= Allah Las, Kink & The Kongs live, 1-6-2013 @ Club του Μύλου, Θεσσαλονίκη
Συναυλίες

loogoo

Allah Las, Kink & The Kongs live, 1-6-2013 @ Club του Μύλου, Θεσσαλονίκη

 
   Το πρώτο Σαββατόβραδο για το φετινό καλοκαίρι τελείωσε με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο απ’ αυτόν που περίμενα. Η συναυλία αυτή, τελευταίος σταθμός στη μικρή περιοδεία των Allah Las στην Ελλάδα, ήταν βέβαια από καιρό κανονισμένη και σίγουρα ένα απ’ τα πιο έντονα αναμενόμενα συναυλιακά γεγονότα του μήνα. Η προσμονή για την έλευση ενός φρέσκου ονόματος απ’ την άλλη μεριά του κόσμου μπορεί να ήταν μεγάλη, όπως και η σημασία του να εμφανίζονται τέτοια συγκροτήματα στη χώρα μας, αλλά κανένα όνομα και καμία καταγωγή δεν αλλάζει αυτό που έγινε.
Kink & The Kongs
   Τώρα θα ρωτήσετε «τι έγινε ρε μεγάλε;» και δίκιο θα έχετε, οπότε με τη σειρά μου ως απάντηση θα ρωτήσω κι εγώ: «Πόσο συχνά συμβαίνει σε συναυλίες τέτοιου βεληνεκούς το support συγκρότημα να «σκορπίζει» το πρώτο όνομα;» Γνωρίζοντας πολύ καλά το άλμπουμ και τη μουσική των Allah Las, όταν οι Kink & The Kongs κατέβηκαν απ’ τη σκηνή λίγα λεπτά πριν τις 23:00, σκέφτηκα πως λίγα μπορούν να κάνουν για να ξεπεράσουν αυτό που έδωσαν οι Θεσσαλονικείς. Μιάμιση ώρα αργότερα η σκέψη μου επιβεβαιώθηκε
Kink & The Kongs 2
 
   Μια στιγμή όμως, πάμε απ’ την αρχή, στο ανακαινισμένο Club του Μύλου, απ’ τους χειρότερους, μέχρι πρότινος, χώρους για συναυλίες της πόλης, λίγα λεπτά μετά τις 22:00. Ναι, πέρα απ’ τις μικροβελτιώσεις στον εσωτερικό χώρο βελτιώθηκε και το θέμα με την καθυστέρηση και το συγκρότημα που θα άνοιγε τη βραδιά βγήκε μόλις ένα τέταρτο αργότερα απ’ την αναγραφόμενη ώρα. Στη σκηνή εμφανίζονται οι τέσσερις Kongs, μαζί με τον Kink στο μικρόφωνο, αν και θα έπρεπε να είναι «King & The Konks» - ή κάτι τέτοιο -επειδή ο frontman τους επί σκηνής ήταν σαν το βασιλιά στο θρόνο του. Απίστευτα ενεργητικός, φορώντας πάντα τα μαύρα του γυαλιά, μου θύμισε λίγο απ’ τη ζούρλα του Ian Dury. Μισή ώρα και κάτι κράτησε το rock ‘n’ roll σετ με τα δώδεκα τραγούδια τους, το πόδι μου όμως ακόμα και τώρα που γράφω τις γραμμές αυτές πηγαίνει πάνω-κάτω.
 
   Ο κόσμος ήταν πολύς, προς μικρή έκπληξή μου, και είχε γεμίσει το χώρο από νωρίς και ενώ φάνηκε να ευχαριστιέται τους Kink & The Kongs, δεν είχε το πάθος που έδειξε αργότερα για τους Allah Las. Συζητώντας το αργότερα με τη φωτογράφο του Noizy, Στεφανία, καταλήξαμε πως για ένα σημαντικό μέρος του κοινού δεν επρόκειτο για μία συναυλία, αλλά για την αρχή ενός Σαββατόβραδου υπό τη συνοδεία μουσικών ενός συγκροτήματος που έχει αυτό το vintage στοιχείο που μάλλον πουλάει στις μέρες μας. Ας έχει. Καλύτερα να γεμίζουν οι συναυλίες με τακούνια, παρά να μην έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε συναυλίες της προκοπής στο χωριουδάκι μας. Μπα, το μετάνιωσα κιόλας.
Allah Las 2
 
   Οι Allah Las βγήκαν λίγο μετά τις 23:00, ξεκίνησαν με το ‘Sacred Sands’, ένα ορχηστρικό κομμάτι απ’ το ομώνυμο άλμπουμ τους και αμέσως μετά με το “I think I found a girl that I can talk to…” του ‘Don’t You Forget It’. Έπαιξαν, όπως αναμενόταν, σχεδόν όλα τους τα τραγούδια και το κλίμα ήταν εξαιρετικά ευχάριστο στην αρχή. Δεν υπήρχε ο ρυθμός και το «γκάζι» που αναφέρθηκε πριν, αλλά έπαιζαν όμορφα τη δικιά τους εκδοχή του rock ‘n’ roll, μπολιασμένο με το άρωμα του Σαν Φρανσίσκο στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η μονοτονία και η ομοιότητα των τραγουδιών τους έγινε λίγο κουραστική προς το τέλος, ιδιαίτερα όταν την πρώτη απ’ τις δύο φορές που ξαναβγήκαν στη σκηνή παίξανε το ‘Catamaran’ για δεύτερη φορά. Ο κόσμος τους απολάμβανε και το χειροκρότημα ήταν έντονο ανάμεσα σε κάθε τραγούδι και ιδιαίτερα στο τέλος, όταν ο τραγουδιστής και ο ντράμερ αλλάξανε θέσεις.
 
Allah Las
   Μια προσπάθεια σύνοψης αυτής της βραδιάς θα περιείχε αναμφίβολα αναφορά στο συγκρότημα της πόλης μας, στο από πολλές απόψεις βελτιωμένο Club του Μύλου (αν και σε κάθε περίπτωση είναι ένας μέτριος συναυλιακός χώρος) και προφανώς στους Καλιφορνέζους Allah Las που ακούγονται πολύ πιο ευχάριστα από ένα πικάπ, παρά σε μια συναυλία. Την ευχαριστήθηκα πάντως. Είδα ένα φρέσκο συγκρότημα απ’ την άλλη άκρη του κόσμου που μ’ αρέσει πολύ και γνώρισα ένα εξαιρετικό συγκρότημα απ’ την άλλη άκρη του δρόμου που μένω. Πάντα τέτοια…
 
Δημήτρης Όρλης
 
*Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει στο Noizy πριν λίγες εβδομάδες.
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες