= Κωνσταντίνος Βήτα
Συναυλίες

loogoo

Κωνσταντίνος Βήτα

24-3-2012 Live @ Μύλος Club, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

DSC 0971   Δε νομίζω ότι έχει βρεθεί ο άνθρωπος που θα πει κακή κουβέντα- κριτική για τον εκπρόσωπο της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, Κωνσταντίνο Βήτα. Κι αν πάντα ψάχνουμε αυτά τα ψεγάδια ή πταίσματα για να συνεχίσουμε να γκρινιάζουμε για τις live εμφανίσεις των καλλιτεχνών, στην περίπτωση του Κ. Βήτα τα ‘συγχωρούμε’ όλα. Ή ακόμη καλύτερα…το δούναι της αγάπης του κοινού δεν γίνεται για την απόλυτη αυστηρότητα στη μετρονομία της μουσικής ή της σκηνικής παρουσίας του, αλλά της ευαισθησίας στο στίχο του που αγγίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους.

   Ο Κ.Βήτα είναι ένας καλλιτέχνης που δεν απογοητεύει εύκολα τους ακροατές του και αυτό αποδεικνύεται στο πόσο απλά μπορεί να μαγέψει με τον ήχο του. O καλλιτέχνης ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη, για μια live εμφάνιση στο Club του Μύλου, προκειμένου να παρουσιάσει το καινούριο άλμπουμ «Χρυσαλλίδα», που κυκλοφόρησε μόλις στις 23 Μαρτίου 2012.  H αγωνία ήταν μεγάλη καθώς τα τραγούδια - με εξαιρετέο το ομώνυμο- δεν είχαν διαρρεύσει στο διαδίκτυο, κι έτσι θα αποτελούσε την πρώτη μετάδοση για τα περισσότερα από αυτά. Μία δουλειά που την αποτελούν δεκατρία τραγούδια και ορχηστρικά κομμάτια ηλεκτρονικού ήχου με μουσικές παλαιότερων εποχών, κάτι σαν ντίσκο ποπ, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος. Όσο για το όνομα που επέλεξε για το δίσκο, ο Κ. Βήτα αναφέρει ότι «με όλα αυτά τα κοινωνικά γεγονότα που συμβαίνουν παντού γύρω μας ένιωθα πως μέσα μου κάτι ήθελε να γεννηθεί, κάτι σαν ελπίδα, σαν μία χρυσαλλίδα στο κουκούλι της που μεταμορφώνεται και σκάει, για να φέρει μία εσωτερική ανάταση, που δίνει δύναμη, ώθηση, θέληση στο σύγχρονο άνθρωπο να φτιάξει κάτι καλύτερο».

DSC 1036

DSC 1100   Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, κι ενώ ο χώρος είχε γεμίσει ασφυκτικά, ανέβηκε στην σκηνή, για να μας καλωσορίσει με ένα φλάσμπακ στο 2002 και το τραγούδι «Ποιοι είστε», για να ακολουθήσει το «Ταξίδι στη Γη» και λίγο μετά το αγαπημένο «Αστροναύτης», μόνιμη απαίτηση του φανατικού κοινού του. Η λίστα αποτελούνταν από ένα ποτ πουρί με τραγούδια της πλούσιας δισκογραφίας του επί εποχής Στέρεο Νόβα αλλά και τις πιο πρόσφατες δουλειές «Ένωση» (2009), «Άργος» (2007). Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν είχες ξανακούσεις τα τραγούδια του Κ. Βήτα καταλάβαινες την διαχρονικότητα των στίχων του αλλά και την πρωτοπορία στην μουσική του. Η προσεγμένη δουλειά του σε κάθε κομμάτι, σε κάθε πειραματισμό, σε κάθε είσοδο των οργάνων μέσα στην λούπα της τεχνολογίας, σε παροτρύνει να εστιάσεις την προσοχή σου πάνω σε αυτή την δική του ηλεκτρονική εναλλακτικότητα.

   Σε αντίθεση με παλιότερες εμφανίσεις του, θα λέγαμε πως ο Κ. Βήτα εμφανίστηκε ευδιάθετος, απαλλαγμένος από την σύνηθες φυσική συστολή που τον συνοδεύει στην μουσική αλλά και τις εμφανίσεις του. Συνομίλησε λίγο με το κοινό του και χόρεψε δείχνοντας να απολαμβάνει ακόμη και μια ‘μελαγχολική’ ιστορία.

   Εκεί που νοσταλγούσες την εποχή των Στέρεο Νόβα ακούγοντας τα «Άδεια χέρια», «Προάστια», ξεπηδούσε μια ευγενική ποπ διάθεση από τον καινούριο του δίσκο «Χρυσαλλίδα», από τον οποίο ακούσαμε τα τραγούδια: «Το πάρτυ», «Βασικό ένστικτο», «η Ωραία Ελένη», «Είσοδος», «Δύση». Σε αυτό το άλμπουμ ο καλλιτέχνης συνεχίζει να σκιαγραφεί με ποιητικό οίστρο την εσωτερικότητα των ανθρώπων, να θίγει τη διαμάχη ελευθερίας- δέσμευσης, να αποδοκιμάζει την υλιστική κουλτούρα, οι ήρωές του ν’ ανατρέπουν τα στερεότυπα για να προλάβουν την αλήθεια στις ανθρώπινες σχέσεις. Ναι, ο κόσμος του Κ. Βήτα συνεχίζει να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, απλώς αυτή τη φορά μας δίνει την αίσθηση ότι προτιμάει να το αντιμετωπίσει με περισσότερη αισιοδοξία και σε ανοιξιάτικη διάθεση.

   Πολλά από τα υπόλοιπα τραγούδια παρουσιάστηκαν σε διάφορα ρεμίξ από αυτά που τα γνωρίσαμε στους δίσκους του και όλοι μείναμε ευχαριστημένοι καθώς ακούστηκαν πολλές επιλογές:  «Το σήμα», «Η σφαίρα», «Όλα πριν γίνουν», «Ο δρόμος», «Όλο αυτό που ποτέ», «Το κύμα». Ενώ ακολούθησαν τρία encore με τα τραγούδια «Κυριακή», «Κορίτσια Καριέρας» και σε κιθαριστικές εκτελέσεις τα «Ποτέ δε θα γίνω φίλος σου», «Αύρα», «Άστρο». Επήλθε η αποθέωση από το κοινό και ένα καληνύχτα από έναν συγκινημένο Κ. Βήτα που σέβεται το κοινό του και πάντα έχει κάτι καινούριο να του εξιστορήσει…

   Πίσω από τους μουσικούς, που τον συνοδεύουν στις live εμφανίσεις, Βάιος Μαχμουντές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Φώτης Καραογλάνης, η τεράστια οθόνη από πανί με προβολές εικόνων, αποτελούσαν τον ιδανικό συνοδοιπόρο σε αυτό το όμορφο ηλεκτρονικό ταξίδι. Χαρακτηριστικές εικόνες η περιπλάνηση του ανθρώπου μέσα στους δρόμους σε σκοτεινά μοτίβα που φωτίζονται από τους προβολείς των αυτοκινήτων!

   Μέχρι την επόμενη συνάντηση, θα μιμηθούμε την πορεία της Χρυσαλλίδας, θα απολαύσουμε την ποπ διάθεσή της και που ξέρεις…αργά αν δεν είναι μήπως αλλάξει ο κόσμος αυτός!

Κατερίνα Νικολακούλη
Φωτογραφίες : Στεφανία Διακάκη


DSC 1146
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες