Συναυλίες

Odyssey, Planet Of Zeus, Enos @ Les Combustibles, Παρίσι, 2 Μαΐου

 
DSC0752   Πιστεύω ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία ανάμεσα στην ποιότητα της ελληνικής ευρύτερης rock σκηνής και την αναγνώρισή της έξω από τα ελληνικά σύνορα. Τελευταία όμως κάτι δείχνει να αλλάζει και ενώ είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για μια ελληνική σκηνή αναγνωρίσιμη στους διεθνείς κύκλους, οι ολοένα και πιο συχνές εμφανίσεις των ελληνικών συγκροτημάτων στο εξωτερικό δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν ξαφνιάζει πλέον το ότι αρκετά underground ελληνικά συγκροτήματα τολμούν το μεγάλο βήμα να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε ξένο κοινό και να διευρύνουν έτσι το κλαμπ των 2-3 ήδη καθιερωμένων ελληνικών ονομάτων που μέχρι προ λίγου φάνταζε αρκετά "εκλεκτικό". Οι ασταμάτητοι Planet Of Zeus μπορεί να μην έχουν κάνει ακόμα το μεγάλο μπαμ αλλά κάθε τους βήμα οδηγεί όλο και πιο κοντά στην καθιέρωσή τους, τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό stoner rock χάρτη. Απόδειξη είναι η ευρωπαϊκή τους περιοδεία για τους μήνες Απρίλιο και Μαϊο, όπου σε ένα μεγάλο μέρος των εμφανίσεών τους ήταν σαν πρώτο όνομα.

DSC0771    Η στάση τους στο Παρίσι έγινε στα πλαίσια των συναυλιακών ραντεβού που δίνει ο διοργανωτής συναυλιών Stoned Gatherings, τα οποία έχουν πραγματικά συσπειρώσει τη stoner/heavy rock κοινότητα της Γαλλικής πρωτεύουσας με τις αλλεπάλληλες συναυλίες γνωστών και μη σχημάτων. Στα πλαίσια των καθιερωμένων αυτών μουσικών συναθροίσεων (=gatherings) απολαύσαμε τρία ανερχόμενα ευρωπαϊκά σχήματα σε μια χορταστική βραδιά.

   Πρώτοι εμφανίστηκαν οι Odyssey μπροστά σ΄ ένα σχετικά μικρό κοινό, χωρίς όμως αυτό να τους πτοήσει, μια και έπαιξαν το θορυβώδες stoner/garage τους, λες και δεν υπήρχε αύριο. Μόνο που η ενέργειά τους δεν αναλωνόταν μόνο στη μουσική αλλά και σε μια ιδιαίτερα έντονη σκηνική παρουσία. Πολλές στιγμές τα τραγούδια κατέληγαν σε noise ντελίριo, όπου μικροφωνισμοί (feedback) μπλέκονταν με τις σκηνικές υπερβολές των μελών του γκρουπ, εκ των οποίων ο μπασίστας/τραγουδιστής πρωταγωνιστούσε με την "αποκλίνουσα" αλλά όχι βίαιη συμπεριφορά του. Πάντως το ότι έχουν ταλέντο δεν κρύβεται, ο κιθαρίστας τους κρατάει τα μπόσικα με το σφιχτοδεμένο παίξιμό του, έχουν και το hit-άκι τους με τίτλο “Wicked Witch” και σε γενικές γραμμές κατάφεραν να δυναμιτίσουν όμορφα την ατμόσφαιρα.

DSC0869   Μικρή παύση και σ’ ένα αισθητά πιο πυκνό κοινό ήρθε η ώρα για τους Planet Of Zeus, μία μπάντα που έχει τόσο δυνατά και πιασάρικα τραγούδια, που θα αρκούσε να τα αποδώσει αξιοπρεπώς live, ώστε το αποτέλεσμα να αφήσει ικανοποιημένους τους θεατές. Όσοι όμως έχουν την τύχη να τους δουν ξέρουν ότι οι Planet Οf Zeus δεν είναι όμως από αυτούς που θα παίξουν «διεκπαιρεωτικά», και καλά κάνουν, μια και στο έντονα ανταγωνιστικό μουσικό στερέωμα ξεχωρίζεις μόνο αν τα δώσεις όλα επί σκηνής. Έτσι λοιπόν παρακολουθήσαμε μια μπάντα που δεν τσιγκουνεύεται το κοπάνημα επί σκηνής, χύνει ιδρώτα σε κάθε εμφάνισή της και ξέρει να επικοινωνεί με τη μουσική και όχι με τα λόγια. Οι Αθηναίοι stoner-άδες τσίτωσαν όσο πρέπει τα κομμάτια τους και μαζί με το νευρώδες παίξιμό τους μας πήραν τα μυαλά. Οι περίπου 150 παρευρισκόμενοι παραδόθηκαν σιγά-σιγά στην μουσική επίθεση και από τη μέση και μετά οι εκδηλώσεις του κοινού μετέτρεψαν την εμφάνιση σε stoner πάρτυ. Συνολικά, οι Planet Οf Zeus παίξανε στα περίπου 50 λεπτά τραγούδια και από τους δύο δίσκους τους συν ένα καινούριο κομμάτι, το οποίο σπέρνει κυριολεκτικά και προβλέπεται να είναι από τα highlights στο επόμενο άλμπουμ τους. Στα παραλειπόμενα και η τίμια προσπάθεια του frontman Μπάμπη να επιδείξει τα όποια γαλλικά του, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το γέλιο του κοινού.

DSC0901   Τρίτη μπάντα απόψε οι Enos που εμφανίστηκαν στις 11 περίπου για να κλείσουν τη βραδιά. Οι Άγγλοι παίζουν ένα ιδιόμορφο αλλά άκρως εθιστικό stoner που συχνά ψυχεδελίζει ελαφρώς, για να δημιουργήσει ταξιδιάρικα ηχοτόπια που προσφέρονται για εκτεταμένα αλλά ουσιώδη jams. Οι τέσσερις Άγγλοι μουσικοί παρουσιάστηκαν αρκετά δεμένοι, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν μόλις τρία χρόνια που δισκογραφούν. Ο τραγουδιστής/κιθαρίστας/άτυπος frontman είναι αρκετά στατικός αλλά έχει μια δύναμη να σε καθηλώνει, με μια φωνή που έχει επηρεαστεί από στην space rock σκηνή των 70’s. Στηρίχθηκαν στις συνθέσεις από το υπέροχο τελευταίο άλμπουμ τους “All Too Human” και για 45 λεπτά άλλοτε μας ταρακούνησαν και άλλοτε μας ταξίδεψαν, αφήνοντας το στίγμα ενός υποσχόμενου γκρουπ. 

DSC0936
 
   Το τέλος της βραδιάς βρήκε το κοινό ικανοποιημένο από τρία γκρουπ με έντονο χαρακτήρα. Για τους Planet Of Zeus το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι έχουν τον αέρα μπάντας που δεν τη σταματάει τίποτα και δεν διστάζει να βάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Ειλικρινά μπράβο, με τέτοιους πρεσβευτές χτίζεται σιγά-σιγά το όνομα της ελληνικής σκηνής στο εξωτερικό. 
 
Ανίκητος Γαροφαλάκης
 
Joomla Social by OrdaSoft!