= Ανταπόκριση εκδήλωσης: "Οι Ποιητές στην Απανεμιά με τον Θάνο Ανεστόπουλο"
Συναυλίες

loogoo

Ανταπόκριση εκδήλωσης: "Οι Ποιητές στην Απανεμιά με τον Θάνο Ανεστόπουλο"

poihtAp2
 
   Στην ιστορική μπουάτ “Απανεμιά” έλαβε χώρα η εκδήλωση “Οι Ποιητές στην Απανεμιά με τον Θάνο Ανεστόπουλο”. Ο τροβαδούρος, ιδρυτής και βασικό μέλος, σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξης του, του συγκροτήματος “Διάφανα Κρίνα”, την Τρίτη 18 Νοεμβρίου συναντήθηκε με 22 ποιητές, χαρίζοντας σε αυτούς που επέλεξαν να παρευρεθούν μία όμορφη βραδιά γεμάτη στίχους και όμορφες μελωδίες.
 
poihtAp   Η μπουάτ “Απανεμιά” είναι από τους μουσικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας με την μεγαλύτερη ιστορία, μιας και υπάρχει και λειτουργεί ανελλιπώς από το 1964 φιλοξενώντας καθημερινά καλλιτέχνες, αναγνωρισμένους αλλά και ανερχόμενους. Σε ένα από τα γραφικά στενάκια της Πλάκας, όπου κρατάει ακόμα την ζεστασιά και το άρωμα παλαιότερων εποχών. Το σοκάκι αυτό είχε γεμίσει με έργα ζωγραφικής του Θάνου Ανεστόπουλου, σαν ζωντανή σκηνογραφία, εμπνευσμένα από τα ποιήματα που έχει μελοποιήσει.
 
   Σχετικά μικρός αλλά πολύ ζεστός ο χώρος, με ένα λίγο ανυψωμένο κομμάτι του να έχει το ρόλο της σκηνής στη μέση του, έχει την τάση να βάλει τον επισκέπτη γρήγορα σε ένα παρεΐστικο κλίμα. Το χαρακτηριστικό αυτή εκμεταλλεύτηκε πολύ καλά ο Θάνος Ανεστόπουλος στη συνάντηση του με τους 22 ποιητές. Η μπουάτ γεμάτη με κόσμο σε σημείο που μέχρι και η μικρή σκαλίτσα δίπλα στην “σκηνή” ήταν γεμάτη. Το κοινό αποτελούνταν από άτομα μεγάλου εύρους ηλικιών, από έφηβους 19 μέχρι 60 χρονών. Όμως όλοι αυτοί ήταν σαν μία πολύ μεγάλη παρέα, με κεντρικά και τιμώμενα πρόσωπα τους 23 που πέρασαν από την σκηνή, παρουσιάζοντας το έργο τους.
 
poihtAp4   Η βραδιά άρχισε στις 22:00, με τον κόσμο να έχει αρχίσει να γεμίζει την μπουάτ από πριν τις 21:00. Βασικός συντελεστής της βραδιάς η Παναγιώτα Αρματά, διοργανώτρια της συνάντησης, η οποία είχε αναλάβει και το ρόλο του παρουσιαστή των ποιητών. Ο Θάνος Ανεστόπουλος σταθερός πάνω στην σκηνή, με την κιθάρα του “ετοιμοπόλεμη”, και οι ποιητές να παίρνουν με τη σειρά τους θέση δίπλα του. Μετά την παρουσίαση του από την Π. Αρματά, κάθε ένας ανέβαινε στη σκηνή και απήγγειλε κάποια ποιήματα από το έργο του και στη συνέχεια παρουσιαζόταν η μελοποιημένη εκδοχή ενός από αυτά από τον συνθέτη, κιθαρωδό και τραγουδιστή, Θ. Ανεστόπουλο. Διαβάστηκαν και μελωποιήθηκαν ποιήματα των ποιητών:

Δήμητρα Αγγέλου, Στάθη Αποστόλου, Νικόλα Γκόγκου, Άννα Γρίβα,
Σταύρου Διονυσόπουλου, Κατερίνα Ζησάκη, Θωμά Ιωάννου, Λένα Καλλέργη,
Σπύρου Καρέλα, Ηλία Λιατσόπουλου, Αλέξιου Μάινα, Εμμανουέλλα Μανιού,
Παυλίνα Μάρβιν, Παναγιώτη Μηλιώτη, Ιορδάνη Παπαδόπουλου,
Μιράντα Παπαδοπούλου, Γιώργου Πέππα, Δανάη Σιώζιου,
Γιώργου Χ. Στεργιόπουλου, Γιάννη Στίγκα, Θωμά Τσαλαπάτη, Χάρη Ψαρρά

poihtAp3   Βασικό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν ο αυτοσχεδιασμός του Θ. Ανεστόπουλου. Οι μελοποιήσεις των ποιημάτων γίνονταν, στην ουσία, τη στιγμή της εκτέλεσης τους, παρόλο που η αρτιότητα τους θα μπορούσε άνετα να έχει προκαλέσει σε κάποιον την εντύπωση ότι η ενορχήστρωση είχε “δουλευτεί” και προβαριστεί από πριν, κάτι που φανερώνει το ταλέντο του καλλιτέχνη σαν συνθέτη και μουσικό. Καταλυτική στο πολύ καλό αποτέλεσμα ήταν και η συνεισφορά,  σε κάποια ποιήματα, του Νίκου Γιούσεφ, ο οποίος, άρτι αφιχθείς από τη Θεσσαλονίκη όπου έπαιζε με τα Υπόγεια Ρεύματα, έδωσε έναν ιδιαίτερο μουσικό χαρακτήρα με το μουσικό του πριόνι, το οποίο συνδυαζόταν και συνδιαλεγόταν άψογα με την ακουστική κιθάρα του Θ. Ανεστόπουλου.
 
   Η εκδήλωση τελείωσε μετά τη μία, με τελευταία να παρουσιάζεται μία μελοποίηση του Θ. Ανεστόπουλου ενός ποίηματος που έγραψε σε αγγλικούς στίχους η Πολωνή ποιήτρια Aleksandra Tryniecka για τη βραδιά αυτή, το οποίο ήταν και το μόνο κομμάτι για το οποίο άφησε την κιθάρα του και έκατσε στο πιάνο. Ένα πολύ ωραίο κλείσιμο για την συνάντηση 22 ποιητών με έναν τροβαδούρο. Μίας συνάντησης γεμάτη στίχους και μουσικές και πάντρεμα αυτών των δύο επί σκηνής, με ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα, παρόλο (αλλά και λόγω!) του αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα της.
 
poihtAp5   Δεν είχε τελειώσει όμως ακόμα η βραδιά, μιας και μετά από ένα μικρό διάλλειμα ανέλαβε το πιάνο ο Τάκης Τζουνάκας ο οποίος, όπως προλόγισε ο Θ. Ανεστόπουλος, έπαιξε για περίπου 45' free jazz, αποχαιρετώντας τον κόσμο με τον καλύτερο τρόπο. Μία πολύ όμορφη βραδιά η οποία τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο, πολύ ταιριαστό με την συνάντηση των 22 ποιητών με τον τροβαδούρο!
 
Κείμενο: Σταυρόπουλος Δημήτρης
Φωτογραφίες: Γιώργης Κατεβενέας, Κώστας Καββαδίας
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!