Συναυλίες

Anneke Van Giersbergen, Elysion, Dreambleed, E.V.E. 02-11-2012 Live @ Gagarin 205, Αθήνα

   00elysion MG 6947 copyΚοντεύουμε να χάσουμε το λογαριασμό με τις επισκέψεις της Anneke στην Ελλάδα. Τόσο με τους The Gathering, με τους Agua De Annique αλλά και με αυτή τη σύνθεση, που φέρει το όνομα της, η γλυκιά Ολλανδέζα πολύ σπάνια δεν συμπεριλαμβάνει τη χώρα μας στις περιοδείες της.

   Ας δούμε όμως από την αρχή τη βραδιά στο Gagarin, γιατί πιο πριν η σκηνή είχε αρκετό κόσμο.

   Αρχή με τους E.V.E., ένα ατμοσφαιρικό, “σκοτεινό” αλλά και progressive σχήμα, με πολύ καλές ιδέες μεν αλλά που δεν παρουσιάστηκαν σε τόσο ικανοποιητικό βαθμό επί σκηνής. Έλειπε το δέσιμο και μοναδική δικαιολογία είναι η απειρία του σχήματος, ενώ θετική εικόνα για το μέλλον έβγαζε η νεαρή τραγουδίστρια. Η δε επιλογή του “Hey You”  ήταν μεγάλο ρίσκο που τελικά δεν... βγήκε. Η απειρία χαρακτήρισε και την επόμενη μπάντα που εμφανίστηκε, τους Dreambleed. Είχαν αρκετά καλές συνθέσεις (που θ' ακούσουμε στο album, το οποίο από πέρσι κοντεύει να βγει) αυτό όμως που παρουσίασαν έμοιαζε “λίγο”.

   00elysion MG 6937 copyΠρέπει να τονίσουμε σ' αυτό το σημείο ότι σε μια σοβαρή υποτίθεται συναυλία, οι support μπάντες θα πρέπει να επιλέγονται με ανάλογα σοβαρά κριτήρια και όχι με “Likes” στο facebook!!! Ο κόσμος είχε πληρώσει έστω κι αν – με το ζόρι – πλησίαζε τα τετρακόσια άτομα.

   Συνέχεια με Elysion και να η πρώτη έκπληξη. Για πρώτη αν δεν κάνω λάθος φορά δεν ξεκίνησαν με το “Dreamer” (με το οποίο έκλεισαν) αλλά με το “Walk Away”, λάθος τραγούδι για ξεκίνημα! Ανεξάρτητα πάντως από αυτό και με τη βοήθεια του πολύ καλού ήχου η εμφάνιση των Αθηναίων ήταν καλύτερη από αυτές της Θήβας και της Αθήνας (Evanescence). Θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω super, αν η τραγουδίστρια είχε και μια ανάλογη αλλά και σοβαρή παρουσία πάνω στη σκηνή. Παρόλο που τα λάθη της αυτή τη φορά ήταν σίγουρα λιγότερα από άλλοτε, επιμένει πάντα να στέκεται μπροστά σ' ένα μικρόφωνο χωρίς την παραμικρή κίνηση πράγμα που χτυπάει άσχημα κι επίσης, σχετικά με την εμφάνιση της,  θα πρέπει κάποιος να της πει ότι βρίσκεται σε metal σκηνή και όχι στο Moulin Rouge. Τα χαμόγελα, τα... «Σας αγαπώ» και τα ωραία μάτια δεν αρκούν! Κάτι περισσότερο από μισή ώρα έπαιξαν οι Elysion για ν' ακολουθήσει μια πολύ μεγάλη Κυρία του rock. Στις 24.00! Κι άλλο λάθος της διοργάνωσης!

   00Anneke MG 7010 copyΗ μαγεία της Anneke απλώθηκε διάχυτα από την πρώτη νότα. Ντυμένη με ένα ολόχρυσο φόρεμα αλλά και με αυτό το υπέροχα χαρακτηριστικό χαμόγελο που δεν αποχωρίζεται μάλλον ούτε στον ύπνο της, έδειξε και στα 80 λεπτά πως κερδίζει ένας καλλιτέχνης το κοινό!

   Εμφάνιση άριστη! Χάρισε στον κόσμο στιγμές από όλα τα σχήματα της καριέρας της, αλλά και διασκευές, απολαμβάνοντας τεράστια ανταπόκριση από τον κόσμο . Το set ξεκίνημα με το “Feel Alive” και κορυφώθηκε σχετικά νωρίς με “Saturnine” από την εποχή που βρισκόταν στους The Gathering. Υπέρ-επιτυχημένες επίσης ήταν οι αποδόσεις των “Here Comes The Rain” (Eurythmics) και “Hyperdrive” (Devin Townsend), δεν μπορώ πάντως να θυμηθώ κάποια στιγμή που η συναυλία να “έκατσε”.  Θα πρέπει επίσης να τονίσω το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η Anneke εξέφρασε τη μεγάλη της αγάπη για την Ελλάδα και φυσικά δεν θα ήταν δυνατόν να παραλείψει το “Beautiful One”, τραγούδι γραμμένο για την Αθήνα.

   Με την αποχώρηση της Anneke και της μπάντας της, το Gagarin άδειασε σε δύο – τρία λεπτά. Κρίμα για τα συγκροτήματα, αφού με μια τέτοια συναυλία θα μπορούσαν να τους δουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι.
 
Νίκος Αστυφίδης
Φωτογραφίες : Σωτήρης Μαράντος
 
 
Set list
Feel Alive
My Boy
Take Me Home
Beautiful One
Fury
You Want To Be Free
Circles
Here Comes The Rain
Saturnine
Stay
Too Late
1000 Miles Away From You
Hope Pray, Dance Play
Hyperdrive
Witnessess
00elysion MG 6923 copy
00Anneke MG 7068 copy
00Anneke MG 7070 copy
00Anneke MG 7072 copy
Joomla Social by OrdaSoft!