= Αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμτζή @ Χυτήριο
Συναυλίες

loogoo

Αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμτζή @ Χυτήριο

 
   Το θέατρο "Χυτήριο" παρουσίασε ένα μουσικό αφιέρωμα στο μεγάλο θεσσαλονικιό συνθέτη Σταύρο Κουγιούμτζή.  Ερμηνευτές όπως ο Πάνος Μπλέτζας και  η Κέλλυ Κουνάκη μας κράτησαν συντροφιά καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς, με μεγάλη έκπληξη τη φιλική συμμετοχή της ερμηνέυτριας Πένυς Ξενάκη.

   Η όμορφη βράδια ξεκίνησε με 45 μικρούς άγγελους των εκπαιδευτηρίων "Ο Πλάτων",  σιγοτραγουδώντας "Ένας κόμπος η χαρά μου" και κάπως έτσι πάγωσε ο χρόνος και βρεθήκαμε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν σε ηλικία 15 χρονών ο Κουγιουμτζής γράφει το πρώτο του τραγούδι "Περιστεράκι".

   Ήταν η αρχή μιας μεγάλης πορείας, όχι τόσο σε αριθμό τραγουδιών, αλλά όσο σε απήχηση στον κόσμο με τα θλιμμένα και νοσταλγικά τραγούδια του.
 
koug01
 
   Το βαμμένο στα μαύρα "Χυτήριο" γέμισε με κόσμο ντύμενο στα πολύχρωμα, που περίμενε από τις οκτώ να ξεκινήσει η βραδιά. Με κρασί ή μπύρα στην τιμή του εισιτηρίου, ακούγαμε μία λίστα από αγαπημένα τραγούδια για να μπούμε στο mood και να θυμηθούμε τους στίχους, πολλοί εκ των οποίων είναι γραμμένοι από τον ίδιο. Σημαντικότερη συνεργασία ήταν, χωρίς αμφιβολία, αυτή με το Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος σε ηλικία 19 χρονών του χτύπησε την πόρτα… Ο Σταύρος Κουγιουμτζής έλεγε σε μία συνέντευξή του πως αντίκρυσε ενα μικρό αγόρι που δεν του γέμιζε το μάτι, μέχρι να του παίξει τις πρώτες νότες στο πιάνο και κάπως έτσι ξεκίνησε η σπουδαιότερη περίοδος της σταδιοδρομίας του. Επίσης ο Γιάννης Πάριος και η Χαρούλα Αλεξίου πλαισιώνουν τα τραγούδια του και συνεργάζεται με στιχουργούς όπως ο Μάνος Ελευθερίου και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.
 
   Τραγούδια όπως "Κάπου νυχτώνει", "Να'τανε το 21", "Μη μου θυμώνεις μάτια μου", "Που 'ναι τα χρόνια" και "Το πουκάμισο το θαλασσί" και άλλα πολλά αν σκεφτεί κανείς... έχουν αγαπηθεί πάρα πολύ και ζωντανή απόδειξη ήταν η χθεσινή βραδιά, που το κοινό δεν σταμάταγε να συνοδεύει τον εκάστοτε ερμηνευτή.
 
   Στο δεύτερο μέρος της μουσικής παράστασης έκανε την εμφάνισή της η Πένυ Ξενάκη. Πριν ξεκινήσει το τραγούδι και αφού καταχειροκροτήθηκε, θέλησε να μοιραστεί μαζί μας την προσωπική εμπειρία της για τη γνωριμία της με το Σταύρο Κουγιουμτζή, η οποία, χωρίς να το ξέρει τότε, θα ήταν μία απο τις πιο όμορφες μουσικές βραδιές που έχει συμμετάσχει. Να τραγουδούν στο πιάνο μέχρι το ξημέρωμα στο σπίτι του Κουγιουμτζή, έτσι απλά με αγάπη για τη μουσική. Τέλος ευχήθηκε αυτά τα σπουδαία τραγούδια που πήραμε "προίκα" να μπορούν να τα μεταλαμπαδεύουν σε νέους ερμηνευτές και ξεκίνησε το τραγούδι…
 
   Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου όλοι, μικροί μεγάλοι, συντονίστηκαν όλοι στην ίδια συχνότητα με τραγούδια που σε κάνουν να αναπολείς το παρελθόν, δοσμένα με όμορφες και απλές λέξεις που μιλούν για την αγάπη, την ανάμνηση, τα όμορφια χρόνια και ουσιαστικά την όμορφη μουσική...
 
Έφη Αργυρού
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες