Συναυλίες

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος & Σπύρος Γραμμένος

Βασίλης Παπακωσταντίνου- Χρήστος Θηβαίος
μαζί με το Σπύρο Γραμμένο
στη Βαβυλωνία του Μύλου

   05papakwnstatiouthhvaios 01Μία πολυαναμενόμενη συνεργασία παρακολουθήσαμε την Τετάρτη 4 Ιουλίου στη Βαβυλωνία του Μύλου. Ο Βασίλης Παπακωσταντίνου μαζί με το Χρήστο Θηβαίο ένωσαν επί σκηνής τις φωνές τους παρουσιάζοντας μία πολύ ωραία συναυλία, την οποία άνοιξε ο Σπύρος Γραμμένος.

   Οι πόρτες της Βαβυλωνίας είχε ανακοινωθεί ότι θα άνοιγαν στις 20:00. Η ουρά του κόσμου τεράστια, η ανυπομονησία μεγαλύτερη. Ήδη στις 20:40 σχεδόν είχε γεμίσει ο συναυλιακός χώρος. Και ακόμα ο κόσμος ερχόταν. Με ακρίβεια στην ώρα τους, πέντε λεπτά μετά την ανακοινωμένη ώρα έναρξης, είδαμε το Σπύρο Γραμμένο να ανεβαίνει με τους μουσικούς του στη σκηνή. Η πληθωρική του παρουσία, παρ' όλη την σχεδόν αφόρητη ζέστη, λόγω του ότι ήταν ακόμα μέρα, αλλά και από τον πολύ συνωστισμό, ζωντάνεψε το μεγάλο κοινό που τον παρακολουθούσε και άρχισε το τραγούδι και ο χορός από τον κόσμο. Μας ενημέρωσε και για τον καινούριο του δίσκο, ονόματι “σι-ντι”, ο οποίος θα κυκλοφορήσει μόνο διαδικτυακά. Πιθανώς από το προσωπικό του site, όπως και ο προηγούμενος, “Λίγο πριν τα τιράντα”. Από τον δίσκο λοιπόν αυτό μας έδωσε μία γεύση με 4 κομμάτια, πολλά υποσχόμενα. Στο ίδιο, κλασικό πλέον, στυλ του προηγούμενου, με τον ευφάνταστο στίχο και τους, κατά βάση, ροκ ήχους. Η συμμετοχή του κόσμου θερμή, ακόμα και από αυτούς που πρώτη φορά τον παρακολουθούσαν. Αρχίζοντας από λίγο πιο ανάλαφρα τραγούδια του, όσο πέρναγε η ώρα πήγαινε σε πιο πολιτικοποιημένα, όπως “Αλίκη” και “Κουκουλοφόρος”, για να φτάσει στον “Κόκκορα” του Λοϊζου και να κλείσει το δικό του κομμάτι με το δικό του “Χίλιες φωνές”. Με το τραγούδι αυτό, δυστυχώς μας αποχαιρέτισε. Ένα πολύ ωραίο άνοιγμα μίας μεγάλης συναυλίας, με ταυτόχρονη προειδοποίηση για το τι θα ακολουθήσει, κάτι που καταλάβαμε αργότερα.

   Μίας συναυλίας, στην οποία έδωσε ένα διαφορετικό χρώμα η Τάνια Κικίδη, ετοιμάζοντας τη σκηνή για το Χρήστο Θηβαίο με το “Show must go on” και το δικό της “Καπνός”, από την επερχόμενη καινούρια δισκογραφική της δουλειά, “Πίσω ολοταχώς”. Αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή της στα φωνητικά για το υπόλοιπο του προγράμματος, όπως και η ερμηνεία του λίγο πιο περίεργου, μιας και έχει πολλά χιπ-χοπ στοιχεία, “Πίσω ολοταχώς”, της καινούριας της δουλειάς σε ένα διάλειμμα του προγράμματος. Τέλος, σε αυτήν ανήκε και το τέλος της συναυλία, θυμίζοντας μας ότι “Το παιχνίδι παίζεται ακόμα”.

   06papakwnstatiouthhvaios 12Με αρχή του Χρήστου Θηβαίου με κάποια από τα κλασικά του τραγούδια, όπως “Ημερολόγιο”, “Βροχή μου”, “Γυναίκα”, “Ο γορίλας” και άλλα, αρχίσαμε να μπαίνουμε καλύτερα στο κλίμα. Αλλά άρχισε να επικρατεί και μία ανησυχία, ειδικά όταν κατέβηκε από τη σκηνή για να ανέβει ο Βασίλης Παπακωσταντίνου, ότι δε θα δούμε μία κοινή εμφάνιση των δύο, αλλά σειρά τραγουδιών από τον καθένα ξεχωριστά. Ευτυχώς όμως οι φοβίες μας διαψεύστηκαν, γιατί ο χρόνος της κοινής τους παρουσίας επί σκηνής, ήταν αρκετός. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν μαζί πολλά και αγαπημένα, από τη δισκογραφική δουλειά και των δύο, με εξαίρεση το “Άη της αγάπη μαχαιριά” των αδερφών Κατσιμίχα. “William George Allum”, “Θεσσαλονίκη” και “Κοντρόλ” είναι λίγα από τα τραγούδια στα οποία τους απολαύσαμε μαζί. Η χημεία τους επί σκηνής μας παρότρυνε να περάσουμε πολύ όμορφα, δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο στη βραδιά. Ο Χρήστος Θηβαίος με την ενεργητικότητα του και ο Βασίλης Παπακωσταντίνου με την πολύ ροκ διάθεση, έδεσαν πολύ ωραία επί σκηνής, οδηγώντας σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
02papakwnstatiouthhvaios 22
   03papakwnstatiouthhvaios 33Μία ωραία έκπληξη της βραδιάς ήταν τα τραγούδια που επιλέχθηκαν από τη δισκογραφία του Βασίλη Παπακωσταντίνου. Παλιά και αγαπημένα. Κλασική αρχή με το “Ελλάς” και συνέχεια με “Φοβάμαι”,“Μπουμ”, Πρέβεζα”, “Πόρτο Ρίκο”, “Γιουσουρούμ”, “Τσε”, και άλλα πολλά, από παλιές κυρίως δουλειές. Μας θύμισε παλιές καλές συναυλίες. Φυσικά την τιμητική τους είχαν, με την παρουσία των τραγουδιών τους, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Νικόλας Άσιμος. Με πολύ ροκ, κόσμο να χτυπιέται κάτω από τη σκηνή και πολύ κέφι και διάθεση από όλους. Ένα πολύ πιο πολιτικοποιημένο πρόγραμμα από ότι μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, πλούσιο σε ένταση και ρυθμό. Ένα πρόγραμμα, για το οποίο μας είχε προειδοποιήσει, όμως, ο Σπύρος Γραμμένος. Αρχή με κάποια αγαπημένα πιο ανάλαφρα, και να έπονται τραγούδια με στίχο πολιτικό και ανατρεπτικό. Χαρακτηριστικό ήταν το κοινό τους κλείσιμο, που “Τα έφηβα γεράκια” έστειλαν “Χαιρετίσματα στην εξουσία” θυμίζοντας και τονίζοντας πως “Δε θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη”! Η μόνη κάπως μελανή νότα της βραδιάς ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα που μας ανακοίνωσαν ότι λόγω ωραρίου σιγά σιγά τελειώνουμε. Φυσικά ο κόσμος ήλπιζε σε συνέχεια, αλλά τελικά το τέλος ήρθε, δυστυχώς, γρηγορότερα από ότι θέλαμε.

   Εν κατακλείδι, ήταν μία ξεχωριστή βραδιά και μία συναυλία που καιρό είχαμε να δούμε. Μία αμιγώς ροκ συναυλία, με πολύ ωραία, κυρίως κάπως παλιά, τραγούδια, που είχαν να μας πουν πολλά, ειδικά στην περίοδο που διέρχεται η χώρα μας. Με ένα Βασίλη Παπακωσταντίνου να θυμίζει τις παλιές μέρες του και έναν πιο εκρηκτικό και ροκ Χρήστο Θηβαίο.Πολύ ένταση και χορός και κέφι. Μία βραδιά που περιμένουμε να επαναλάβουμε με την πρώτη ευκαιρία, και όποιος έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, συνίσταται να το κάνει.

Ανταπόκριση : Δημήτρης Σταυρόπουλος
Φωτογραφίες : Χριστίνα Κεχαγιά

Συντελεστές
Τάνια Κικίδη: τραγούδι
Ανδρέας Αποστόλου: πιάνο
Θύμιος Παπαδόπουλος: πνευστά
Στέφανος Δημητρίου: τύμπανα
Βαγγέλης Πατεράκης: μπάσο
Γιάννης Αυγέρης: ηλεκτρική κιθάρα
Μαίρη Μπρόζη: βιολί  
 
04papakwnstatiouthhvaios 31
Joomla Social by OrdaSoft!