= Buena vista social club live @ Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη,5-7-2014
Συναυλίες

loogoo

Buena vista social club live @ Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη,5-7-2014

buen
Για πάντα νέοι...
 
   Όταν καλοκαιριάζει, η Θεσσαλονίκη βγαίνει έξω από το σπίτι. Δεν έχει σημασία που θα πάει, αρκεί να φυσάει ο δροσερός βραδινός αέρας, να ανεμίζουν τα μαλλιά και τα φορέματα, να δροσίζει το πρόσωπο, να ακούς τη νύχτα και να βλέπεις την αντανάκλαση από το μισοφέγγαρο να ασπρίζει γη και θάλασσα. Ένα από τα καλύτερα μέρη για να απολαύσεις αυτή τη θέα ειναι το Θέατρο Δάσους, ένα μέρος το οποίο, χθες, οι "BuenaVista Social Club" γέμισαν με τις μελωδίες τους.
 
buen3   Γέμισαν επίσης και την σκηνή, ξεκινώντας με έντεκα άτομα, 3 πνευστά, 2 κρουστά (δεν υπολογίζω αυτό που κρατούσε η τραγουδίστρια, Idania Valdez) και 3 έγχορδα, συν το πιάνο. Στο τέλος, αφού προστέθηκαν σταδιακά στην παρέα οι παλιοί, Eliades Ochoa, Manuel Mirabal, Barbaritto Torres και η απίστευτη "γιαγιά", Omara Portuondo, έφτασαν να παίζουν για εμάς δεκατέσσερις αξιόλογοι μουσικοί που μας άφησαν με το στόμα ανοικτό.
 
   Πολυ καθαρός ήχος και υπέροχος φωτισμός μας ταξίδεψαν σε παλιές δεκαετίες, σε άλλους τόπους, που ωστόσο φαίνονταν κοντινοί. Παράλληλα με την συναυλία υπήρχε και πλούσιο οπτικο υλικό το οποίο και προβαλλόταν στο φόντο, θυμίζοντας μας την ιστορία τους. Είναι αλήθεια, άλλωστε, ότι αυτή είναι και η τελευτάια περιοδεία των "Buena Vista Social Club". Το "Adios Tour" ξεκίνησε με πιάνο και ένα βίντεο με τον βιρτουόζο πιανίστα της μπάντας, τον Ruben Gonzalez, ο οποίος μας έχει ήδη αφήσει. Σε όλη τη δίαρκεια τη συναυλίας οι "Buena Vista Social Club" μοιράστηκαν μαζί μας τις αναμνήσεις τους. Ακολούθησαν και άλλες αναφορές σε όλους όσους χάθηκαν στην λαμπρή τους πορεία, τον Manuel Galban, τον Ibrahim Ferrer, τον Compay Segundo, τον Pio Leyva, τον Orlando "Cachaitto" Lopez.
 
   Τα έπαιξαν όλα! Όσα κομμάτια είχαν ηχογραφηθεί από την εποχή που πρωτοσυναντήθηκαν,αλλά και πολλά κομμάτια από τις μεμονωμένες προσωπικές δουλείες των μελών, που ακολούθησαν τον πρώτο εκείνο δίσκο. Πέρα από τη συγκίνηση και τις αναμνήσεις τους, οι "Buena Vista Social Club" κατάφεραν και να ξεσηκώσουν ένα μεγάλο σε αριθμό κοινό που γέμισε το χώρο. Από τις δέκα παραείκοσι που ξεκίνησε η μουσική υπήρχε ένα υπέροχο κλίμα ανυπομονησίας κ ένας παλμός στο κοινό που κατέληξε με ανθρώπους να σηκώνονται και να χορέυουν μέχρι και στα διαζώματα. Κάτι που δεν το είχα ξαναζήσει στο Θέατρο Δάσους.
buen6 
   Ξεχωριστές φιγούρες ήταν φυσικά ο Eliades Ochoa που μαζί με τον απίστευτο Barbaritto Torres στο λαούτο τα έδωσαν όλα στο χορό. Σούπερ παππούδες, που έπαιζαν το λαούτο ανάποδα, την κιθάρα σαν εικοσάχρονοι και με κέφι που συμπληρώθηκε από μία απίστευτα τσαχπίνα Portuondo η οποία, ακόμη και όταν τελείωσε το τραγούδι,δεν θέλησε να κατέβει από τη σκηνή,αλλά προτίμησε να ανεβάσει την καρέκλα της και να παραμείνει μαζί μα το υπόλοιπο σύνολο. Στην οικογένεια. Την μορφή της, την κίνηση και τη φωνή της πιστεύω θα τα θυμάμαι πάντα με απίστευτο δέος! Όπως και το φιλί που ανταλλάχθηκε πάνω στη σκηνή...
 
buen2   Ομολογώ ότι εξαιτίας της μεγάλης ηλικίας των περισσότερων μελών των Buena Vista Social Club,περίμενα η συναυλία να έχει μικρή δίαρκεια. Με εξέπληξαν ευχάριστα, αφού έπαιξαν σχεδόν δύο ώρες σε εξαιρετικά δυνατούς ρυθμούς και με έντονη σκηνική παρουσία. Τα παλαιότερα μέλη υποστήριζαν πολλοί αξιόλογοι νεότεροι μουσικοί τους οποίους θα ήθελα να παρακολουθήσω και μεμονωμένα στην μετέπειτα μουσική τους πορεία. Στο τέλος αφήσαμε με λαμπερά βλέμματα και το χαμόγελο στα χείλη το Θέατρο Δάσους, με μία δίαθεση τόσο όμορφη που μας πήρε ο κατήφορος τόσο ευχάριστα και τόσο καλοκαιρινά, που η πόλη στο βάθος μας φαινόταν πανέμορφη.
 
Ειλικρινά, η συναυλία των Buena Vista Social Club ήταν από αυτές που δεν χάνονται. Απλά.

Κείμενο: Άννα Καραταγλίδου
Φωτογραφίες: Στεφανία Διακάκη
 
buen5
buen4
buen7
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες