= Eternal Quest - Solid Faith
Δισκοπαρουσιάσεις

loogoo

Eternal Quest

Eternal Quest
Κυκλοφόρησε 2020
Format CD
Είδος
Ενημερώθηκε στις Κυριακή, 10 Μαϊος 2020
Είδος Progressive Metal
Εταιρία Alone Records

Review

1. See Through Time
2. Eternal Quest
3. What Life Means
4. Forgive Yourself
5. Another Sin
6. Stare At Me
7. Gone In The Daylight
8. Stay Forever Young
9. Moments To Blame
10. Lost In Faith
 

   Υπάρχουν από το 1997 τα παιδιά. Δημιουργήθηκαν με το όνομα Secrecy, ξεκίνησαν να φτιάχνουν demo, άλλαξαν το τότε όνομά τους σε Solid Faith το 1999, συνέχισαν με τα demo και φέτος κυκλοφορούν – υπερήφανα – το πρώτο τους άλμπουμ. Το επίπεδο τεχνικής κατάρτισής τους τους επιτρέπει να παίζουν μεγαλοπρεπές Μέταλ με Prog στοιχεία και μπόλικη μελωδία. Το πρώτο στη σειρά, το ομώνυμο του δίσκο, το έχουν προσφέρει τα παιδιά μέσω διαδικτύου εδώ και μήνες. Επικό στη δομή, 12/8 στον καλπασμό και με διάφορα θέματα να εναλλάσσονται και να εξιτάρουν την ακοή μας, το συγκεκριμένο μας δίνει μία ικανοποιητικότατη εικόνα για το πώς θα κινηθεί όλο το άλμπουμ. Η χροιά της φωνής είναι χαρακτηριστική, είναι λυρική και Μέταλ, είναι ό,τι πρέπει για να προάγει το υλικό.
 

   Το “Forgive Yourself” ανθίζει μέσα από Prog διαύλους και εξαιρετικά tutti. Οι οπαδοί των Dream Theater θα στέρξουν με μεγάλη τους χαρά, αυτό είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο. Πολλή δουλειά στη φωνή και τις δεύτερες που προσθέτουν, ενδυναμώνουν, ανεβάζουν. Τα tutti επιμένουν σε άρσεις και απαιτητικά μετρήματα. Τύμπανα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, με όλες αυτές τις πληροφορίες που περνούν. Το tribal σημείο είναι πραγματικά ερωτεύσιμο και το σόλο σκέτη πώρωση! Για να έλθει στη συνέχεια ένα θέμα να μας πάρει τα μυαλά… Το επόμενο τραγούδι, το “Another Sin”, πατάει και εκείνο σε Prog πασσάλους και ενώ το μέτρο είναι καθαρό 4/4, τα παιδιά καταφέρνουν, με μία ευρηματικότατη διαμοίραση, να το κάνουν να φαίνεται κάτι άλλο. Αν και θεωρώ ότι κάτι έχει παρεισφρήσει σαν αξία στα θέματά τους. Και πάνω που πάω να αναρωτηθώ περισσότερο, πάρε και μια αλλαγή στο μέτρο!

   “Stay Forever Young” και ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πανέξυπνο ξεκίνημα σε επτά χρόνους. Τι έχουν κάνει οι σιχαμένοι; Έχουν βάλει θεματικό σε 7/8 και στη συνέχεια πυροβολούν σε 7/4; Φοβερό σαν σκέψη, θέαμα υπέροχο σαν εκτέλεση, με έμπνευση και οίστρο από το γαλαξία των Fates Warning και φωνητικά που μόνο ξεσηκωτικά θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω. Να ζητήσω να βγει και αυτό σε βίντεο, μια και αποτελεί πλέον προσωπικό απωθημ… εεε, αγαπημένο; Επίσης, θα ήταν καλό να σημειώσουμε εδώ και τους μουσαφίρηδες που φιλοξενούνται στο άλμπουμ. Η Chryso Stamatopoulou από τους Chrysilia, χαρίζει τη μοναδική φωνή της και το πλήκτρων περιβάλλον ανήκει στον Bob Katsionis.

   Το “Stare At Me” μπορεί να διαθέτει ένα διάφανο ξεκίνημα, στη συνέχεια όμως γκαζώνει με τον τρόπο που μας έχουν καλομάθει οι Solid Faith. Ερωτικό το υπόβαθρο, με τα γκάζια να οδηγούν σε διάφορα θέματα, το ένα εκ των οποίων είναι ξανά σε επτά χρόνους. Παιδιά, μας έχετε ξετρελάνει μ’ αυτά τα μονά, το ξέρετε; Πολλή δουλειά στις κιθάρες, εντελώς κυκλωτικά τα πλήκτρα. To “See Through Time” πάλι, το έχουμε γνωρίσει από το διαδίκτυο εδώ κι ένα μήνα περίπου. Χαρακτηριστικό το κιθαριστικό, εμπνευσμένο το σόλο κιθάρας και ένα κομμάτι που διαπνέεται από λυρικό μεγαλείο, σήμα κατατεθέν του δίσκου το δίχως άλλο.
 

   Μιλήσαμε για λυρικό μεγαλείο πιο πάνω. Ίσως εδώ, στο “What Life Means”, να φτάσαμε στο πιο κομβικό σημείο του λυρισμού του σχήματος σε αυτή τη δουλειά. Το πομπώδες είναι σημαντική πτυχή του κομματιού, στην ουσία όμως μιλάμε για ένα θρήνο γεμάτο μεγαλοπρέπεια. Μην σας απασχολεί η συνεχής χρήση της συγκεκριμένης λέξης. Είναι ακριβώς ό,τι αποπνέει αυτός ο δίσκος. Και μόλις τώρα ακούω ένα θεματικό σε πέντε χρόνους και ένα θαυμάσιο χρωματισμό με δίκασες. Ναι, μιλάμε για Prog at first sight!

   “Monuments To Blame” και ξανά καλπασμός σε 6/8. Στη συνέχεια, στο κουπλέ, το μέτρο ισιώνει, το κομμάτι γίνεται πιο αργό και πιο μπαρόκ, για να ξανανέβει στη συνέχεια και να ξαναπέσει στο δεύτερο κουπλέ. Μας έχουν συνεχώς στις μύτες των ποδιών και μας αρέσει. Ο δίσκος κλείνει με το “Lost In Faith”, το οποίο από την αρχή δείχνει τα Prog δόντια του. Η φωνή βγαίνει ψηλά και δυνατά, δεν χρειάζεται κανένα διπλογράψιμο για αυτά που θέλει να βγάλει. Το ιντερμέδιο με σόλο και θέματα είναι απλά ψαρωτικό. Οι εναλλαγές είναι έτσι τοποθετημένες που ενθουσιάζουν εκπλήσσοντας και εκπλήσσουν ενθουσιάζοντας. Θα ευχηθώ από την καρδιά μου να είναι καλοτάξιδο το άλμπουμ. Τα υπόλοιπα θα τα πληροφορηθείτε από τη συνέντευξη.

Κώστας Κούλης

Eternal Quest

No more entries to show...

Items in this compilation

Chronology

Joomla Social by OrdaSoft!

Τελευταίες Καταχωρήσεις Καλλιτεχνών

Τελευταίες δισκοπαρουσιάσεις