= Ελένη Βιτάλη live, 3-3-2013 @ Love Casual Living, Θεσσαλονίκη
Συναυλίες

loogoo

Ελένη Βιτάλη live, 3-3-2013 @ Love Casual Living, Θεσσαλονίκη

 
vitali
   Από μικρή, τις Κυριακές με δυσκολία κατάφερνα να τις φέρω εις πέρας… Αυτή όμως ήταν αλλιώτικη, ήταν διαφορετική. Άμα έχεις καλή μουσική  να σου κρατά συντροφιά, αλλάζει το γκρίζο τοπίο της μουντίλας  και ξεχνάς πως αύριο έρχεται η Δευτέρα, και πάλι ρουτίνα και πάλι τρέξιμο και όλα τα υπόλοιπα που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε.

   Τα τελευταία δυο χρόνια η Ελένη Βιτάλη έχει επιλέξει όπως η ίδια έχει πει, τον χώρο του Love Casual Living για τις μουσικές συναντήσεις της με τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, και όπως και πέρσι έτσι και σε αυτή την εμφάνισή της επικράτησε το αδιαχώρητο. Η πρεμιέρα φέτος έγινε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου μαζί με τον γιο της, Νίκο Ξύδη, την Βαλερία Κουρουπή, και το συγκρότημα «The Apotihans».
 
   Ο χώρος ήταν κατάμεστος, με εκπροσώπους κάθε ηλικίας, με πιστούς θαυμαστές της, αλλά και πολλούς μουσικόφιλους που τυγχάνει να έχουν κατά βάση διαφορετικές προτιμήσεις στην μουσική. Οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχοι, φοιτητές, ανδροπαρέες, ζευγάρια, αλλά και πολλοί μοναχικοί τύποι που πήγανε απλώς για να πιούνε το κρασάκι τους και να απολαύσουν την Ελένη Βιτάλη.
 
vitali2   Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τον αγαπητό Νίκο Ξύδη και την Βαλερία Κουρουπή, οι οποίοι ερμήνευσαν γνωστά τραγούδια της ελληνικής μουσικής, αλλά και από τον προσωπικό δίσκο του πρώτου, «Πατέντα» . Όπως ο ίδιος ανέφερε, πρόκειται για μια ανεξάρτητη αυτοεκδιδόμενη παραγωγή, εκτός δισκογραφικών εταιρειών, γι΄ αυτό και όσοι από τους παρευρισκομένους το επιθυμούσαν μπορούσαν να προμηθευτούν το cd του με το αντίτιμο των 10 ευρώ.
 
   Ο Νίκος Ξύδης μας τραγούδησε την «Γέννηση», κομμάτι σε στίχους και μουσική που έγραψε ο ίδιος, και εμπνεύστηκε με τον ερχομό του γιού του, με αναφορές στην ύπαρξη του ανθρώπου από τη στιγμή που έρχεται στον κόσμο. Σχεδόν όλα τα τραγούδια του άλμπουμ που ερμήνευσε είχαν βιωματικό χαρακτήρα. Όπως το «Γυμνός χαρίστηκα», ένα τραγούδι για το δούναι και λαβείν μεταξύ των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά αυτό που θα μπορούσα να πω πως μου έμεινε ήταν το «Καλώς ήρθατε στο τσίρκο μας». Ένα τραγούδι με άκρως κοινωνικό στίχο, ο οποίος αναφέρεται στην διαφθορά της εποχής που ζούμε, στα βιώματα μιας σύγχρονης κοινωνίας και στο δυσοίωνο μέλλον μας.
 
   Το πόσο απολαμβάνω τη σχέση του Νίκου Ξύδη επί σκηνής με την μητέρα του Ελένη Βιτάλη δεν περιγράφεται! «Και τώρα μια νέα μικρή ανερχόμενη τραγουδίστρια, που πολλοί από σας δεν την ξέρετε αλλά θα τη μάθετε, η Ελένη Βιτάλη, κυρίες και κύριοι!». Και με αυτή του την προσφώνηση καλεί επί πάλκου την μητέρα του, ενώ το κοινό ανταποκρίνεται με γέλια, χειροκροτήματα, ζητωκραυγές και έκδηλες χειρονομίες λατρείας.
 
vitali3   «Ίσως Φταίνε Τα Φεγγάρια», ερμηνεύει και το κοινό την αποθεώνει. Είμαι σίγουρη  πλέον και πιστεύω να συμφωνήσετε πολλοί από εσάς πως το αυθεντικό σε κάθε είδος μουσικής θαυμάζεται και αναγνωρίζεται από τον πιο απλό ακροατή μέχρι τον πιο μελετηρό μουσικό συντάκτη! Μπορεί να τραγουδά και να ερμηνεύει σε κάθε μουσική της παράσταση παλιές επιτυχίες, όπως «Καράβια Αραγμένα», «Το Ποδήλατο», «Αρκούδα», «Αυτά Παθαίνει Μάτια Μου», «Ξενάκι» και άλλα πολλά, όμως κάθε φορά είναι σαν να ζεις το τραγούδι για πρώτη φορά! Ειλικρινά δεν το έχω δει σε πολλούς καλλιτέχνες αυτό το δέσιμο με το κοινό, κι αυτό ίσως γιατί η Ελένη Βιτάλη είναι ιδιαίτερα εξομολογητική πάνω στην σκηνή. Και μάλιστα, πολλά από τα τραγούδια που διαλέγει να μοιραστεί με τον κόσμο ξεκινούν με κάποιες μικρές αφηγήσεις.
 
   Χαρακτηριστικά, όπως μας εξιστόρησε, ο καλός της φίλος Ορφέας Περίδης της ζήτησε πριν από χρόνια να ερμηνεύσει για το νέο του άλμπουμ το τραγούδι «Για πού το ‘βαλες καρδιά μου». Η ίδια λοιπόν όπως λέει, κάθισε όλο το βράδυ και το μελετούσε, αλλά ήταν τόσο συγκινημένη με την ερμηνεία του καλού της φίλου που όλο το νύχτα έκλαιγε και την επόμενη μέρα τον πήρε τηλέφωνο  και του είπε πως δεν μπορεί να το τραγουδήσει, διότι δε μπορούσε να το κάνει καλύτερα από αυτόν…
 
   Από την άλλη, δε γίνεται να πας σε ένα μουσικό σχήμα, όπου θα εμφανίζεται η Ε.Βιτάλη και να μην ακούσεις τους υπέρτατους αμανέδες της. Οι αυτοσχεδιασμοί της στη φωνή σε ξεσηκώνουν, σε ριγούν. Δεν είναι μόνο οι νότες, το σωστό πάτημα φωνής, ο ρυθμός, η χροιά, είναι και αυτά που κουβαλά η ψυχή της αποδεικνύοντας ότι «το λέει η καρδούλα της»… Σε γεμίζει με εικόνες, αναμνήσεις και βιώματα.
 
vitali4   Είναι τέτοια η δύναμη της μουσικής, αλλά και της ψυχής ορισμένων καλλιτεχνών όπως της Ελένης Βιτάλης, που υπάρχουν στιγμές που πιάνει τον εαυτό σου να δακρύζει από συγκίνηση, άλλες φορές από χαρά για την ευτυχία της στιγμής και άλλες για τα χιλιοακουσμένα τραγούδια. Δεν ξέρω τι να υποθέσω, ίσως να με πείραξε και το κρασί που ήπια. Κουβαλώντας αυτή την γλυκόπικρη γεύση, πήρα τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι… Ένα είναι σίγουρο, θα ξαναπάω.
 
Δέσποινα  Τσορμπατζίδου

 

Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες