= Arctic Monkeys, The Vaccines, Miles Kane @ Rock In Roma Festival, Ρώμη, 10-7-2013
Συναυλίες

loogoo

Arctic Monkeys, The Vaccines, Miles Kane @ Rock In Roma Festival, Ρώμη, 10-7-2013

 
 AM girl  Το μεγαλύτερο συγκρότημα της εποχής μας; Αναμφίβολα υπάρχουν πολλοί που το πιστεύουν αυτό και όχι άδικα. Είχα κλείσει το εισιτήριο μου αρκετά νωρίς και με μεγάλη χαρά έμαθα αργότερα πως τη συναυλία των Arctic Monkeys θα ανοίξουν οι Vaccines και ο Miles Kane. Φαίνεται να κάνουν καλή παρέα όλοι οι παραπάνω και ιδιαίτερα τα δύο συγκροτήματα ακολουθούνε μια σχετικά κοινή πορεία, με τους Arctic Monkeys να είναι οι «μπροστάρηδες», προσφέροντάς στους έτερους Βρετανούς τη δυνατότητα να ανοίγουν τις συναυλίες τους στην περιοδεία τους, αλλά ακόμα και σε πιο ξεχωριστές εμφανίσεις, όπως αυτή στο Glastonbury.
 
   Τέλος ο πρόλογος, οι περισσότεροι άλλωστε τα ξέρετε ήδη τα παραπάνω. Περνούσα νωρίς το πρωί απ’ το χώρο και απ’ τις 10:30 περίπου βρίσκονταν εκεί αρκετοί νεαροί Ιταλοί, με ομπρέλες και λίγο φαγητό, για να έχουν μια θέση «στο κάγκελο». Επέστρεψα αρκετές ώρες αργότερα και η ουρά πλέον ήταν αρκετά μέτρα μακριά. Εισιτήριο στα χέρια, μικρή αναμονή, τρέξιμο και οκλαδόν στο γκαζόν του ιπποδρόμου για μερικές ώρες. Περίπου στις 20:00 όταν βγήκε στη σκηνή ο Miles Kane ξεκίνησε και το ψιλόβροχο, που κράτησε αρκετή ώρα.

Miles Kane
   Ο Miles Kane έπαιξε περίπου σαράντα λεπτά, με πολλά τραγούδια απ’ το καινούριο του άλμπουμ ‘Don’t Forget Who You Are’. Φυσικά δεν έλειπαν και οι λίγο παλιότερες επιτυχίες του, όπως το ‘Rearrange’ που το ακούσαμε από νωρίς ή το ‘Come Closer’. Οι χιλιάδες Ιταλοί, με αρκετά χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, που είχαν έρθει από νωρίς ευχαριστήθηκαν το νεαρό τραγουδιστή, ο οποίος έπαιζε αρκετά με το κοινό με τα γνωστά “Are you feeling ok?” και γενικά ήταν ένα πολύ ευχάριστο ξεκίνημα της βραδιάς. Προσωπικά μου άρεσε περισσότερο απ’ την περασμένη χρονιά που είχε παίξει στην Αθήνα, αλλά λιγότερο απ’ τους Vaccines που εμφανίστηκαν λίγο μετά της 21:00.
The Vaccines
 
   Όπως ο Miles Kane, έτσι και το νεαρό συγκρότημα έχει δύο άλμπουμ στο ενεργητικό του. Έπαιξαν δεκαπέντε τραγούδια που αντιπροσωπεύουν χαρακτηριστικά τον όρο «indie rock». Μερικά απ’ αυτά είναι το ‘Blow It Up’ με το οποίο βγήκανε, ένα απλό τραγουδάκι, αρκετά πιασάρικο, όπως και το ‘Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra)’. Δεν αφήσανε παράπονα και έφυγαν καταχειροκροτούμενοι μετά το ‘Norgaard’, προσωπικό αγαπημένο, όπως και το ‘No Hope’, απ’ το τελευταίο άλμπουμ, που ακούστηκε λίγο νωρίτερα.
 
   Πέρασε η ώρα και περίπου στις 22:00 βγήκαν στη σκηνή οι Arctic Monkeys μέσα σε χαλασμό από χειροκροτήματα και γυναικεία τσιρίγματα (άτιμε Alex). Ξεκίνησαν με ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες, το ‘Do I Wanna Know?’ και συνέχισαν εκπληκτικά με το ‘Brainstorm’. Το πάρτυ είχε ξεκινήσει, η βροχή, αν και ελάχιστη, υπήρχε, ενώ ο ιδρώτας απ’ το χορό έρεε πολύ πριν το ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’. Είκοσι εξαιρετικά τραγούδια επιλεγμένα απ’ όλα τα άλμπουμ τους, μαζί με το επερχόμενο που θα περιέχει το ‘Do I Wanna Know?’ και το ‘R U Mine?’, με το οποίο έφυγαν, για να επιστρέψουν μερικά λεπτά αργότερα.
arctic monkeys
   Μοναδική συναυλία, εξαιρετικοί παίχτες οι Arctic Monkeys και πολύ ωραία τραγούδια για να τα ακούσει κανείς ζωντανά. Το μόνα «παράπονά» μου είναι η σχετικά μικρή διάρκεια, περίπου μιάμιση ώρα, και το ότι έπαιξαν το ‘Mardy Bum’ σε μια ακουστική διασκευή, την οποία δεν προτιμώ αν και ήταν ιδιαίτερα όμορφη. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Miles Kane επανεμφανίστηκε και συνόδεψε τους Arctic Monkeys στο ‘505’ που έκλεισε τη βραδιά, αμέσως μετά το πολύ δυναμικό ‘When The Sun Goes Down’, στο οποίο εξαντλήσαμε τις ελάχιστες δυνάμεις που είχαν μείνει για χορό και τραγούδι.
 
   Μια βραδιά ιδανική για τους λάτρεις της indie rock μουσικής και όχι μόνο. Ένα απ’ τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, συγκρότημα της εποχής μας, μαζί με δύο εξαιρετικά, πολλά υποσχόμενα ονόματα. Οι Arctic Monkeys είναι πλέον, μετά και την εμφάνισή τους στο Glastonbury, όνομα πρώτης κλάσης, ενώ οι Vaccines απέχουν ένα άλμπουμ και μια καλή περιοδεία απ’ αυτή τη θέση. Ίσως σε μερικά χρόνια να ανέβουν κι αυτοί. Ο Miles Kane είναι σε κάπως διαφορετική θέση και είναι πολύ πιο δύσκολο να φτάσει τόσο ψηλά μόνος του (με το αρκετά καλό συγκρότημα που τον συνοδεύει). Θα περιοδεύουν μαζί για λίγο καιρό ακόμα, δείτε τους και βγάλτε τα συμπεράσματά σας αν σας δοθεί η ευκαιρία. Αναμφίβολα αξίζουν.
 
Δημήτρης Όρλης
Joomla Social by OrdaSoft!