Συναυλίες

Bruce Springsteen & The E-Street Band, The Cyborgs @ Rock In Roma Festival, Ρώμη, 11-7-2013

   Είτε πρόκειται να δεις μια συναυλία του Αφεντικού για πρώτη φορά, είτε για πεντηκοστή, περιμένεις με την ίδια αγωνία την ώρα που θα βγει στη σκηνή και θα παίζει για περίπου τρεις ώρες χωρίς διάλειμμα. Το δυσκολότερο, εν τέλει, είναι αυτό που συζήτησα με διάφορους οπαδούς που τον ακολουθούν στην περιοδεία. Πώς θα αρκεστείς σε μία μόνο συναυλία; Ο Bruce Springsteen και η E-Street Band επιδρούν σαν κάποιου είδους ναρκωτικό, ανεξάρτητα με το πόσο παθιασμένος είσαι εξ αρχής μαζί τους.

People Rock In Roma

   «Κάλμα» που λένε και οι φίλοι μας οι Ιταλοί, θα προσπαθήσω να ελέγξω λίγο το πάθος που ακόμα υπάρχει και θα τα πάρω με τη σειρά. Η συναυλία έγινε στα πλαίσια του Rock In Roma Festival, που εξελίσσεται τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού και περιλαμβάνει πολύ σπουδαία ονόματα, μεταξύ των οποίων φέτος ήταν οι Arctic Monkeys, ο Mark Knopfler, ο Neil Young και κάμποσοι άλλοι, φρέσκοι ή «σκουριασμένοι». Στο χώρο του Ιππόδρομου της Ρώμης, μερικά λεπτά με το τρένο απ’ το κέντρο, έχουν δημιουργηθεί τρεις σκηνές για συναυλίες και φυσικά για τ’ Αφεντικό χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη. Χιλιάδες κόσμου ήταν εκεί από πολύ νωρίς, είτε ψωνίζοντας αναμνηστικά μπλουζάκια, είτε πίνοντας μπύρες, είτε απλά αράζοντας στο γρασίδι. Δυστυχώς δεν κατάφερα να είμαι ένας απ’ τους περίπου δύο χιλιάδες που έφτασαν πρώτοι και βρέθηκαν στο μέρος της αρένας μπροστά στη σκηνή.
Cyborgs
 
   Την αναμονή μας «διέκοψαν» αρκετά νωρίς το απόγευμα οι Cyborgs, ένα συγκρότημα απ’ την Ιταλία που δεν είχα ξανακούσει. Δύο άτομα, στη συνταγή των Black Keys (ή την πλήρως αρσενική μορφή των White Stripes αν προτιμάτε), με τον ντράμερ να παίζει και πλήκτρα ταυτόχρονα. Φορούσαν και οι δύο μάσκες ηλεκτροκόλλησης και δεν τις αποχωρίστηκαν τα περίπου σαράντα λεπτά που ήταν πάνω στη σκηνή. Παίξανε δικά τους τραγούδια, που παρουσίαζαν κάποιο ενδιαφέρον, αν και η προσοχή του κοινού ήταν στραμμένη στα ρολόγια και οι σκέψεις στο Αφεντικό. Αρκετά τυχεροί πάντως, λογικά θα έχουν καλούς φίλους εκεί στην Ιταλία. Λίγοι είναι αυτοί που ανοίγουνε συναυλίες του Springsteen και παίζουν μπροστά σε τόσες χιλιάδες κόσμου. Κόσμος που συνεχώς γινόταν περισσότερος και όταν λίγο μετά τις 21:00 έσβησαν τα φώτα δε μπορούσα να διακρίνω πόσο πίσω μου απλωνόταν. Κρίνοντας απ’ την ώρα που κάναμε για να φύγουμε, πρέπει να ήμασταν περισσότεροι από τριάντα πέντε χιλιάδες.
Sign 
   Η αρχή έγινε μ’ ένα τραγούδι απ’ το πρώτο του άλμπουμ, ‘Greetings From Asbury Park’, που κυκλοφόρησε πριν σαράντα χρόνια. Η E-Street Band επί σκηνής και ο Bruce βγαίνοντας να ρωτάει επανειλημμένα “Can you feel the spirit?”, συνεχίζοντας αμέσως μετά με το ‘Spirit In The Night’. Σε μια συναυλία του Αφεντικού συμβαίνουν πολλά πράματα και δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούν όλα τα τραγούδια που ακούστηκαν. Ήταν και πολλά, για καλή μας τύχη. Μεταξύ των περίπου τριάντα τραγουδιών υπήρξαν και μερικές διασκευές, όπως το ‘Summertime Blues’ και το ‘Twist And Shout’ μαζί με το ‘Shout’ (των Isley Brothers, όχι των Tears For Fears) που έκλεισαν τη βραδιά με την E-Street Band. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα επανεμφανίστηκε μόνος με την κιθάρα του και ερμήνευσε εκπληκτικά το ‘Thunder Road’, αν και είχα μια κρυφή ελπίδα για το ‘River’.
Bruce Springsteen
 
   Δεκαπέντε άτομα επί σκηνής, χωρίς κάποιον να περισσεύει ή να έχει ρόλο κομπάρσου στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Δύο απ’ τα ιδρυτικά μέλη της E-Street Band δεν είναι πια στον κόσμο αυτό και η απουσία του Clarence Clemons στο σαξόφωνο είναι μάλλον πιο έντονη απ’ αυτή του Danny Federici, απ’ το θάνατο του οποίο έχουν περάσει πλέον περίπου πέντε χρόνια. Ηγετικό ρόλο στο σαξόφωνο πλέον έχει ο ανιψιός του, Jake Clemmons και τα πήγε εξαιρετικά τόσο στο παίξιμό του, όσο και στο να καλύπτει το κενό που άφησε η εμβληματική φιγούρα του θείου του επί σκηνής. Ο Jake, μαζί με τον επίσης εξαιρετικό Stevie [Steven Van Zandt, κιθάρα] και φυσικά τον Bruce όργωναν τη σκηνή και το μπροστά μέρος της αρένας χαρίζοντας μοναδικές στιγμές σε όσους βρίσκονταν εκεί μπροστά.
Bruce Springsteen Steven Van Zandt
   Ο ένας ύμνος «έπεφτε» πίσω απ’ τον άλλον και η αλληλεπίδραση με τον κόσμο ήταν ανάλογη της φήμης του Αφεντικού. Το κοινό τραγουδούσε και χειροκροτούσε σχεδόν συνέχεια και ο αμερικάνος τραγουδιστής επέλεξε διάφορα απ’ τα χαρτόνια που κρατούσε ο κόσμος στο μπροστά μέρος. Είτε αυτά έγραφαν “Bruce dance with me so my husband will marry me”, το οποίο και έγινε, είτε απλά μια επιθυμία για ένα τραγούδι, όπως το ‘Brilliant Disguise’. Αμέσως μετά το προαναφερθέν, ζήσαμε απ’ τις ωραιότερες στιγμές της βραδιάς ακούγοντας στη σειρά τα ‘Kitty’s Back’, ‘Incident On 57th Street’ και το εκπληκτικό ‘New York City Serenade’. Το τελευταίο ήταν η πρώτη φορά που το ερμήνευσε σ’ αυτή την περιοδεία και έγινε με συνοδεία εφτά βιολιών απ’ την Συμφωνική Ορχήστρα της Ρώμης. Ο ρυθμός ανέβηκε και πάλι με το ‘Shackled And Drawn’ απ’ το τελευταίο άλμπουμ του και κορυφώθηκε λίγο αργότερα με το ‘Waiting On A Sunny Day’. Μετά την πρώτη υπόκλιση επέστρεψαν όλοι στις θέσεις τους και με την τριάδα ‘Born In The U.S.A.’, ‘Born To Run’ και ‘Dancing In The Dark’ εξαφάνισε κάθε δυνατότητα αναπνοής ή δύναμης για ορθοστασία που είχε μείνει.
 
Bruce Springsteen
   Θα μπορούσα, όπως καταλαβαίνετε, να γράφω χωρίς σταματημό για το φαινόμενο αυτό που ακούει στο όνομα Bruce Springsteen & The E-Street Band, αλλά πρέπει κάπως να κλείσει αυτό το κείμενο. Τα μοναδικά μου παράπονο είναι πως δεν έπαιξαν τα ‘Jungleland’, ‘Glory Days’ και ‘The River’, αλλά όλα τα υπόλοιπα με αποζημίωσαν σε μεγάλο βαθμό. Ελπίζω να τα πετύχω την επόμενη φορά που θα τον δω. Δε θα αργήσει. Δε γίνεται να αργήσει.
 
Δημήτρης Όρλης
 

 

 


*Ολόκληρο το setlist της βραδιάς:

Spirit In The Night
My Love Will Not Let You Down
Badlands
Death To My Hometown
Roulette
Lucky Town
Summertime Blues [Eddie Cohran cover]
Stand On It
Working On The Highway
Candy's Room
She's The One
Brilliant Disguise
Kitty's Back
Incident On 57th Street
Rosalita (Come Out Tonight)
New York City Serenade
Shackled And Drawn
Darlington County
Bobby Jean
Waitin' On A Sunny Day
The Rising
Land Of Hope and Dreams
-
Born In The U.S.A.
Born To Run
Dancing In The Dark
Tenth Avenue Freeze-Out
Twist And Shout [Top Notes cover]
Shout [Isley Brothers cover]
-
Thunder Road [Solo Acoustic]

 

Joomla Social by OrdaSoft!