Συναυλίες

DJ Krush live @ Club Division, Θεσσαλονίκη, 12-10-2014


krush2   Ο DJ Krush δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, 20 χρόνια πορεία, καμιά δεκαριά δίσκοι και collaboration albums, δεκάδες ακόμα κυκλοφορίες (mixtapes, eps & singles), και αμέτρητες εμφανίσεις. Προσωπικά τον έβλεπα για τρίτη φορά γνωρίζοντας πλέον ότι έχω να αντιμετωπίσω ένα ακόμα άψογο DJ set με την όλη έννοια αυτής της φράσης, γιατί ο ιάπωνας δεν βρίσκεται τυχαία στο πάνθεον των DJs παγκοσμίως.
 
   Μπαίνοντας στο Club Division κατάλαβα πως πρόκειται για έναν σωστά διαμορφωμένο χώρο και πλέον κατάλληλο για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο event. Ο φωτισμός ήταν χαμηλός και έδινε την σωστή σκοτεινή ατμόσφαιρα που χρειαζόταν, και ο ήχος, αν και σε χαμηλή ένταση στην αρχή, φαινόταν πολλά υποσχόμενος. Κατά τις 21:30 που έφτασα στο μαγαζί, στα decks είχε πάρει θέση ο DJ Wena με Hip-Hop επιλογές αποκλειστικά από βινύλιο και μετά από περίπου ένα μισάωρο ανέβηκε ο DJ Booker με ήχους που σε έφερναν πιο κοντά σε αυτό που θα ακολουθούσε μετά από μια ώρα περίπου. Τα opening είχαν δημιουργήσει ήδη την σωστή διάθεση και είχαν ζεστάνει τον κόσμο για το πολυαναμενόμενο set.
 
krush   Ήταν γύρω στις 23:00 όταν ο πενηνταδυάχρονος DJ βρέθηκε πίσω από τα πλατό, ξεκινώντας μαζί με τον βοηθό του να στήνουν, και να ετοιμάζονται για το live, ενώ ταυτόχρονα καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο που πλέον είχε γεμίσει το μαγαζί. Λίγα λεπτά μετά, το set ξεκίνησε και ο κόσμος ανταποκρίθηκε αμέσως στα βαριά και ασήκωτα beats που κατέκλεισαν τον χώρο. Ο ήχος ήταν καθαρός και δυνατός και χτυπούσε βαθειά σε κάθε ταμπούρο και σε κάθε μπότα. Οι επιλογές που ακούστηκαν κυμαίνονταν από Hip-Hop, Trip-Hop, Down Tempo, Boom Bap ήχους και σε κάποιες περιπτώσεις σε πιο ηλεκτρονικά μονοπάτια με κοινό άξονα όμως τα βαριά beats και τα ατμοσφαιρικά samples, που συνοδευόταν από ένα ταιριαστό minimal φωτισμό. Ο κόσμος ήταν πολύ θερμός χορεύοντας στους ήχους του DJ, χειροκροτώντας και αποθεώνοντας τον σε όποια ευκαιρία μπορούσε να βρει. Έκπληξη προκάλεσε η απόκριση του κόσμου σε ένα από τα πιο κλασσικά Hip-Hop κομμάτια, το "Shook Ones pt. II", δείχνοντας τις καταβολές ενός μεγάλου μέρους του κοινού, και όπως ήταν αναμενόμενο προκλήθηκε έντονος ενθουσιασμός στο "Kemuri" που είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο κομμάτι του Krush. Αφού χαιρέτησε τον κόσμο και προσποιήθηκε ότι θα αποχωρήσει, επέστρεψε ύστερα από τις απαιτήσεις του κοινού, για να παίξει κάπως πιο ιδιόμορφα μιξάροντας κομμάτια όπως το Imagine, το Billie Jean αλλά και άλλα πασίγνωστα τραγούδια που δεν θα περίμενε κάποιος να ακούσει σε εκείνη την φάση. Εν τέλει μετά από περίπου μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά συνολικά, ο DJ Krush κατέβηκε από την σκηνή ευχαριστώντας τον κόσμο, και βγαίνοντας μια τελευταία φωτογραφία με το κοινό που τον αποθέωνε.
 
   Από τεχνικής άποψης ήταν ένα άψογο set όπως θα περίμενε κάποιος από έναν DJ αυτού του βεληνεκούς. Ένα μέρος της τέχνης του DJ είναι να κάνει όλες τις επιλογές του να μοιάζουνε με ένα ενιαίο κομμάτι και αυτό το πέτυχε στο 100%. Χωρίς να θέλει απλά να κάνει επίδειξη των ικανοτήτων του απέδειξε για άλλη μια φορά το επίπεδο του με τις άψογες αλλαγές, τα cuts και τις ηχητικές επεμβάσεις που είχαν ως αντίκτυπο το καλύτερο δυνατό τεχνικό, αλλά και μουσικό αποτέλεσμα.
   Ακολούθησε ξανά ο DJ Booker με κάποιες dnb επιλογές αρχικά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου άρχισε να αποχωρεί, όπως ήταν και αναμενόμενο μιας και ήταν Κυριακή και δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για συνέχεια.
 
   Ο κάθε αυτοαποκαλούμενος "DJ" που του λείπουν έστω και οι στοιχειώδης γνώσεις και ικανότητες για να κάνει αυτό το πράγμα, θα έπρεπε να είναι παρόντας σε μοναδικά events όπως το συγκεκριμένο, για να διαπιστώσει ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είναι κάτι που μπορεί να δοθεί εύκολα.
 
   Για να μη τα πολυλογώ ήταν ένα πολύ όμορφο βράδυ από όλες τις απόψεις, και παροτρύνω ανεπιφύλακτα οποιονδήποτε μουσικόφιλο, αν του δοθεί η ευκαιρία να δει τον DJ Krush ζωντανά, να μην την χάσει.
 
Βαβαλίδης Γιώργος
Joomla Social by OrdaSoft!