Συναυλίες

6ο Music Highway Festival @ Kyttaro

 
6ο Music Highway Festival / Drunken Gramophone, The Big Nose Attack, Mr. Highway Band LiVe@ Κύτταρο, 1-4-2017
 
   Λίγους μήνες πριν το Noizy.gr είχε τη χαρά να φιλοξενηθεί στο studio των Mr. Highway Band για την προακρόαση του νέου τους album “The Rebel Artist”. Όπως ήταν φυσικό, την κυκλοφορία του album συνόδευσε μια Live παρουσίαση στα πλαίσια του Highway Festival που μετρά ήδη έξι χρόνια ζωής και ο υπογράφων άδραξε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά όλα εκείνα τα συστατικά ενός εξαιρετικού δίσκου και να γευτεί ως συνοδευτικό αυτών δύο ακόμα, κάτι πολύ παραπάνω από αξιόλογες, ελληνικές μπάντες.
 
highway01
 
   Η βραδιά ξεκίνησε με τους Drunken Gramophone, που βρίσκονται για πολλοστή φορά, στα δύο χρόνια ύπαρξής τους, στη σκηνή του Κυττάρου. Αυτή τους η εμφάνιση όμως τους βρίσκει μειωμένους κατά ένα μέλος. Το duo πλέον από την Αθήνα μας έχει ήδη συνηθίσει σε εξαιρετικές εμφανίσεις που μας παραπέμπουν σε πολύ σπουδαίες φυσιογνωμίες, όπως αυτές του Nick Cave, του Johnny Cash και του Leonard Cohen. Κάπου ανάμεσα στα παραπάνω ονόματα βρίσκονται όλα εκείνα που μας χάρισαν άλλη μια φορά οι Θοδωρής Ταλαμάγκας και Ορέστης Πετίκος από σκηνής. Ο πρώτος, σε ιδιαίτερα ενεργητική διάθεση, υπερέβη τα όποια τεχνικά προβλήματα και “σκούπισε” όλη τη σκηνή του Κυττάρου μεταφορικά και κυριολεκτικά, με τον Ορέστη Πετίκο να κρατά μια βάση των όσων ανέπτυσσε ο Θοδωρής. Κάθε live των παιδιών έχει μια δεδομένη ποιότητα και τα βήματα που έχουν κάνει αυτό το διάστημα τους δίνουν μια σταθερότητα απόδοσης καθόλη τη διάρκεια του setlist.
 
Granpa's Gun
Hate Song
Baby Rain
Astro - Black Math Medley (White Stripes)
Everlasting Troubles
The Basement
Story Of A Backstabbing Motherfucker
 
   Οι Big Nose Attack αποτελούν μια από τις ταχέως αναπτυσσόμενες μπάντες στην ελληνική rock “underground” σκηνή και έφεραν με πολύ άμεσο τρόπο στη χώρα μας τη μπασοκιθαριστική αισθητική των Black Keys και των όσων φέρουν πίσω τους ως επιρροές. Τα αδέλφια από το Μπραχάμι έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική στις ζωντανές τους εμφανίσεις, που συνδυάζεται υπέροχα με το επικοινωνιακό χάρισμα του BOOGIEMAN, ο οποίος καταφέρνει με ένα απαράμιλλο τρόπο να παίζει τα Hendrixoειδή riff του τραγουδώντας από πάνω τους, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει πώς να “κινηθεί” σε σχέση με το εκάστοτε κοινό. Η σκηνική εμπειρία των παιδιών είναι προφανής σε κάθε στιγμή που βρίσκονται πάνω της και η αμεσότητα των τραγουδιών τους επιτρέπει ακόμα και στο θεατή που τους βλέπει για πρώτη φορά να συμμετέχει σε όλες τις sing along στιγμές του setlist. Το προσωπικό μου αγαπημένο “YEAH! (THAT GIRL)” άνοιξε άλλη μια φορά το setlist τους, το οποίο δεν προλάβαμε να χορτάσουμε λόγω της guest παρουσίας τους.
 
   Εκεί κάπου ανάμεσα στην αγάπη τους για την pizza και τα μακαρόνια οι orange κεφαλές του Boogieman και τα πανέξυπνα ρυθμικά σχήματα του Little Tonie έδωσαν την αισθητική πάρτι που όφειλε να έχει η γιορτή αυτή για τους Mr. Highway. Οι δύο μπάντες άλλωστε έχουν μοιραστεί πολλές φορές την ίδια σκηνή κι έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα παρέα. Αυτή η ενωτική διάθεση νομίζω ότι δεν αφήνει κανέναν χαμένο ανεξαρτήτως guests και headiners, με μεγαλύτερο νικητή ασφαλώς το κοινό που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τρεις (αυτή τη φορά) εξαιρετικές μπάντες το ίδιο βράδυ.
 
YEAH! (THAT GIRL)
LET THE LOVE SHINE
50 SHADES OF SHAME
MONDAY MORNING SPAGHETTI
DIRTY EMMA
NOT THE ONE
ADAM AND EVE
LEFT ALONE
FOXY LADY
WILD CHERRY
DOWN WITH ME
 
highway02
 
   Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η σκηνή γέμισε από τους Mr. Highway Band και τα πνευστά τους. Η μπάντα είχε ήδη ανακοινώσει ότι η βραδιά θα είναι γεμάτη από φιλοξενούμενους. Η υπόσχεση αυτή τηρήθηκε και είδαμε να παρελαύνουν στη σκηνή του Κυττάρου σχεδόν όλοι οι guests του “The Rebel Artist”. Το βασικό χαρακτηριστικό των Mr. Highway Band είναι η προσπάθεια κοινωνικής ευαισθητοποίησης που προβάλλεται μέσω των στίχων τους αλλά και των δηλώσεών τους επί σκηνής, ενώ τα δύο κομμάτια που ανοίγουν το τελευταίο τους album (“At The End Of The Day”, “Open The Door”) είναι χαρακτηριστικά αυτής της λογικής, με στίχους απέχθειας για τον κόσμο που έχουμε δημιουργήσει και τη δυσκολία κατανόησης ότι όλοι στο τέλος της ημέρας είμαστε το ίδιο ακριβώς. Η φωνή του Γρηγόρη Ψαλτάκου μοιάζει ιδανικό μέσο μεταφοράς αυτών των μηνυμάτων, ενώ η απόδοσή του σε ένα διευρυμένο, λόγω της βραδιάς, setlist αποτέλεσε βασικό στοιχείο της επίτευξης ενός ιδιαίτερα επιτυχημένου συνολικού αποτελέσματος.
 
   Το πρώτο μέρος της εμφάνισης των Mr. Highway περιελάμβανε όλο το “The Rebel Artist” και η live version του επιβεβαίωσε αυτό που είχαμε υποθέσει στην πρώτη κιόλας ακρόασή του. Ότι είναι ένα album που μπορεί να ακουστεί ζωντανά στην ολότητά του δίχως να κουράσει δευτερόλεπτο. Όλες οι “εξωτερικές” παρουσίες έδεσαν ιδανικά με το βασικό σώμα του συγκροτήματος και η ακουστική κιθάρα του Γιάννη Αφένδρα δίνει όλη αυτή την country κατεύθυνση που ηλεκτρίζεται αρμονικότατα από την κιθάρα του Θύμιου Σπηλιοτόπουλου. Το ρυθμικό section των Mr. Highway (Διονύσης Τσιούνης, Δημήτρης Τσάρνος) παρέμεινε σταθερότατο ακόμα και στις μεταβάσεις ανάμεσα σε εντελώς διαφορετικά μουσικά είδη, με βασικό παράδειγμα το “Time Machine”, που βγάζει στο προσκήνιο τις punk επιρροές κάποιων μελών των Mr. Highway.
 
   Πολύ προβαρισμένοι και με ενθουσιώδη διάθεση για να μεταδώσουν τα όσα δούλεψαν για τόσους μήνες, οι Mr. Highway μας χάρισαν μια πολύ όμορφη βραδιά, που μας κάνει για άλλη μια φορά να αναρωτιόμαστε για το ποιο είναι το μέλλον όλων αυτών των ελληνικών συγκροτημάτων, που εδώ και μερικά χρόνια έχουν ανεβάσει το επίπεδο και την ποιότητα σε όλους τους τομείς, αλλά πάντα βρίσκουν μπροστά τους αυτές τις άπειρες δυσκολίες που έχει να υπερβεί οιοσδήποτε ασχολείται με την Τέχνη στην Ελλάδα του 2017.
 
FOREVER
GREED
MASQUERADE COSTUME
AT THE END OF THE DAY
TIRELESS ROLLING RIVER
SERENITY IS GONE
ACTRESS II
OPEN THE DOOR
IN THE FIRE OF TIME
IF YOU ‘RE WITH ME
TIME MACHINE
OVERDOSE
ACTRESS I
BURNING DESIRE
STORY OF MY LIFE
TRAIN TO NORTH
I’M GONNA GIVE YOU LOVE
NO ONE CAN BRING ME DOWN
TURN THE PAGE
THE RIVER AND THE TOWN
REVOLUTION
WHICH SIDE ARE YOU ON (Florence Reece )
 
Δημήτρης Μπάρμπας
 
Joomla Social by OrdaSoft!