Συναυλίες

Γιάννης Χαρούλης

xaroulistop

04-04-2012 Live @ Μύλος, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

   Ο Γιάννης Χαρούλης, το κοπέλι από τα Έξω Λακώνια του Αγίου Νικολάου της Κρήτης, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για δύο μοναδικές συναυλίες στο Club του Μύλου. Ο ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης με το συγκρότημα του, προσέφερε στο κοινό της Θεσσαλονίκης δύο μουσικές βραδιές με πολύ κέφι και κρητική μουσική, συνδυασμένη με έντεχνη και ροκ.

   Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Οι πόρτες άνοιγαν στις 21:30. Στις 22:00 το Club του Μύλου είχε σχεδόν γεμίσει. Το πλήθος όμως του κόσμου που περίμενε απ' έξω, ήταν πολύ μεγάλο ακόμα. Όπως μας ενημέρωσε υπεύθυνος της διοργανώτριας εταιρίας Kazandb, σταμάτησαν να βάζουν κόσμο στην αίθουσα, όταν έφτασαν περίπου τα 500 άτομα. Γύρω στα 300 άτομα έμειναν εκτός. Για το λόγο αυτό, λίγο μετά την έναρξη της συναυλίας, άνοιξαν οι πόρτες ώστε να μπορούν και όσοι έμειναν έξω, να παρακολουθήσουν όσο μπορούσαν τη συναυλία. Το ίδιο είχε συμβεί και την προηγούμενη μέρα, με 150 άτομα να μένουν εκτός.

   Ήταν μία βραδιά με πολύ ενέργεια και κέφι, και από την πλευρά των μουσικών αλλά και από την πλευρά του κόσμου. Με ένα ωραίο πρόγραμμα με μεγάλη ποικιλία τραγουδιών αλλά και με αυτοσχεδιασμούς. Από την αρχή δημιουργήθηκε μία ωραία ατμόσφαιρα, παρόλο που το Club ήταν γεμάτο και ο κόσμος στριμωγμένος. Τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα και η συμμετοχή του κόσμου σε πολλά τραγούδια έδειχναν ότι, παρά το αντιξοότητες, απολάμβαναν όλοι τη συναυλία.
xaroulismiddle   xaroulis1Το πρόγραμμα της ήταν πλούσιο, με μεγάλη ποικιλία τραγουδιών. Ακούσαμε πολλά από την προσωπική δισκογραφία του, «Γύρω μου και εντός» και «Χειμωνανθός», όπως και από τον επερχόμενο δίσκο του με το Θανάση Παπακωσταντίνου. Αλλά και τραγούδια από τη δισκογραφία πολλών άλλων καλλιτεχνών. Παλιά και καινούρια, από παραδοσιακά Κρητικά μέχρι και ελληνικά ροκ. “Τότε κι' γώ θα θυμηθώ”, “Του Λασιθίου τη στράτα”, “Εκατόφυλλα”, “Το σκουλαρίκι” και “Χειμωνανθός” από την προσωπική του δισκογραφία και “Μανούλα μου” σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική Μάνου Χατζηδάκη, “Ο Ακροβάτης” από Χαΐνηδες, “Αστάρτη” του κιθαρίστα του σχήματος Παύλου Συνοδινού, ”Μαλαματένια λόγια” του Γιάννη Μαρκόπουλου σε στίχους Μάνου Ελευθερίου είναι κάποια από τα τραγούδια που ακούσαμε.

   Κάπου στα μέσα της συναυλίας έγινε και το απαραίτητο διάλειμμα για να ξεκουραστούν λίγο οι καλλιτέχνες. Στην επιστροφή, εμφανίζεται μόνος του ο Χαρούλης για να ερμηνεύσει, παρέα με το λαούτο του, μερικά κομμάτια, όπως “Ο μέρμηγκας” του Μάνου Λοΐζου, το “Κόσμε χρυσέ”, κρητικό παραδοσιακό, το “Κάποτε θα' ρθουν” του Λευτέρη Παπαδόπουλου σε μουσική Θεοδωράκη, και το “Όταν χαράζει” του Γιάννη Αγγελάκα, στο οποίο βγαίνουν και τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος στη σκηνή και ένα ένα τα όργανα αρχίζουν να παίζουν μαζί με το λαούτο.

xaroulis2   Ο αυτοσχεδιαστικός χαρακτήρας του σχήματος φάνηκε σε κάποια στιγμή που συνέβη ένα ατύχημα, στη διάρκεια ενός τραγουδιού. Μία χορδή από το λαούτο έσπασε. Μετά το τέλος του τραγουδιού, ο Χαρούλης πηγαίνει στο πίσω μέρος της σκηνής για να αλλάξει χορδή. Κατευθείαν, οι υπόλοιποι άρχισαν να παίζουν το “Μισιρλού” μέχρι να είναι έτοιμο πάλι το λαούτο. Η εκτέλεση ήταν απίστευτη, με το τσέλο και το κλαρίνο να εναλλάσσονται στην κύρια “φράση” του τραγουδιού. Μετά από το τόσο επιτυχημένο γύρισμα μίας τέτοιας αρνητικής κατάστασης, σε αντίστοιχο σπάσιμο, λίγο αργότερα, χορδής, στην κιθάρα αυτή τη φορά, η φράση “να ξανά αρχίσουμε το Μισιρλού;” ήρθε φυσιολογικά στους μουσικούς του σχήματος.
xaroulismiddle2    Μετά από σχεδόν τρεις ώρες συναυλίας, ήρθε η ώρα να μας καληνυχτίσουν Φυσικά, λόγω ενθουσιώδους χειροκροτήματος, επέστρεψαν ξανά στη σκηνή. Η επιστροφή έγινε με τον πολυαναμενόμενο αποχαιρετισμό του Ερωτόκριτου, ή αλλιώς “τα κακά μαντάτα” και μετά από λίγα ακόμα τραγούδια, έφυγαν οριστικά από τη σκηνή.

   Μία συναυλία πολύ αξιόλογη, με πολύ ωραίες μουσικές και τραγούδια. Ένα βράδυ με πολύ κέφι, αξέχαστο. Όλος ο κόσμος που βρέθηκε στη συγκεκριμένη συναυλία φάνηκε να φεύγει ευχαριστημένος από τη μουσική αυτή βραδιά. Αναμένουμε να ξανανέβει στη Θεσσαλονίκη για να τον απολαύσουμε ξανά. Κλείνω αυτό το κείμενο με μία ευχή που μας έδωσε ο Χαρούλης κατά τη διάρκεια της συναυλίας. “Εύχομαι ο καθένας να βρει μία γωνιά, όχι για να κρυφτεί αλλά για να πάρει φόρα και να ορμήσει στη ζωή του.”

Δημήτρης Σταυρόπουλος
Φωτογραφίες: Χριστίνα Κεχαγιά


ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΟΥΛΗΣ - τραγούδι και λαούτο
ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ - τσέλο
ΓΩΝΙΩΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - τύμπανα
ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ - κιθάρα
ΠΙΣΤΙΟΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - πνευστά
ΜΠΡΑΤΣΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ - φώτα
xaroulisbottom
Joomla Social by OrdaSoft!