= Αλκίνοος Ιωαννίδης
Συναυλίες

loogoo

Αλκίνοος Ιωαννίδης

alkinoostop

23-3-2012 Live @ Principal Club Theater, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

   O Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι ένας Κύπριος τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης, προερχόμενος από μια οικογένεια με μεγάλη έφεση στην τέχνη, καθώς ο πατέρας του είναι ζωγράφος, η μητέρα του σπούδασε θέατρο και ο αδελφός του είναι ποιητής. Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε αρκετά γρήγορα καθώς ήδη από τα πρώτα βήματα της καριέρας του έγινε γνωστός με το τραγούδι του «Στην αγορά του Αλ Χαλίλι» το 1993. Συνεχίζει με μια άκρως επιτυχημένη πορεία, που λίγο πολύ όλοι την γνωρίζουμε.

   Πολλοί αναρωτιούνται, για ποιό λόγο να πας σε μια συναυλία, στην οποία τα τραγούδια που παίζονται διαπραγματεύονται τον πόνο ψυχής, τη θλίψη, τον πληγωμένο ερώτα; Μάλιστα, άμα τους πεις ότι θα πας σε συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη ίσως να σε κοροϊδέψουν λέγοντας, « άντε πάτε να κλάψετε όλοι μαζί», «μην ξεχάσεις τα χαρτομάντιλα», και άλλες πολλές ακόμα παρόμοιες φράσεις, παρά το γεγονός ότι και  ίδιοι ακούν τα τραγούδια του.

alkinoos2   Και εδώ είναι που χάνουν κάποιοι την ουσία της μουσικής. Είναι κυριολεκτικά μαγεία να βλέπεις τη μουσική να δημιουργείται μπροστά σου και να σου προσφέρεται την ίδια χρονική στιγμή, για να την απολαύσεις. Δεν μπορεί να συγκριθεί το συναίσθημα που σου δημιουργεί ένα τραγούδι από ένα Cd και ένα τραγούδι από μια ζωντανή σκηνή. Αρχικά, βλέποντας έναν καλλιτέχνη από κοντά να ερμηνεύει κομμάτια του έχεις την δυνατότητα να το νιώσεις μαζί του, να ταξιδέψεις μαζί του, να το ζήσεις. Έπειτα μου έχει τύχει αρκετές φορές να ακούσω και να ερωτευτώ μουσικά κομμάτια σε παραστάσεις τραγουδιστών, τα οποία όταν τα άκουσα από Cd μου ήτανε παντελώς αδιάφορα. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης πιστεύω ότι αδικείται αν κάποιος τον κρίνει από τα τραγούδια του, χωρίς να τον έχει δει καμία φορά live. Η αγάπη που έχει για την μουσική και για κάθε τί που κάνει, είναι λίγο απίθανο να σου περάσει απαρατήρητο.

   Είναι ένας τελειομανής άνθρωπος, ο οποίος έχει πάντα ως σκοπό την προσφορά καλής και ποιοτικής μουσικής στο κοινό του. Γράφει τραγούδια τα οποία τα περισσότερα εξιστορούν στιγμές από την προσωπική ζωή του. Μιλά για αληθινά και ειλικρινή συναισθήματα, τα οποία άμεσα γίνονται αγαπητά από τους fans του. Δεν είναι από τους τραγουδιστές που θα πάρουν απλά μια κιθάρα, θα παίξουν 5 τραγούδια και θα φύγουν. Έχει πάντα, σε κάθε συναυλία του μια συνεχή επικοινωνία με το κοινό του, εξιστορώντας διαφορές εμπειρίες του από περιοδείες ή από συνεργασίες του με άλλους μουσικούς, στις οποίες πάντα στο τέλος τους καταλήγουν να γελάνε, πράγμα το οποίο συνέβη ακόμα μια φορά και στην συγκεκριμένη του εμφάνιση.

   Η ιδιαίτερα χαρακτηριστική χορευτική κίνηση του Ιωαννίδη, καθώς παίζει ένα τραγούδι στο όποιο νιώθει το ρυθμό και η μεγάλη εκφραστικότητα του πρόσωπου του έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο χρόνο και είναι ακόμα ένας παράγοντας που κάνουν πολύ ευχάριστα και διασκεδαστικά τα τραγούδια του, καθώς τον βλέπεις Live.

alkinoos3   Την συγκεκριμένη συναυλία του Ιωαννίδη  δεν θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω καλύτερη ή χειρότερη από τις προηγούμενες του, αν και έχω παρακολουθήσει ανελλιπώς όλες του σχεδόν τις εμφανίσεις στην όμορφη πόλη μας. Σε κάθε συναυλία του καταφέρνει να προσφέρει στο κοινό του κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο με αποτέλεσμα να μην σου δημιουργείται το συναίσθημα της μονοτονίας. Κάθε φορά βρίσκει ένα τρόπο να ενθουσιάζει τους fans του, να τους κραταει σε εγρήγορση. Γεγονός είναι ότι οι θεατές του αποτελούνταν από μια μεγάλη κράμα ηλικιών, μεγάλων και  μικρών.

   Ο συναυλιακός χώρος του πρώην club του Μύλου ήταν σχετικά γεμάτος, ο ήχος πολύ καλός, καθώς η απόδοση της φωνής του Αλκίνοου και των μουσικών οργάνων του ήταν εξαιρετική. Κατά την διάρκεια της συναυλίας παρουσιαστήκαν αρκετά μικρά τεχνικά προβληματάκια, όπως για παράδειγμα, κάποια στιγμή το λαούτο του Αλκίνοου σταμάτησε να λειτουργεί και συνέχισε την παράσταση με την ηλεκτροακουστική του κιθάρα. Ακόμα και σε αυτό το σημείο φάνηκε ο επαγγελματισμός και ο σωστός χειρισμός καταστάσεων, που διαθέτει ο Αλκίνοος. Το μειονέκτημα της παράστασης το έκανε πλεονέκτημα, με έναν μοναδικό χιουμοριστικό τρόπο, προκαλώντας το κοινό, ακόμα μια φορά, να ξεσπάσει σε γέλια.

alkinoos4   Έπειτα, ο συγχρονισμός του φωτισμού με την μουσική υπόκρουση ήταν εντυπωσιακός. Ειδικά στο τραγούδι  «Βυθός» έδωσε μια ιδιαίτερη πινελιά στην σκηνή, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση, ότι ο Ιωαννίδης και οι μουσικοί του έπαιζαν μέσα απ’ το βυθό της μπλε θάλασσας. Τέλος, με ένα προτζέκτορα προβάλλονταν εικόνες και ζωγραφιές (δημιουργημένες από τον ίδιο τον πατέρα του Αλκίνοου) και μικρά βίντεο που συμβάδιζαν με το αντίστοιχο τραγούδι.

   Ήταν μια συναυλία αφιερωμένη σε παλιά τραγούδια, όχι ιδιαίτερα γνωστά, της προσωπικής του δουλειάς, αλλά και αρκετών συμμετοχών του σε άλμπουμς συναδέλφων του. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ακουστήκαν τα: “Παράκληση, “Εκτός Τόπου Και Χρόνου”, “Αρετούσα”, “Δεν Είναι Φως”, “Καθρέφτης”, “Το Τρανζίστορ”, “Ο Διπλοπαρκαρισμένος”, “Βυθός”, "Σταγόνες Στο Γυαλί”, “Απόγευμα Στο Δέντρο”, “Τ΄Αι Γιορκού”, “Πατρίδα”.

alkinoos6   To δεύτερο μέρος της συναυλίας, το άνοιξε με τα : “Ο Δρόμος Σου Είσαι Εσύ” και “Edgar Allan Poe”. Στη συνέχεια ακολούθησε το  “Όνειρο Ήταν”, το οποίο και αφιέρωσε στην, παραβρισκόμενη στο Principal, μητέρα του. Έπειτα ακούστηκε το “Χατζιδακιάς”, ένα τραγούδι που είχε γράψει ο Νίκος Γκάτσος, για να πειράξει το Μανό Χατζιδάκι, και το ερμήνευσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Μαρία Φαραντούρη στη συναυλία-αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του. Mερικά ακόμα από τα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν ήταν τα : “Μη Με Κλειδώνεις”, “Εν Αέρια Τρένα”, “Παράκληση”, “Μεγάλη Πέμπτη”, “O Κόσμος Που Αλλάζει”( στο οποίο θαυμασμό προκάλεσε το εξαίσιο σόλο του Γιώργου Κοντραφούρη στα πλήκτρα). “Με Τόσα Ψέματα”, “Έχω Μια Λέξη”, “Γιατί Δεν Έρχεσαι” και “Θα Μαι Κοντά Σου Όταν Με Θες”.

   Στο encore είπε μερικά γνωστά τραγούδια συναδέλφων του όπως: “Μέχρι Να Γίνουμε Άγγελοι” της Γλυκερίας, “Νεοέλληνας” του Πανούση και το “Θεέ μου Μεγαλοδύναμε” του Δημήτρη Κοντογιάννη. Ακολούθησαν τα, “Ήταν ανάγκη”, “Δεν Μπορώ” και  “Αδιέξοδο”,  στα οποία η συμμετοχή του κοινού ήταν εντυπωσιακή. Και παρά πολύ ήσυχα ο Αλκίνοος μας άφησε με ένα σχετικά άγνωστό του τραγούδι το “Ησυχία”, παρόλο που όλοι περιμέναμε να κλείσει την συναυλία με κάποιο γνωστό του κομμάτι.

alkinoos5   Το μόνο που ίσως κάποιος θα σχολίαζε αρνητικά για την συναυλία, ήταν το γεγονός ότι άργησε να ξεκινήσει η παράσταση 45 λεπτά και το διάλειμμα κράτησε άλλα 40 λεπτά με αποτέλεσμα η ανυπομονησία του κοινού να κορυφώνεται. Ο Αλκίνοος όμως μας αποζημίωσε και με το παραπάνω, καθώς πέραν το ότι η συναυλία κράτησε συνολικά 3,5 ώρες, παρόλο το ότι ήταν συναχωμένος, έδωσε και πάλι τον καλύτερό του εαυτό.

   Εν κατακλείδι, μια συναυλία του Αλκινόου θα την αποκαλούσα ως μια ψυχοθεραπεία γέλιου παρά ως μια καταθλιπτική και μουντή συναυλία.

Μαριαλένα Ατσκακάνη

alkinoos1
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες