= Brit Floyd LiVE @ Piraeus Academy
Συναυλίες

loogoo

Brit Floyd LiVE @ Piraeus Academy

 
   Όταν μετράς τόσες παγκόσμιες περιοδείες με τη μουσική κάποιου άλλου, μάλλον αυτό που κάνεις το κάνεις πολύ καλά. O κύριος Damian Darlington (κιθάρα, φωνή) αποφάσισε ότι μπορεί να κάνει κάτι ακόμα καλύτερο και πιστότερο προς την αγαπημένη του μπάντα από αυτό που είχε πετύχει με το “The Australian Pink Floyd Show” και δημιούργησε τους Brit Floyd. Χωρίς να έχω μέτρο σύγκρισης με το προαναφερόμενο project, νομίζω ότι πέτυχε απόλυτα το στόχο του. Σέβομαι πολύ τους ανθρώπους που δουλεύουν μια ζωή για να πετύχουν κάτι απόλυτα συγκεκριμένο. Όταν μιλάμε για μια tribute μπάντα, τότε αυτός ο στόχος είναι ταυτόχρονα τόσο συγκεκριμένος και δεσμευτικός, που πρέπει να υποταχτείς στο πρωτότυπο καλλιτεχνικό όνειρο κάποιου άλλου. Αυτή είναι η δυναμική όμως των Pink Floyd. Το δικό τους όραμα έγινε ζωή για πολλούς. Η ταύτιση του καλλιτεχνικού κόσμου με την αισθητική και την εσωτερικότητα των Pink Floyd έκανε τη μουσική και τους στίχους τους κοινή κτίση. Οι Brit Floyd δεν καπηλεύτηκαν την κτίση αυτή, τη σεβάστηκαν και έλαβαν τη θέση τους σε αυτό το domino της ιστορίας των Floyd.
 
britfloyd264
   H “εισαγωγή” με το “Shine On You Crazy Diamond” (Parts I-V) βρήκε έναν κατάμεστο χώρο να σιωπά εν όψει συνειδητοποίησης των όσων συνέβησαν επί σκηνής. Ένας καταπληκτικός ηχητικός σχεδιασμός, ο οποίος σε συνδυασμό με το απίστευτα προσεγμένο show στα φώτα και τις εικόνες που πέρασαν από όλη την ιστορία των Pink Floyd, σε έκαναν πολύ συχνά να ξεχνάς ότι πρόκειται για ένα tribute show. Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που μπορεί να κληθεί ένας μουσικός να κάνει είναι η όσο πιο πιστή απομίμηση γίνεται σε ήχο και εκτέλεση ενός τραγουδιού, με αυτόν και αυτή του πρωτότυπου. Αυτή η δυσκολία απογειώνεται στο άπειρο όταν μιλάμε για τον ήχο των Pink Floyd. Κι όμως οι Brit Floyd τα κατάφεραν στο απόλυτο. Τα εφέ στις κιθάρες, οι ήχοι των πλήκτρων, τα reverb στα τύμπανα, ακόμα και η χροιά των φωνών, όλα είναι τόσο κοντά στο πρωτότυπο που δεν μπορεί ακόμα να χωρέσει στο μυαλό μου η δουλειά που κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο εγχείρημα.

   Αυτό που είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι μια tribute μπάντα κέρδισε από το πρώτο δευτερόλεπτο το σεβασμό ενός κοινού που γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια του πρωτότυπου υλικού. Καμία νότα χαμένη, κανένας στίχος λάθος τονισμένος, κανένα solo αλλοιωμένο. Η υποταγή των μουσικών στους ίδιους τους Floyd είναι ένδειξη σεβασμού και ταυτόχρονα στοιχείο σεβαστό. Αυτό το “Great Gig In The Sky”, με το Richard Wright σε πρώτο πλάνο στις οθόνες, έφερε ένα φωνητικό σόλο της Angela Cervantes, που θα ηχεί ακόμα για πολύ καιρό στα αυτιά μας. Το “Wish You Were Here” αποτέλεσε φόρο τιμής στους έτσι κι αλλιώς τιμώμενους Pink Floyd, με ένα φοβερό sing-along, που έμοιαζε σαν ξέσπασμα μετά από τις δύο ώρες που ήδη οι Brit Floyd μας κρατούσαν κολλημένους στον “τοίχο”. Η μόνη παρασπονδία που θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει, ήταν η χωρίς λόγο υπερβολική αύξηση της έντασης κατά τη διάρκεια του “One Of These Days”, που κράτησε μέχρι το τέλος και σαφέστατα “μαύρισε” τον εξαιρετικό μέχρι εκείνη τη στιγμή ήχο.
 
britfloyd265

   Το “Run Like Hell” μπορεί να έκλεισε αυτό το show των 2:40 ωρών, αλλά το encore των Brit Floyd αποτέλεσε εκτεταμένη διάσταση της ολοκλήρωσης του βασικού setlist, με το “Comfortably Numb” να φέρνει δάκρυα σε πολλούς από τους γύρω μου παρευρισκόμενους. Υπάρχουν πολλοί που προσπάθησαν να αναπαράγουν αυτό το δεύτερο solo του “Comfortably Numb”. Πολλοί λίγοι έφεραν δάκρυα στα μάτια μας, όπως ο Damian Darlington, που υπέταξε αυτό το φοβερό του ταλέντο στην υπηρεσία των Pink Floyd.
 britfloyd266
 
   Δυστυχώς δεν έζησα ποτέ την εμπειρία ενός show των Pink Floyd, ευτυχώς μου δόθηκε η ευκαιρία να δω ό,τι πιο κοντά σε αυτό, με τις επισκέψεις του Roger Waters στη χώρα μας. Μετά από αυτές όμως, η εμφάνιση των Brit Floyd ήταν ο πιο άμεσος δρόμος προς όλα αυτά που σημαίνουν οι Pink Floyd για εμένα αλλά και για εκατοντάδες ακόμα ανθρώπους που βρέθηκαν αυτό το βράδυ Παρασκευής στο Πειραιώς Academy.

Δημήτρης Μπάρμπας
 
Shine On You Crazy Diamond (Parts I-V), Arnold Layne, High Hopes, Another Brick in the Wall Part 2, Mother, Sorrow, Money, Pigs (Three Different Ones), Speak to Me, Breathe, Time, The Great Gig in the Sky, Take It Back, Great Day For Freedom, The Dogs of War, Have a Cigar, Wish You Were Here, One Of These Days, Southampton Dock, The Final Cut, Comfortably Numb, Brain Damage, Eclipse, Like Hell
 
britfloyd267
Joomla Social by OrdaSoft!