= Dare, Noely Rayn LiVE @ The Crow Club
Συναυλίες

loogoo

Dare, Noely Rayn LiVE @ The Crow Club

 
   Η ανακοίνωση του live των Dare ήρθε να εκπληρώσει το διακαή πόθο πολλών ετών του ελληνικού AOR κοινού να γίνει μέτοχος αυτού που έχει χτίσει ο Darren Wharton εδώ και τριάντα χρόνια, φέροντας μια βαρύτατη κληρονομιά από τη θητεία του στο πλευρό του Phil Lynott στους Thin Lizzy. Οι Dare αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στο “βρετανικό” Melodic rock ήχο και παρέα με τους Ten του Gary Hughes αγαπήθηκαν ιδιαίτερα εντός των δικών μας συνόρων.
 
noely025
 
   Η βραδιά ξεκίνησε με έναν εξαιρετικό τρόπο. Οι Έλληνες Noely Rayn φόρεσαν τα ιρλανδικά τους προσωπεία και μας χάρισαν δέκα κομμάτια που μπορούσαν να ξεσηκώσουν ακόμα και Δουβλινέζο μετά από ήττα της εθνικής Ιρλανδίας στο Rugby. Μέσα από το πρώτο τους album “Escape From Yesterday” ακούσαμε ύμνους εμπνευσμένους από το Phil Lynott και την παρέα του και η ζωντανή τους απόδοση ήταν αντίστοιχου εξαιρετικού επιπέδου. Η σπουδαία δουλειά στη φωνητική προσέγγιση των δεύτερων, τρίτων και τέταρτων φωνών γύρισε το νου στις αρχές των 80’s όσον αφορά στη δισκογραφία των Thin Lizzy και οι Noely Rain απέδειξαν ότι διασκευές όπως το “Games People Play” των Alan Parsons Project και το “Changes” των Yes μπορούν να εκτελεστούν με απόλυτο σεβασμό και άρτιο αποτέλεσμα, όταν οι μουσικοί που απαρτίζουν ένα σύνολο γνωρίζουν ακριβώς το ρόλο τους επί σκηνής. Το δικό τους “Dazzling Eyes” έμελλε, ίσως, να είναι και η καλύτερη στιγμή του set, καθώς τα 200 περίπου άτομα, που είχαν γεμίσει τον χώρο, χωρίστηκαν στους ήδη οπαδούς της μπάντας και σε αυτούς που μόλις έγιναν.
 
noely026
 
   Με ελάχιστη καθυστέρηση η σκηνή του The Crow φιλοξένησε δυο σπουδαίες φιγούρες του μελωδικού rock. Η σύνθεση των Dare θέλει δίπλα στον κ. Wharton έναν κιθαρίστα που έχει συνδέσει το όνομά του με μερικές από τις σπουδαιότερες βρετανικές μπάντες του ήχου αλλά και με μερικά από τα σπουδαιότερα τραγούδια αυτής. Dare, Ultravox, Ten, Asia, FM και πολλά ακόμη έχουν χαραχτεί στο βιογραφικό του και η παρουσία του καθόλη τη διάρκεια του setlist ακτινοβολούσε αυτή την εμπειρία και τη σιγουριά για κάθε επόμενο “βήμα”. Μελωδικότατος, ουσιαστικότατος και με διάθεση 18χρονου, ο Burns ανάγει κάθε τραγούδι των Dare σε κάτι πολύ ουσιαστικότερο από μια mid tempo μπαλάντα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από πλευράς δυναμικής. Σε αυτό το στοιχείο ασφαλώς συμβάλει τα μέγιστα η καθηλωτική φωνή του καλογερασμένου Darren, που με σύμμαχο την πολύ προσεγμένη επιλογή των εφέ που χρησιμοποιεί, έστω κι αυτές τις ανεπαίσθητες για το μέσο ακροατή προσθήκες, διατηρεί αναλλοίωτη, στη Live του παρουσία, τη χροιά και τη δυναμική της φωνής του, που δένει απόλυτα με τις μελωδικές γραμμές των συνθέσεων του.
 
dare035
 
   Το Setlist των Dare σαφέστατα και χρωματίστηκε από το πρόσφατο “Sacred Ground”, αλλά η ένθερμη αποδοχή των αντίστοιχων τραγουδιών από το κοινό αποδεικνύει το γεγονός ότι όσοι βρέθηκαν αυτό το βράδυ στο The Crow ήρθαν πολύ καλά “διαβασμένοι”, όχι για να δουν μια ξεπεσμένη rock μπάντα, αλλά ένα σύνολο που ακόμα προσφέρει , στουντιακά κι επί σκηνής, τον καλύτερό της εαυτό. Όταν λοιπόν μιλάμε για μια τόσο δεμένη μπάντα που διαχειρίζεται απόλυτα τον κίνδυνο ενός κύκλου τραγουδιών με συγκεκριμένη δυναμική και αισθητική, δίχως εξάρσεις και ιδιαίτερες εκπλήξεις και βγαίνει κερδισμένη κατά κράτος προβάλλοντας κι έναν πιο “σκληρό” εαυτό στον επίλογό της, τότε σίγουρα μιλάμε για τους Dare.
 
   Τα “Abandon”, “Into The Fire” και το “King Of Spades” που αφιέρωσε ο Wharton στο Phil Lynott, μαζί με την εκπληκτική διασκευή στο “Emerald” (Thin Lizzy) δεν μου επιτρέπουν να μιλήσω για μια μπάντα που βασιλεύει στις πιο slow και mid tempo στιγμές του μελωδικού rock. Oι Dare χειρίζονται άψογα και τις στιγμές που το distortion της κιθάρας του Burns φτάνει στο 11.
 
   Μια εκπληκτική βραδιά με δυο μπάντες να τιμούν τις καταβολές τους, με ένα προσωπικό τρόπο, που στην περίπτωση των Noely Rayn οφείλεται να υποστηριχτεί και να διατηρηθεί ζωντανό και στην περίπτωση των Dare ελπίζουμε να αργήσει να κλείσει αυτό τον έως τώρα 30κονταετή του κύκλο.

Δημήτρης Μπάρμπας
 
dare036
Noely Rayn Setlist
WALKING ON THE EDGE
BORDERS OF LOVE
GAMES PEOPLE PLAY (Alan Parsons Project)
BEST THINGS
MIDNIGHT
PAINTED SKY
CHANGES (Yes)
DAZZLING EYES
HOLY WAR (Thin Lizzy)
LAOCHRA
 
Dare Setlist
Sea of Roses
Storm Wind
Silent Thunder
Home
I'll Hear You Pray
Every Time We Say Goodbye
Days Of Summer
On My Own
Where Darkness Ends
Beneath the Shining Water
Emerald (Thin Lizzy cover)
Wings of Fire
We Don't Need a Reason
Abandon
Into the Fire
Raindance
King of Spades
Return the Heart
 
dare037
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες