= Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας Συναυλία Μουσικής Δωματίου, 18/4 @ Φ.Σ. "Παρνασσός"
Συναυλίες

loogoo

Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας Συναυλία Μουσικής Δωματίου, 18/4 @ Φ.Σ. "Παρνασσός"

 
festivalaigina04   Μία εξαιρετικά υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου συναυλία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν την Πέμπτη 18/4 στην αίθουσα του Φ.Σ. «Παρνασσός». Τα σχόλια για τη συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο οικονομικής στήριξης του 8ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, μόνο θετικά μπορούν να είναι. Ξεχωριστοί ήχοι, απόλυτη αρμονία και συγχρονισμός, ιδιαίτερη καλλιτεχνική εκφραστικότητα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που συντέλεσαν στην επιτυχία. Το πρόγραμμα, προσεκτικά επιλεγμένο και ιδιαιτέρως ενδιαφέρον,  προσέλκυσε πλήθος φιλόμουσων που απόλαυσαν τη μουσική στην πλέον ποιοτική της διάσταση.
 
festivalaigina02   Το πρόγραμμα άνοιξε με το Τρίο για πιάνο, Έργο 50 του P.I. Tchaikovsky που, όπως μας είπε η πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Αίγινας Ντόρα Μπακοπούλου, είναι ένα ελεγειακό έργο που ο συνθέτης είχε γράψει με αφορμή το θάνατο ενός καλού του φίλου, του πιανίστα Νικολάι Ρουμπινστάιν. Στο βιολί ήταν ο Διονύσης Βερβιτσιώτης και στο τσέλο ο Χριστόφορος Μιρόσνικοφ. Η εκτελεστική προσέγγιση των τριών καταξιωμένων μουσικών έδειξε απόλυτο σεβασμό στον ιδιαίτερο και ευαίσθητο χαρακτήρα του έργου με αποτέλεσμα το φιλοθεάμων κοινό να μπορέσει να κατανοήσει την πρόθεση του συνθέτη να συγκινήσει και να μεταφέρει ένα αίσθημα ταυτόχρονης λύπης και χαράς.

   Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε τον μόλις 14 ετών και εξαιρετικά ταλαντούχο βιολιστή Γιώργο Μπάνο και τη σημαντική πιανίστρια Καλλιόπη Γερμανού να ερμηνεύουν το έργο του  W.A. Mozart Σονάτα σε σολ μείζονα αρ. 25 για βιολί και πιάνο και στη συνέχεια το έργο 21 από την Ισπανική Συμφωνία του Edouard Lalo. Η ερμηνευτική τους εικόνα ήταν άριστη. Και οι δύο έπαιξαν με ιδιαίτερο δυναμισμό και κατάφεραν να είναι ηχητικά συνεπείς εναρμονίζοντας απόλυτα το πιάνο με το βιολί.

festivalaigina03   Το πρόγραμμα έκλεισε με το εμβληματικό έργο Bachianas Brasileiras αρ. 5 διασκευασμένο για υψίφωνο και τέσσερα βιολοντσέλα του σημαντικότερου λατινοαμερικάνου συνθέτη Heitor Villa- Lobos. Ερμήνευσε η υψίφωνος Λουκία Σπανάκη, που έχει ήδη μια λαμπρή καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ της ομάδας των βιολοντσέλων ηγήθηκε ο χαρισματικός μουσικός Κωνσταντής Σφέτσας, την οποία συμπληρώσαν τρεις νεαρές μουσικοί, η Αθανασία Τέλιου, η Βαρβάρα Τσότρα και η Μερόπη Σκλεπάρη. Η ερμηνευτική ταύτιση των μουσικών του σχήματος κατάφερε να δημιουργήσει μία πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και να συνεπάρει το κοινό. Πιο συγκεκριμένα, ο δυναμισμός και η τεχνική αρτιότητα του βιολοντσελίστα Κ. Σφέτσα συνδυάστηκαν απόλυτα με τη μαγευτική φωνή της υψιφώνου Λ. Σπανάκη επιτυγχάνοντας έτσι να εξωτερικεύσουν έναν ιδιαίτερο ρομαντισμό που συγκίνησε ακόμα και τα πιο «δύσκολα» αυτιά, καθώς επίσης να αποδώσουν με απόλυτη ερμηνευτική ευστοχία το λυρισμό του έργου.

   Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι τέτοιες εμφανίσεις και σχήματα αποτελούν έναν πόλο αισιοδοξίας σε μία εποχή που βάλλεται από τη μίζερη αχρωμία και παραφωνία της καθημερινότητας.
 
Λίλα Πολίτη
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!