Συναυλίες

Πέτρος Γαϊτάνος, 12-09-2012 Live @ Φράγμα Θέρμης, Θεσσαλονίκη

   bbv004Βαρύ και δύσκολο το έργο να κρίνεις και να γράφεις για καταξιωμένους καλλιτέχνες και ακόμη βαρύτερο αν έχεις να αναφέρεις αρνητικές εντυπώσεις.

   Η συναυλία/παρουσίαση της παράστασης «Αχ! Ανατολή» έλαβε χώρα σ' έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο, στο φράγμα της Θέρμης, όπου για πρώτη φορά βρέθηκα και μου άφησε πολύ θετική εντύπωση. Είναι μέσα στη φύση, η ομορφιά και τα φυσικά αρώματα της φύσης θέτουν τις βάσεις για μια απολαυστική βραδιά.

   Έναρξη έγινε με μια μακρόσυρτη βαρετή ομιλία του σεβασμιότατου που το μάκρος της δυσαρέστησε τους θεατές, με αποτέλεσμα να ζητήσουν από τον ποιμένα δημοσιά να συντομεύει, αλλά που…!! Ζήτησε συγγνώμη και ο διοργανωτής και ο Πέτρος Γαϊτάνος.

   bbv2gaitanosΑρχίζοντας η παράσταση, η οποία ήταν σκηνοθετημένη σαν θεατρικό δρώμενο, ακουστήκαν μαρτυρίες της μικρασιάτικης τραγωδίας από ηθοποιό. Κατόπιν έγινε μια εντυπωσιακή έναρξη με πολυπληθή χορωδία και μουσικά  όργανα (σαντούρι, κανονάκι, δυο ούτια, βιολί, φλάουτο, κοντραμπάσο και τουμπερλέκι). Μέσα σ' αυτήν τη μουσική και ακουστική πανδαισία με την θαυμάσια ηχητική, εμφανίζεται ο Γαϊτάνος και ερμηνεύει το τραγούδι της εισαγωγής, έναν «αμανέ» γεμάτο παράπονο και έκφραση ψυχής. Με μεγάλη μου έκπληξη παρατήρησα δυο φάλτσα, το παρατράβηξε υπερεκτιμώντας την ερμηνευτική του δεινότητα, ενώ το ίδιο συνέβη και στο δεύτερο παρόμοιο κομμάτι ... στο τρίτο πήρα πατατάκια…! Ζήτησε μετά συγγνώμη αν κάτι δεν πήγε καλά, καθώς ήταν η πρώτη φορά, που η παράσταση παρουσιάζονταν σε αυτή τη μορφή. Τα δυο πρώτα κομμάτια μου ήταν παντελώς άγνωστα, ίσως είναι συνθέσεις ειδικά για την παράσταση. Τα επόμενα τραγούδια που ακούγονται είναι το «Μαξιλαράκι» για την παράσταση, μιας και είναι χαρούμενες, γνωστές συνθέσεις, πολυτραγουδισμένες, αγαπημένες από όλους, του Τούντα του Σκαρβέλη, παραδοσιακά, μικρασιατικά κ.λπ. Δυστυχώς κατόπιν «εκτέλεσε» το παραδοσιακό «Σ'αγαπώ γιατί είσαι ωραία».

   bbvgpΈκπληξη ήταν η πολύ καλή Αρετή Κετιμέ, με εξαιρετικές ερμηνείες, άριστη γνώση στο σαντούρι και βαθιά γνώση του είδους, που επιτηδεύεται . «Καλοκουρντισμένη» ήταν επίσης η χορωδία με άριστες ερμηνείες και ακολουθίες  ερμηνειών. Η ορχήστρα ήταν άριστη και «έσωζε» πάντα τις αστοχίες. Ακολούθησαν ερμηνείες του Γαϊτάνου σε τρία τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα από τον κύκλο «Μικρά Ασία» του 1973, οι οποίες ήταν πολύ καλές. Καλές ήταν επίσης οι ερμηνείες του σε εκκλησιαστικούς ύμνους, είναι σαφές ότι τους «κατέχει». Ανατριχιαστικές ήταν οι αφηγήσεις του Γρηγόρη Βαλτινού και ίσως το καλύτερο μέρος της παράστασης.

   Καλός ήταν επίσης ο θρύλος της παραδοσιακής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του. Πολλοί χορευτικοί σύλλογοι πλαισίωναν πολύ όμορφα τα μουσικά κομμάτια δίνοντας φολκλόρ νότα στην παράσταση. Εκείνο όμως που ξένιζε και ασχήμαινε την παράσταση ήταν η ύπαρξη εμπορικών φωτισμένων πάγκων στη δεξιά πτέρυγα του χώρου, που υποβάθμιζαν την ατμόσφαιρα και τα δρώμενα. Σαν να ήσουν σε λαϊκή πανήγυρη και όχι σε χώρο κατάνυξης και μνήμης. Ίσως το συγκεκριμένο περιβάλλον ήταν ο βασικός λόγος της αστοχίας της παρουσίασης. Η επίγευση πάντως ήταν θετική και ευχάριστη, ο βασικός σκοπός της ανασκάλεψης της μνήμης επετεύχθη. Θα ξαναπήγαινα!!!

Σπύρος Γκάλτσας

bbv180868 153877654666469 107302495990652 259699 1708350 n

Joomla Social by OrdaSoft!