Δισκοπαρουσιάσεις

Resident Human

Wheel

2021
Resident Human
Κυκλοφόρησε 2021
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Κυριακή, 11 Απριλίου 2021
Είδος Progressive Metal
Εταιρία OMN Label Services

Review

Dissipating
Movement
Ascend
Hyperion
Fugue
Resident Human
Old Eart
 
 
   Πόσα άσχημα μας έφερε αυτή η πανδημία… Τάραξε συθέμελα ό,τι γνωρίζαμε και είχαμε σαν δεδομένο… Με αποκορύφωμα το μεγαλύτερο όλων, την ελευθερία. Μείναμε και είμαστε ακόμα φυλακισμένα όντα ενός σαρκοφάγου ιού που δεν έχει «χορτάσει» ακόμα. Παράλληλα οι κοινωνίες μας βαδίζουν στο άγνωστο με τους «ποιμένες» να προσπαθούν να σώσουν το καράβι που ναυάγησε. Τι έχουμε αποκομίσει από όλο αυτό; Πολλά και ελπίζω τουλάχιστον η κοινωνία να κάνει αυτό το ρημάδι το reset και να γίνει πιο ανθρώπινη, να προσέξει όλα όσα αμελούσε πριν. Ευσεβείς πόθοι θα μου πείτε, αλλά αν δεν έχει γίνει ήδη μέσα μας αυτό, τότε καλά να πάθουμε για ό,τι ακόμα είναι να μας συμβεί.

   Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα αμφιβολίας για το αύριο, άλλη μια μπάντα τολμά να καταθέσει τη ψυχή της μέσα από ένα άλμπουμ. Οι Wheel είναι μια αγγλό-φινλανδική μπάντα, που τολμά, όπως και πολλές ακόμα, να καταθέσει τη δική αλήθεια.
 

   Το άλμπουμ “Resident Human” κοιτά κατάματα τον άνθρωπο και κάνει τον «απολογισμό» του. Φυλετικές διακρίσεις, πολίτες τριών ταχυτήτων, αντιλήψεις απαρχαιωμένες, σάπιες κοινωνίες και άνθρωποι - θύματα και θύτες.

   Στις φυλετικές διακρίσεις και στους άδικους θανάτους και στο κίνημα Black Lives Matter αναφέρεται το “Movement”. Στο “Old Earth” οι συγκλονιστικές μελωδίες του πιάνου δείχνουν θλιμμένες εικόνες μιας Γης που πονά κάτω από τον άνθρωπο - οδοστρωτήρα.
 

   Η μουσική των Wheel είναι τέρμα prog, ίσως με κάποια ψυχεδελικά ψήγματα τυλιγμένα μέσα σε μια Μέταλ κορνίζα. Το μπάσο ξεκάθαρα είναι ο αρχηγός σχεδόν σε όλα τα τραγούδια, δίνει τον ρυθμό και είναι σαν όλα τα υπόλοιπα να ακολουθούν σε μια πορεία πέρα από τις σκέψεις, πέρα από όλα όσα μας ρημάζουν καθημερινά. Το άλμπουμ έχει δύο δωδεκάλεπτα τραγούδια, όπου οι μελωδίες χτίζονται συνεχώς και έχουν ένα πολύ δυνατό μοτίβο, που δύσκολα θα το βαρεθείς. Τα “Hyperion” και “Dissipating” είναι εμπνευσμένα από τη σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας του Dan Simmons “Hyperion Cantos”. Το ομώνυμο “Resident Human” είναι πιο δυναμικό, συνδυάζοντας εναλλαγές ρυθμών που σε κρατούν δέσμιο στα περίπου έντεκα λεπτά που διαρκεί.

   Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί το άλμπουμ είναι μοναδική και είμαι σίγουρη ότι οι φαν του prog – και ιδίως οι οπαδοί των Tool, αλλά και των Fates Warning – θα το λατρέψουν. Οι Wheel είναι εδώ γιατί κάτι πολύ σημαντικό έχουν να μας πουν και εμείς θα τους ακούσουμε προσεκτικά. Καλοτάξιδο, παιδιά!

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
 

Resident Human

Wheel

2021
No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Joomla Social by OrdaSoft!

Τελευταίες Καταχωρήσεις Καλλιτεχνών

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις