Συναυλίες

Κατερίνα Πολέμη - An Intimate World Music Evening

 

Polemi 02

03-04-2012 Live @ Θέατρο Πορεία, ΑΘΗΝΑ

Polemi 01   Γνωρίζει η μουσική σύνορα; Καταλαβαίνει η μουσική από κανόνες, όρια, καθωσπρεπισμούς και επιταγές; Μήπως χαμπαριάζει η μουσική με δήθεν και εστέτ; Όχι, όχι και πάλι όχι! Και σ’ αυτή την περίπτωση αναρωτιόμαστε… Γιατί θα πρέπει οι άνθρωποι που κάνουν μουσική να περιορίζονται τότε; Επειδή κάποιοι άλλοι έτσι θεωρούν;

   Πέρα από τα όρια και τα σύνορα λοιπόν, ελάτε παρέα μας να γνωρίσουμε ένα κορίτσι που ξέρει εκατό τόνους μουσικής, που παίζει και τραγουδάει, που υποδύεται και που μορφάζει, που σε κοιτάει στα μάτια και χαμογελάει και κάνει γκριμάτσες γιατί έτσι! Η Κατερίνα Πολέμη, η μουσικός που γεννήθηκε από Βραζιλιάνα μητέρα και Έλληνα πατέρα στο… Λονδίνο – μήπως μίλησε κανείς για συνδυασμούς; - και που σπούδασε στο Berklee στις ΗΠΑ. Αν κάποιοι φίλοι/φίλες που διαβάζουν αυτές τις γραμμές δεν ξέρουν τι είναι αυτό το Berklee, δεν τρέχει και τίποτα… Πρόκειται, απλά, για το μεγαλύτερο ίσως μουσικό σχολείο στο σύμπαν, με μερικά εκατομμύρια έτη φωτός διαφορά από το δεύτερο. Ίσως και κάτι παραπάνω… Η Κατερίνα λοιπόν, μαζί με δύο ακόμα εξαίρετους μουσικούς, μας δεξιώθηκε για να μας μυήσει στη μουσική της, στα γούστα της, στον κόσμο της…

   Πολύ ζεστή η αίθουσα στο θέατρο. Στη μια άκρη η σκηνή, με ένα πιάνο, με στημένα τα όργανα, με αρκετό χώρο για τους μουσικούς και απ’ την άλλη… τα τραπεζάκια. Γύρω στις δέκα, δέκα και κάτι, να σου και το Κατερινιώ. Κάθεται στο πιάνο, τραγουδάει στα Γαλλικά και αντιλαμβανόμαστε αμέσως ότι η σχέση της με τη μουσική είναι κάτι παραπάνω από ερωτική. Πρόκειται για μια καλλιτέχνιδα που συνδυάζει το πάθος της και την τεχνική της για τη μουσική με μια θεατράλε κομψότητα, με μια μεθυστική διάθεση για πρόζα. Στη συνέχεια οι μουσικοί παίρνουν θέση, η Βάσω Δημητρίου στο μπουζούκι και ο Πέτρος Κουμπής στα κρουστά. Όπως μας είπε και η ίδια η Κατερίνα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που μας παραχώρησε, της αρέσει πολύ το μπουζούκι, θα το χρησιμοποιήσει και στο επόμενο άλμπουμ της.

Polemi 05   Η συνέχεια είναι τα καμπαρέ της δεκαετίας του τριάντα, τα Blues μαγαζάκια στο Σικάγο (εκεί ονειρεύτηκα ότι ΕΓΩ καθόμουν δίπλα στην Helen Hunt κι όχι ο άλλος ο σιχαμένος), τα Swingάδικα στην Ανατολική Ακτή και ένα χρονοντούλαπο, που μας μετέφερε όλους στο τελευταίο τέταρτο της Μπελ Επόκ… Η Κατερίνα τραγουδά στα Αγγλικά, στα Πορτογαλικά (είπαμε, οι ρίζες…), αλλά και στα Ελληνικά. Μας γλύκανε με «Τα ήσυχα βράδια (Το τραγούδι της ερήμου)», των Κριεζή/Παπαδόπουλου, ομορφαίνοντας κι άλλο το soundtrack της βραδιάς… Κατά τη διάρκεια του προγράμματός της την είδαμε να παίζει με τους δύο συνεργάτες της, στη συνέχεια μόνο με τα κρουστά, μετά τελείως μόνη της, μετά με τη Βάσω να παίζει κιθάρα και μετά πάλι tutti. Μια και αναφερθήκαμε στους δύο έτερους, να πούμε εδώ ότι η Βάσω είναι μια καταπληκτική δεξιοτέχνις του μπουζουκιού, με ήχο που παρέπεμπε στη Jazz, πραγματικά το μεταμόρφωσε το όργανο, ενώ ο Πέτρος μας ξετρέλανε με το στυλ του. Έχοντας μόλις ένα βαθύ και ένα ταμπουράκι (να τολμήσω να πω δωδεκάρι σε διάμετρο και εξήμισι ίντσες σε πάχος;), καθώς και το Box, στο οποίο καθόταν, κατάφερε, με χέρια και μπαγκέτες, με πόδια και σκούπες, να κάνει την πιο αξιολάτρευτη φασαρία, φέρνοντας τη σάμπα και τη μποσανόβα τόσο κοντά ώστε να πιστεύουμε ότι όντως τις ακουμπάμε.

   Όσο για την Κατερίνα, πέρα από το δροσερό τραγούδι της και τον τιτιβιστό τρόπο που μας έλεγε ευχαριστώ μετά από κάθε τραγούδι, ξεκατίνιασε την κιθάρα της και μας έκανε πιο πλούσιους πολιτισμικά… Η κοπέλα ζει για τη μουσική και την έμπνευση, για την οποία έμπνευση έχει γράψει και τραγούδι, το οποίο τραγούδι βρίσκεται στο πρώτο της άλμπουμ, το οποίο άλμπουμ έχει ήδη κυκλοφορήσει και μάλιστα θα το παρουσιάσουμε σύντομα και από δω. “Spread the music not the name” ο τίτλος και μήπως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κορυφαίο motto; Δεν έχω ιδέα… Μάλλον θα πρέπει να σας αφήσω γιατί βλέπω πως η κυρία Πολέμη έρχεται προς το μέρος μου και θα πρέπει να ετοιμάσω ηχογραφτήρια και ερωτήσεις… I will see you when I’ll be back!

Κώστας Κούλης
Φωτογραφίες : Κώστας Πουλόπουλος
 

Polemi 04


Joomla Social by OrdaSoft!