Συναυλίες

Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, Live 13-2- 2013 @ Ζωντανή Μαύρη Τρύπα, Θεσσαλονίκη

 
   Mε αφορμή τα 33 χρόνια από το θάνατο του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη, διοργανώθηκε ένα αφιέρωμα για το πολύτιμο έργο που άφησε πίσω, αλλά  και για  τη ζωή του. Σπουδαίοι καλλιτέχνες και μουσικοί  ανταμώσανε  στη σκηνή της Μαύρης Τρύπας προσφέροντάς μας μια οπτικοακουστική παράσταση γεμάτη αναμνήσεις και μουσική. Την παραγωγή του αφιερώματος, που ήταν χωρισμένο σε δύο μέρες, επιμελήθηκε ο Δημήτρης Μίχαλος, που μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε σπάνιο υλικό από τη ζωή, τις εμφανίσεις και τις συνεργασίες του.
 
ksylmautr2   Την βραδιά άνοιξαν ο  Ψαρογιώργης  μαζί με την Νίκη Ξυλούρη, τα δυο ανίψια του Νίκου Ξυλούρη, με ένα Ριζίτικο τραγούδι που "πυροδότησε" την αρχή του κεφιού μας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του αφιερώματος προβαλλόταν βίντεο από τη ζωή του Ξυλούρη,  μαζί με τραγούδια που έγιναν γνωστά από την ερμηνεία του ίδιου. Αποσπάσματα από συνεντεύξεις του, μας έδωσαν να καταλάβουμε πόσο απλός, προσιτός και ανοιχτός άνθρωπος ήταν, αλλά και πόσο τυχεροί στάθηκαν όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.

   Η φωνή του γεμίζει την ψυχή μας ακόμη και τώρα ύστερα από τόσα χρόνια. Η ανατριχίλα που νιώσαμε και το ρίγος που μας διαπέρασε ακούγοντάς τον να ερμηνεύει τον «Ερωτόκριτο» ήταν κάτι πραγματικά εκπληκτικό. Η συμμετοχή του στο «Μεγάλο μας Τσίρκο» ήταν επίσης καταλυτική. Μπορεί να μην πήρε, όπως λέει ο ίδιος, σε ένα απόσπασμα του, το τουφέκι του να πάει πάνω στα βουνά να πολεμήσει, αλλά η φωνή του έμελλε να γίνει το όπλο πολλών νέων εκείνης της εποχής, αλλά και να γαλουχήσει και τις επόμενες γενιές.
 
ksylmautr3   Στο δεύτερο μέρος, την σκυτάλη πήρε  η Γεωργία Νταγάκη παρέα με τον Περικλή Τσουκαλά. Η Κρητικιά λυράρισσα αγαπά ιδιαίτερα τις ρίζες της και τις τιμά όποτε της δίνετε η ευκαιρία. Όπως η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά, ο  Νίκος Ξυλούρης είναι αδερφός, φίλος, πρότυπο ισχυρό και νιώθει ιδιαίτερα περήφανη όταν ερμηνεύει τραγούδια του.  Μας τραγούδησε  το «Ιδανικοί Αυτόχειρες», σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη, με την λύρα να την συνοδεύει στο επόμενο πολυτραγουδισμένο κομμάτι, στο «Όσο Βαρούν Τα Σίδερα». Η συνάντηση Ξαρχάκου- Ξυλούρη ήταν μια από τις σημαντικότερες στη σταδιοδρομία του μεγάλου καλλιτέχνη. Το ταρακούνημα που νιώσαμε όταν ακούσαμε το «Πώς να Σωπάσω»  ήταν πραγματικά κάτι εξαιρετικό. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που υπάρχουν και νέοι εκπρόσωποι όπως η Γεωργία Νταγάκη που στηρίζουν τις παρακαταθήκες των προηγούμενων  δημιουργών και μας κατέστησαν μάρτυρες μιας σπουδαίας μουσικής παράστασης.
 
ksylmautr   Με τη σειρά τους, τα αδέρφια Πρατσινάκη (Κώστας, Βασίλης και Δημήτρης) μαζί με την Μαρία Φραγκούλη  έβαλαν το δικό τους λιθαράκι σε αυτή την οπτικοακουστική αναδρομή: «Τούτες τις Μέρες», «Τα Λόγια και Τα Χρόνια», «Αποχαιρετισμός», «Γεια και χαρά σου Βενετιά», κ.ά. Επιτυχίες και δημιουργήματα σπουδαίων συνθετών που τα ερμήνευσε μοναδικά πριν φύγει από τη ζωή ο Νίκος Ξυλούρης, αναβίωσαν στο ξύλινο πάλκο από τους άξιους αυτούς ερμηνευτές.
 
   Το κλείσιμο αυτής της όμορφης βραδιάς μας βρήκε να στεκόμαστε όρθιοι και να τραγουδάμε το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η γυναίκα του Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία, ήταν εκεί και με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολούθησε με μεγάλη προσήλωση ολόκληρο το αφιέρωμα.
 
   Ο Νίκος Ξυλούρης, ένας θρύλος του μουσικού πενταγράμμου, μπορεί να έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή, αλλά πρόλαβε και κατάφερε να εμπνεύσει και να καλλιεργήσει πνεύματα και συνειδήσεις μέσα από το μουσικό έργο του, αλλά και την στάση ζωής του. Θα τον θυμόμαστε πάντα!

Δέσποινα Τσορμπατζίδου
Joomla Social by OrdaSoft!