Συναυλίες

Εν Χορδαίς, 15-12-2012 Live@ Φιξ in art, Θεσσαλονίκη

 en-chordes-def
   Μια έκπληξη μας περίμενε στη παράσταση του συγκροτήματος «Εν Χορδαίς», που πραγματοποιήθηκε στο «Φιξ in art» στη Θεσσαλονίκη, για δύο βραδιές. Ίσως ήταν λίγο η απομάκρυνσή μας από τους παραδοσιακούς ήχους, ίσως πάλι ο μουσικός βομβαρδισμός από άσχετα ξενόφερτα ακούσματα, αλλά ακούγοντας τους «Εν Χορδαίς» επήλθε ολική επαναφορά. Το συγκρότημα έβαλε τα σκόρπια και κακοποιημένα, από άσχετους, παραδοσιακά ακούσματα στη θέση που τους πρέπει. Το πρώτο άκουσμα - κλωτσιά στις αισθήσεις - ήταν ένα απλωτό παραδοσιακό θρακιώτικο, ο ήχος του οποίου σε έφερνε να πλέεις πάνω από το Δέλτα της Μάριτσας (Έβρος). Σ’ αυτό συνέβαλε φυσικά και η άριστη κατάρτιση στο μουσικό αντικείμενο που επιτηδεύονται.
 
   K-Kalaitzides 1 3 minΟι βασικοί πυλώνες της δημιουργίας τους είναι η ελληνική μουσική παράδοση και γενικότερα οι λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Από το πρώτο άκουσμα φαίνεται η ολοκληρωμένη κατοχή της γνώσης και η τριβή που έχει γίνει στα μέλη της ορχήστρας επάνω στο αντικείμενο. Οι ερμηνείες είναι ανεπανάληπτες, σαν ένας οδοστρωτήρας που δεν επιτρέπει σε τίποτα άλλο να περάσει από επάνω και ούτε να δώσει καμία πιθανότητα σε κάποιον να το αποδώσει καλύτερα.
 
   Το σχήμα που παρακολουθήσαμε αποτελούταν από τους Κυριάκο Καλαϊτζίδη (ούτι και τραγούδι), Κυριάκο Πετρά (βιολί) και Δρόσο Κουτσοκώστα (τραγούδι και λαούτο). Τα τραγούδια που ακούστηκαν είχαν αντικείμενο το κρασί, και ήταν από τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Ενδιαφέροντα επίσης ήταν δυο «Ασμάτια», όπως τα χαρακτήρισαν, κάτι σαν σύντομοι ψαλμοί, το ένα του 18ου αιώνα κάποιου Δαπόντε, με τίτλο «Ας πίνει πας άνθρωπος» και το δεύτερο που έγινε γνωστό από τον Παπαδιαμάντη με τίτλο «Απολωλός μπεκρής», χωρίς βέβαια να είναι δικό του αλλά παλαιότερο. Τα «Ασμάτια» ήταν γραμμένα επάνω σε βυζαντινό ήχο και το θέμα τους ήταν, όπως φαίνεται, πάλι το κρασί. Κατόπιν ακολούθησαν γνωστότερα κομμάτια κεφιού και χορού. Η επίγευση ήταν θετικότατη και η εμπειρία συγκλονιστική.
 
   Το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» είναι ένα κομμάτι του ομώνυμου Πολιτιστικού Οργανισμού, με σκοπό την έρευνα, τη μελέτη, τη διδασκαλία και την παρουσίαση της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, την αναζήτηση και ανασύνθεση των στοιχείων της κοινής μουσικής κληρονομιάς της Μεσογείου, μέσα από την συνεργασία με μουσικούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς από την Μεσόγειο, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Από το 1993 που ιδρύθηκε και μέχρι σήμερα, έχει να παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό σε όγκο, πρωτοτυπία και ποιότητα έργο, απλωμένο σε όλη τη Μεσόγειο. Το 2008 το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» τιμήθηκε με το βραβείο της γαλλικής ραδιοφωνίας για τις Μουσικές του Κόσμου «Prix France Musique des Musiques du Monde», ενώ ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Εν Χορδαίς» ήταν για το έτος 2006 η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα για το Βραβείο Sharjah της UNESCO. Όλο αυτό το έργο παρουσιάζεται από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας ενθουσιώδεις κριτικές.
en hor
 
 Οι "Εν Χορδαίς" είναι ιδιαίτερα φιλικοί και προσιτοί κατά την επαφή τους με το κοινό. Κατόπιν δικής τους δήλωσης τόνισαν ότι το φυσικό τους περιβάλλον είναι το τραπέζι, με το κόσμο κοντά και όχι το πάλκο. Σύντομα πάντως θα έχουμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε καλύτερα, σε φιλική συνομιλία που το "Νoizy" συμφώνησε μαζί τους.
 
Σπύρος Γκάλτσας
 

 

 

 

Joomla Social by OrdaSoft!