και “Falling To Pieces” πήρε πολύ όμορφo χρώμα, με την παρουσία της “δικιάς” μας Maxi Nill (Visions Of Atlantis) στο “Breaking The Silence”, δημιουργώντας μια μουσική γέφυρα για το “Head Up High” που περιμένουμε να ακούσουμε σήμερα να ανοίγει την δεύτερη μέρα.
 
Setlist
1.The Ark Of Lies
2.Till the End of Time
3.Few Against Many
4.Warrior
5.Waiting Still
6.The Fire and the Fury
7.Escape From Tomorrow
8.Deliverance
9.Angels Forgive Me
10.My Loneliness
11.Mercenary Man
12.Cold as Ice
13.Glorious
14.Brother's Keeper
15.Firewind Raging
16.Tyranny
Encore:
18.Into the Fire
19.Breaking the Silence
20.Breaking the law
(Judas Priest cover)
21.Falling To Pieces
 
Δημήτρης Μπάρμπας
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες